Η FIA παίρνει τον έλεγχο για τα Chicane στο WRC μετά το Ράλι Φινλανδίας

Η αμφιλεγόμενη χρήση των Chicanes στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι θα ρυθμιστεί με κανονισμούς από την FIA, μετά από καταγγελίες από οδηγούς στο Ράλι Φινλανδίας.

Τα Chicanes τοποθετήθηκαν σε ειδική διαδρομή στην Φινλανδία για πρώτη φορά το 1987, αλλά η τοποθέτηση τους είχε σαν αντίκτυπο την ισχυρά αρνητική κριτική από τους οδηγούς.

Η FIA δήλωσε ότι ο διοργανωτής του αγώνα ήταν υπεύθυνος για την σωστή τοποθέτηση και εφαρμογή των chicanes, αλλά πηγή από την διοργάνωση του αγώνα στην Φινλανδία έριξε τις ευθύνες πίσω στην FIA.

“Εάν στην FIA δεν ήταν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν τα chicanes, τότε θα έπρεπε να ήταν εκεί όταν τα τοποθετούσαμε να τα ελέγξουν” δήλωσε η πηγή.

Ο Jarno Mahonen Rally Director της FIA, έχει επιβεβαιώσει ότι διοικητικό όργανο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα δημιουργήσει κανονισμό που θα κατευθύνει τους διοργανωτές αγώνων για το πώς θα τοποθετούνται τα chicanes στο μέλλον.

“Συμφωνώ με τους οδηγούς, σε κανένα δεν αρέσουν τα chicanes” δήλωσε.

“Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα πηγαίνουν για 48 δευτερόλεπτα με την ψηλότερη ταχύτητα. Αλλά το να σταματήσουμε εντελώς τα αυτοκίνητα δεν ήταν η πρόθεση μας.”

“Τα chicanes στην Φινλανδία έχουν τοποθετηθεί πολύ κλειστά και εμείς τώρα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία και να γράψουμε τον κανονισμό: πως πρέπει να κάνουμε τα chicanes, πόσα μέτρα θα απέχουν το ένα από το άλλο και τέτοιου είδους θέματα ούτως ώστε να είναι παντού τα ίδια.”

Ο Teemu Suninen ήταν ίσως το μεγαλύτερο θύμα στα Φινλανδικά chicanes.

Ο rookie οδηγός της M-Sport έχασε το δεύτερο chicane στην Ounipohja ενώ μαχόταν για μια θέση στο βάθρο το Σάββατο και έχασε 20 δευτερόλεπτα στην προσπάθεια του να γυρίσει πίσω το αυτοκίνητο περνώντας την παντιέρα.

Ο Suninen όπως και οι υπόλοιποι οδηγοί, παραδέχτηκε ότι ήταν μπερδεμένος για τον σκοπό που τοποθετήθηκαν τα chicanes.

“Δεν αισθάνομαι ότι κάνουν την ζωή μας πιο ασφαλή” δήλωσε στο Autosport ο Suninen, “Μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις που πάς μέσα στο chicane και δεν υπάρχει χώρος να ξεφύγεις αν το χάσεις όταν οι ειδικές διαδρομές έχουν ωραία ροή, νομίζω ότι είναι πιο επικίνδυνο να την σταματούμε με αυτό τον τρόπο.”

Ακόμη και με τα chicanes τοποθετημένα ο αγώνας έγινε ο γρηγορότερος αγώνας στην ιστορία του WRC, με τον νικητή Esapekka Lappi να έχει μέση ωριαία ταχύτητα 78.73 μίλια την ώρα, καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ του Kris Meeke το οποίο ήταν στα 78.66 μίλια.

Οι ομάδες εκτιμούν ότι χωρίς τα chicanes η μέση ταχύτητα θα ήταν κοντά στα 85 μίλια την ώρα.