Η Audi Sport γιορτάζει τα 25χρονα των μοντέλων RS

From left to right: Audi RS 2 Avant, Audi RS 4 Avant (Typ B7), Audi RS 4 Avant (Typ B5), Audi RS 6 Avant (Typ C5), Audi RS 4 Avant (Typ B7), Audi RS 4 Avant (Typ B8)

Πριν από 25 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο μοντέλο της Audi με το λογότυπο RS. Αυτό δεν ήταν άλλο από το Audi RS 2 Avant, μοντέλο που σηματοδότησε την αρχή μιας επιτυχημένης ιστορίας για το γερμανικό εργοστάσιο. Με το DNA τους να συνάδει με αυτό των αγωνιστικών αυτοκινήτων, τα μοντέλα της Audi RS είχαν πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία. Μέχρι σήμερα, η Audi Sport GmbH, πρώην quattro GmbH, παρουσίασε συνολικά 25 μοντέλα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά RS. Φέτος, η Audi θα παρουσιάσει έξι νέα μοντέλα, εκ των οποίων δύο είναι εντελώς νέα RS μοντέλα.

Audi RS 6 Avant (Typ C5), daytona grey

Για την Audi, ο χαρακτηρισμός “RS” αντιπροσωπεύει μια φιλοσοφία που αναζητά ένας οδηγός για κορυφαία απόδοση και τελειότητα. «Κάθε μοντέλο RS εκφράζει το πάθος που θέτουμε για την ανάπτυξη των αυτοκινήτων μας, υψηλής απόδοσης», δήλωσε ο Oliver Hoffmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport GmbH. «Επί 25 χρόνια, οι πελάτες μας οδηγούν τα μοντέλα RS και απολαμβάνουν καθαρό συναίσθημα και μέγιστη απόλαυση οδήγησης».

Audi RS 2 Avant, nogaro blue

Τα μοντέλα RS είναι τα κορυφαία μοντέλα των αντίστοιχων σειρών. Χαρακτηρίζονται από το κύρος και τις επιδόσεις, πάντα στο όριο του τεχνικά εφικτού, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα του οδηγού του. Το 1994, το Audi RS 2 Avant (315 ίππους) με τον κλασσικό πεντακύλινδρο κινητήρα τεσσάρων βαλβίδων, έγραψε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της RS. Με αυτό το αυτοκίνητο, η εταιρεία δημιούργησε το τμήμα των δυναμικών οχημάτων υψηλής απόδοσης. Η τετρακίνηση Quattro με το κεντρικό διαφορικό αυτόματου κλειδώματος που είχε αποδειχθεί στις πίστες και στις ειδικές διαδρομές, επέτρεψε τη μεταφορά αυτής της υψηλής απόδοσης στο δρόμο.

Audi RS 4 Avant (Typ B8), glutorange

Το 1999, το Audi RS 4 Avant με βάση το S4 της εποχής εκείνης, εισήγαγε μια νέα διάσταση από την άποψη της ισχύος στην μεσαία κατηγορία. Κάτω από το κάλυμμα, ένας κινητήρας V6, 2,7 λίτρων, πέντε βαλβίδες ανά κύλινδρο και biturbo, έκανε όλη την δουλειά, παράγοντας 380 ίππους, αντί των 265 της «συμβατικής» S4. To 2005 ακολούθησε η δεύτερη γενιά RS 4, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα ο κόσμος γνώρισε την παντοδύναμη RS 6 με τον V10 FSI, biturbo απόδοσης 580 ίππων και 650 Nm ροπής. Το 2011 έφτασε το RS 3 Sportback με τους 340 ίππους ενώ το 2013 κυκλοφόρησε το RS Q3, βάζοντας το λογότυπο RS στην αγορά των compact SUV. Μάλιστα η δεύτερη έκδοση του το 2016, παρήγαγε 367 ίππους.