Η Χιλή αποσύρεται απο το Dakar 2019

Η παρουσίαση της διαδρομής του Rally Dakar 2019 που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκε από τον διοργανωτή ASO μετά την απόσυρση της Χιλής από την εκδήλωση την τελευταία στιγμή.

Τα αρχικά πλάνα για το 41ο Rally Dakar περιλάμβαναν μια νέα χώρα – το Εκουαδόρ – σε μια διαδρομή που θα διασχίσει τη νοτιοαμερικανική ήπειρο από νότο προς βορρά, ενσωματώνοντας τη Χιλή και το Περού.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ASOκαι των διαφόρων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής άρχισαν μετά το τέλος του αγώνα του 2018 από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ κάποιες προκαταρκτικές συνομιλίες ξεκίνησαν ακόμη νωρίτερα.

Αλλά η πρώτη αποτυχία ήταν η απόφαση του Marc Coma, αθλητικού διευθυντή στους τρείς τελευταίους αγώνες, στις αρχές Φεβρουαρίου να μην συνεχίσει για προσωπικούς λόγους.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με πιθανές χώρες που θα συμμετάσχουν, η ASO έπρεπε να ξεκινήσει την αναζήτηση ενός νέου sporting director, αλλά εώς τώρα η θέση παραμένει κενή.

Το Dakarεπιβεβαίωσε στα κοινωνικά μέσα ότι το Περού θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του αγώνα, αν και οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν μετά την παραίτηση του Προέδρου Pedro Pablo Kuczynski στα τέλη Μαρτίου μετά απο ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Από σήμερα, το Περού είναι η μόνη χώρα που επιβεβαιώθηκε επισήμως για το 2019.

Η επιθυμία του Ντακάρ να επιστρέψει στη Χιλή διευκρινίστηκε από τον  race director Etienne Lavigne κατά την διάρκεια του προηγούμενου αγώνα.

“Έχουμε προσκαλέσει Χιλιανούς από τη νέα κυβέρνηση στις ειδικές του Περού και επίσης από τον Ισημερινό”, είπε. “Έχουμε επαφές με τους μελλοντικούς ηγέτες της κυβέρνησης της Χιλής.

“Αν έχουμε το Περού και τη Χιλή μπορούμε να αρχίσουμε να χτίσουμε το αγώνα του 2019 και να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα από κοινού. Θα ήθελα πάρα πολύ να ξεκινήσω για πρώτη φορά στο Σαντιάγκο και αν είναι δυνατόν, μια πρώτη ειδική στο Valparaiso (μια παράκτια πόλη κοντά στο Σαντιάγο). ”

Η νέα κυβέρνηση της Χιλής που εξελέγη τον Νοέμβριο δεν ανέλαβε καθήκοντα μέχρι τις 11 Μαρτίου, γεγονός που καθυστέρησε τις συνομιλίες.

Όμως, η χώρα των Άνδεων ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν θα είναι μέρος του Dakar λόγω της “οικονομικής της κατάστασης”.

«Την νέα χρονιά δεν θα είμαστε στο Ντακάρ, ελπίζοντας να επιστρέψουμε το 2020 με όλη την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της Χιλής, Παουλίν Καντόρ.

Έτσι, το Dakar έπρεπε να ακυρώσει την παρουσίαση της διαδρομής που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα με τη διάσκεψη τύπου και τους διαγωνιζόμενους στην Βαρκελώνη. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2009, πρώτη χρονιά που το Dakar μετακόμισε στη Νότια Αμερική, που οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη διαδρομή για το νέα χρονιά μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η Βολιβία, η Αργεντινή και ο Ισημερινός παραμένουν πιθανές χώρες μαζί με το ήδη επιβεβαιωμένο Περού για τη διαδρομή του 2019, παρά το γεγονός ότι η Βολιβία είχε δηλώσει ότι δεν θα επέστρεφε την επόμενη χρονιά.