Η ΚΤΜ δεν ανανέωσε με τον Toby Price

Ο Price και η KTM έφτασαν στην πρώτη θέση κερδίζοντας τον ανταγωνισμό στους αγώνες εκτός δρόμου, κερδίζοντας μαζί το Ράλι Ντακάρ τόσο το 2016 όσο και το 2019, καθώς και έναν τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross-Country το 2018.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, το Ντακάρ 2024 ήταν το τελευταίο τους μαζί.

«Όλοι με ρωτούσαν για ποιες διοργανώσεις θα οδηγήσω φέτος, αλλά σε κάποια προσωπικά νέα, η KTM αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό μου, οπότε το Dakar 2024 ήταν ο τελευταίος μου αγώνας μαζί τους…» έγραψε ο 36χρονος -γέρος Αυστραλός στο Instagram.

«Αισθάνομαι ότι έχω τις δυνατότητες για να αγωνίζομαι παλεύοντας για νίκες, ειδικά στο Ντακάρ, οπότε είναι ατυχές που δεν έχω αυτή την ευκαιρία να το κάνω το 2025, αλλά είμαι πραγματικά ευγνώμων για την υποστήριξη που μου έδωσαν στην καριέρα μου.

Μπορέσαμε να κάνουμε μερικά σπουδαία πράγματα μαζί, όπως να κερδίσουμε δύο Ντακάρ και να πάρουμε μερικά βάθρα, ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την επιτυχία μας επίσης στην Αυστραλία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους redbull, blundstoneworkau, canamoffroad, arb4x4 και bfgoodrichtires που οδηγούσαν μαζί μου στη μοτοσυκλέτα, ανυπομονώντας πραγματικά για το μέλλον. Προς το παρόν, η εστίασή μου είναι στο Διεθνές Πρωτάθλημα SCORE 2024 με την ομάδα της Αυστραλίας και να δω τι θα ακολουθήσει». 

Η απόφαση της KTM έρχεται σε μια εποχή που ο Price έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στον ανταγωνισμό στους τέσσερις τροχούς, όπως σημείωσε στην τελευταία γραμμή της ανάρτησής του.

Επίσης, ακολουθεί την ανακοίνωση της σύμβασης τον Οκτώβριο του 2023, η οποία αναφερόταν μόνο στο Ράλι Ντακάρ του 2024, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχε ανακοινωθεί διετής συμφωνία. Και για τα δύο μέρη, οι πλήρεις συνέπειες μένουν να φανούν.Ο Price θα μπορούσε να προσπαθήσει να βρει άλλη θέση, αν και οι τάξεις της Honda, που κέρδισε το Ντακάρ 2024 με τον Ricky Brabec, έχουν ήδη συμπληρωθεί.

Όσον αφορά τις άλλες μάρκες, λίγοι εκτός του ομίλου KTM θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να κερδίσουν ξανά τη διοργάνωση, παρά το κατόρθωμα του Ross Branch να τερματίσει δεύτερος με την Hero φέτος.Ο Αυστραλός θα μπορούσε εναλλακτικά να δοκιμάσει και να ακολουθήσει τα βήματα του Stephane Peterhansel, ο οποίος έχει κερδίσει το Ντακάρ έξι φορές με μοτοσυκλέτα και οκτώ φορές με αυτοκίνητο.

Ο ίδιος ο Price είναι ο μόνος που κέρδισε το «Dakar» της Αυστραλίας, δηλαδή τον αγώνα της ερήμου Tatts Finke, και στους δύο τροχούς και στους τέσσερις, αν και παραλείπει την έκδοση του 2024 λόγω των δεσμεύσεων Score σε ένα Trophy Truck, συμπεριλαμβανομένου του San Felipe 250 αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η Red Bull KTM Factory Racing συνήθως φιλοξενεί τρεις αναβάτες (εφόσον το επιτρέπει η φυσική κατάσταση) και έτσι έχει ελευθερώσει μια θέση αφήνοντας τον Price να φύγει. Αυή θα μπορούσε να πάει στον συμπατριώτη του Αυστραλό Daniel Sanders, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια στην αδελφή ομάδα Red Bull GasGas Factory Racing.

Ενώ ο Price κρίθηκε για «λίγα πάρα πολλά λάθη» αφού τερμάτισε μια σχετικά χαμηλή πέμπτη θέση στο Ντακάρ το 2024 και ο Andreas Holzl, ο οποίος είναι το αφεντικό και των δύο ομάδων KTM και GasGas, δήλωσε ότι είχε «πολύ σεβασμό» για τον Sanders που τερμάτισε όγδοος αφού «βασικά είχε ένα χρόνο εκτός αγώνα έχοντας τραυματισμούς».

Ανεξάρτητα από αυτό, τα νέα σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής που έδωσε μια από τις σπουδαίες νίκες του Ντακάρ, όταν ο Price έσφιξε τα δόντια καθώς κουβαλούσε ένα κάταγμα στον καρπό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα το 2019.