Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ταχύτητα από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου

Η εκστρατεία «Πριν καιρό» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» αποτελεί μα πρωτοβουλία που προγραμματίστηκε και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελλάδας αλλά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου. Μια εκστρατεία που τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).  Αυτή, πηγάζει από τον πυρήνα των δραστηριοτήτων για την ασφάλεια στο δρόμο του Ι.Ο.ΑΣ, και συντρέχει με την Τέταρτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (8-14 Μαΐου). Το επίκεντρο της είναι η ταχύτητα, που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο σαν ο κυριότερος παράγοντας για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό με αποτέλεσμα την αναπηρία στα τροχαία δυστυχήματα. Σκοπός της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει το Ελληνικό και Κυπριακό κοινό σχετικά με τους κινδύνους της ψηλής ταχύτητας. Η παραβίαση του ορίου ταχύτητας είναι η νούμερο ένα παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και κυριότερος λόγος για τα ατυχήματα στους δρόμους. Ταυτόχρονα, ο δεύτερος στόχος της εκστρατείας είναι οι νεαροί οδηγοί, που βάσει έρευνας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε δυστύχημα λόγω ταχύτητας.

Οι τροχαίες συγκρούσεις είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου σε νεαρούς ηλικιών 15-29 ετών. Δυστυχώς, οι συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας είναι καταστροφικές για άτομα όλων των ηλικιών αλλά ακόμα και για αυτούς που δεν χάνουν την ζωή τους σε ένα δυστύχημα. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να αντέχει συγκρούσεις σε υψηλή ταχύτητα και η αναπηρία πληγώνει τον επιζώντα τόσο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Πέραν των θανατηφόρων ατυχημάτων, τα τροχαία επιφέρουν τραυματισμούς σε περίπου 50 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, με τους πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά και ηλικιωμένους να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του αριθμού αυτού. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να αντιληφθούν ότι, ακόμη και μια μείωση 5% της μέσης ταχύτητας μπορεί να αποφέρει και 30% λιγότερα δυστυχήματα. Η εκστρατεία συμπεριλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ αλλά και αφίσες σε Ελλάδα και Κύπρο μέχρι το τέλος του Ιούνη. Η προσπάθεια αυτή είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των κρατών αλλά και ιδιωτικών φορέων και στις δυο χώρες.

Το σχέδιο προώθησης της εκστρατείας συμπεριλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Διάσκεψη τύπου και έναρξη της Εκστρατείες από το Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Πέμπτη, 11 Μαΐου.
  2. Η έναρξη της Εκστρατείας στην Κύπρο έγινε κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου μέσω ενός περιπτέρου με αφίσες και μηνύματα που διαβάστηκαν από χιλιάδες επισκέπτες. Η Εκστρατεία θα παρουσιάζεται και κατά την διάρκεια του Ράλι Κύπρος 2017 (τον Ιούνιο) και στο υπόλοιπο καλοκαίρι.
  3. Παρουσίαση των σχετικών σποτ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο σε ντόπια κανάλια από το Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (από τις 11 Μαΐου).
  4. Το τηλεοπτικό σποτ θα παρουσιαστεί και από την FIA σε όλες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσής της στο διαδίκτυο.
  5. Όλα τα μηνύματα της εκστρατείας του Ι.Ο.ΑΣ θα παρουσιάζονται στα συστήματα τηλεματικής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, με εκατομμύρια επιβάτες να τα διαβάζουν. Η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ι.Ο.ΑΣ με τον ΟΑΣΑ.
  6. Η εκστρατεία θα διαδοθεί μέσω διαφόρων καναλιών και πόρων που δημιούργησαν την Συμμαχία Ασφάλειας και Πολιτισμού στους Δρόμους, που με την σειρά τους ξεκίνησαν την εκστρατεία «Δρόμοι στο μέλλον» σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» πριν από έξι χρόνια με πολλές δραστηριότητες.
  7. Η Ελληνική Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας υποστηρίζει την Εκστρατεία από την μέρα που ανακοινώθηκε.