ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις: Αγώνας με μεγάλη ιστορία και αρκετές προκλήσεις

Για περισσότερα από 60 χρόνια, το Ράλλυ Ακρόπολις έχει δημιουργήσει ήρωες αλλά και πολλές απογοητεύσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η θρυλική αυτή κατάστασή παρέμεινε η ίδια και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική ούτε η περσινή χρονιά, καθώς ήταν θριαμβευτική για τον νικητή Kajetan Kajetanowicz και δραματική για τον Nikolay Gryazin, ο οποίος είχε εξαιρετική παρουσία μέχρι που το αυτοκίνητό του παραδόθηκε στις φλόγες, ευτυχώς χωρίς τον οποιοδήποτε τραυματισμό του ίδιου και του συνοδηγού του, Yaroslav Fedorov.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία είναι ο τρίτος γύρος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ FIA ERC, δεν πρόκειται να είναι διαφορετική, καθώς τα πληρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτητικές χωμάτινες ειδικές διαδρομές στην Περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας.

Ο παράγοντας των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος και εδάφους, η προοπτική της βροχής πριν αλλά και κατά την διάρκεια του αγώνα, καθώς και η παρουσία των 20 αυτοκινήτων κατηγορίας R5 στις ειδικές διαδρομές που έχουν επιλεγεί, αναμένεται να έχουν συναρπαστική εξέλιξη.

Με δύο νίκες στους δύο πρώτους αγώνες του ERC, ο Alexey Lukyanuk θα είναι ο οδηγός που θα ανεβεί πρώτος στην ράμπα εκκίνησης που θα δοθεί κάτω από την αρχαία Ακρόπολη – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – στην ελληνική πρωτεύουσα την Παρασκευή πρωί (1 Ιουνίου).

“Είναι ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες της χρονιάς για αυτοκίνητα και πληρώματα”, δήλωσε ο Ρώσος Lukyanuk. “Αγωνίστηκα στο Ακρόπολις πριν από δύο χρόνια με έναν άλλο συνοδηγό [τον Alexey Arnautov], αλλά όλα τελείωσαν γρήγορα ελέω μια σπασμένης ανάρτησης και λόγω ενός λάθους στις σημειώσεις. Περισσότεροι από τους μισούς αγώνες θα είναι νέοι για μένα και θα είναι ενδιαφέρον να αρχίσουμε με μια μεγάλη ειδική διαδρομή το βράδυ της Παρασκευής.”

Ο αγώνας θα ξεκινήσει με την υπερειδική διαδρομή στον ιππόδρομο, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, το οποίο χτίστηκε για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνα το 2004. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα κατευθυνθούν βόρεια στην πολύ γρήγορη και διάσημη ειδική διαδρομή της Θήβας, την μεγαλύτερη ειδική διαδρομή του αγώνας μήκους 30,53km. Εκτός από την πρόωρη δοκιμή των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των πληρωμάτων, η στρατηγική θα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.

Μετά την προκριματική ειδική διαδρομή της Πέμπτης οι οδηγοί θα δυσκολευτούν να επιλέξουν τη σειρά που θα τρέξουν ούτως ώστε να επωφεληθούν στις ειδικές διαδρομές, καθώς ξεκινώντας πίσω ίσως πιαστούν στη σκόνη του προπορευόμενου αυτοκινήτου.

 

“Θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη θέση εκκίνησης και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθείς πίσω από ένα αργό πλήρωμα ή ένα με κάποια θέματα”, δήλωσε ο Lukyanuk. “Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χάσουμε πολύ χρόνο αμέσως. Φυσικά έτσι είναι οι αγώνες και θα τα δώσουμε όλα. Θα είναι ένα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο. ”

Αγώνας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απο το 1968, το Ράλλυ Ακρόπολις επέστρεψε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξανά το 2014, στο Λουτράκι και στον κόλπο της Κορίνθου όταν φιλοξενήθηκε εκεί το 60ο Ακρόπολης, σε ένα αγώνα μικτής επιφάνειας. Τώρα ο αγώνας είναι αμιγώς χωμάτινος και διεξάγεται στη Λαμία από το 2016. Μετά την ειδική διαδρομή της Θήβας στις 17:30 τοπική ώρα την 1η Ιουνίου, τα πληρώματα θα φτάσουν στην Λαμία στις 19:44 για το πρώτο σέρβις.

Η δράση του Σαββάτου θα επικεντρωθεί στα νότια της Λαμίας με τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 123,76 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Τα πληρώματα θα κατευθυνθούν βόρεια την Κυριακή για δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές που θα καλύψουν 81.00 χρονομετρημένα χιλιόμετρα, με τον τερματισμό να έχει οριστεί στο χώρο της Εθνικής Έκθεσης Λαμίας στις 15.00.

ERC2: Οι νεοεισερχόμενοι ανεβάζουν τις συμμετοχές στο μεγαλύτερο φετινό αριθμό

Επτά πληρώματα (περισσότερες φετινές συμμετοχές) θα διαγωνιστούν για την κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής, με επικεφαλής τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Sergei Remennik, από τη Ρωσία, τους νεοαφιχθέντες Πέτρο Παντελή (Κύπρος) και Βασίλη Δρυμούση (Ελλάδα), τον Αργεντίνο Juan Carlos Alonso, τον Ούγγρο περσινό πρωταθλητή ERC2 Tibor Érdi Jr και τον Menderes Okur (Τουρκία) να είναι επίσης στην λίστα συμμετοχών.

Η Emma Falcón θα κάνει το ντεμπούτο της στο EKO Acropolis Rally καiθα κυνηγήσει όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί για το Ladies Trophy. Η τακτική στην κατηγορία Artur Muradian (Ρωσία) ξεκινά τους αγώνες για το ERC του 2018 μετά από την συμμετοχή της σε τέσσερις αγώνες το 2017.

Ο Χρυσόστομος Καρέλλης ήταν νικητής στην εθνική κατηγορία του Ακρόπολiς την περσινή χρονιά αλλά φέτος αλλάζει από το PEUGEOT 208 R2 σε Citroën DS3 R3T. Ξεχωριστή σημασία έχει και η ινδική συμμετοχή του Amittrajit Ghosh με ένα Ford Fiesta R2, καθώς αυτή είναι η πρώτη του παρουσία στο ERC. Ο ίδιος επιθυμεί να αποκτήσει εμπειρία αντί να κυνηγήσει τους γρήγορους χρόνους, σε ένα αγώνα ο οποίος είναι μόλις ο δεύτερος μακριά από την πατρίδα του.

Ο Bruno Magalhães θα προσπαθήσει να μην χάσει κι άλλο έδαφος στη μάχη τίτλου με το ARC Sport ŠKODA Fabia, μετά την έβδομη θέση γενικής που τερμάτισε στο Rally Islas Canarias στις αρχές Μαΐου.

Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Ουγγαρίας Norbert Herczig ξεκινάει τον τρίτο νέο του αγώνα στη σειρά για την MOL Racing Team.

Ο πρώην κάτοχος του εθνικού Πολωνικού πρωταθλήματος Grzegorz Grzyb φτάνει στην Ελλάδα, όπου τερμάτισε στην τρίτη θέση την περσινή χρονιά, δύο εβδομάδες μετά που είχε χάσει την νίκη στον αγώνα της πατρίδας του στην Πολωνία κατά 0,3.

Ο Łukasz Habaj, ο οποίος διαδέχθηκε τον Kajetan Kajetanowicz θα κάνει το ντεμπούτο του στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Ο Νορβηγός Eyvind Brynildsen έχει προηγούμενη εμπειρία στο Ακρόπολις όταν αυτό ήταν στο WRCκαι στοχεύει σε τερματισμό στο βάθρο με την Veronica Engan στο πλευρό του, η οποία τελευταία συνοδήγησε πριν από 10 χρόνια.

Ο υποσχόμενος Κύπριος Αλέξανδρος Τσουλοφτάς παρα την έλλειψη εμπειρίας κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση γενικής στο ντεμπούτο του στο Ακρόπολις το 2017.

Ο Albert von Thurn und Taxis βρισκόταν σε βαθμολογούμενη θέση στο ντεμπούτο του στο Ακρόπολις το 2017 μέχρι που μια έξοδος τον οδήγησε σε εγκατάλειψη στην τελευταία ειδική. Ο Frank Christian θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σαν συνοδηγός του.

Ο νεαρός Hubert Ptaszek δείχνει πολύ υποσχόμενος στο πρωτάθλημα ERC Junior 28, το οποίο δεν περιλαμβάνει το Ράλλυ Ακρόπολις στο πρόγραμμα των αγώνων του.

Ο Έλληνας πρωταθλητής του 2016 Γιώργος Φιλιππίδης έκανε την πρώτη του παρουσία με ένα αυτοκίνητο R5 στο περσινό Ακρόπολις, αλλά μια άτυχη στιγμή στην τελευταία ειδική διαδρομή του στέρησε ένα τερματισμό στο πόντιουμ. Συνεχίζει να αγωνίζεται με την ομάδα της Ελλάδας με ένα ŠKODA Fabia. Με Skoda Fabia θα τρέξουν επίσης ο Ευθύμιος Χαλκιάς και ο Ουκρανός Yuri Protasov, οι οποίοι όμως δεν κυνηγούν τους βαθμούς του ERC.

Ο Βέλγο-Έλληνας Jourdan Serderidis πέρασε τις τελευταίες σεζόν αγωνιζόμενος στο WRCκαι ξεκινά την πρώτη του παρουσία στο Ακρόπολις μετά το 2015.

Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης γενικής στο Cyprus Rally που προσμετράει στο ERC με ένα Lancer Evolution Χ R4, ο Κύπριος πρωτοπόρος του Κυπριακού πρωταθλήματος Σίμος Γαλαταριώτης θα δοκιμάσει την τύχη του στο Ράλλυ Ακρόπολις με ένα ŠKODA Fabia R5.

Η τελευταία φορά που βρέθηκε στο Ακρόπολης ο Paulo Nobre ήταν το 2012. Ο χαρισματικός Βραζιλιάνος επιστρέφει φέτος με την ομάδα Motorsport Italia.

Ο Πορτογάλος Aloísio Monteiro κάνει τη δεύτερη εμφάνισή του στο ERC το 2018, ενώ ο Orhan Avcioglu από την Τουρκία, νικητής του FIA Balkan Rally Trophy το 2017, θα είναι και πάλι με την ομάδα της Toksport WRT.

Ο 21 ετών Φινλανδός  Juuso Nordgren, είναι μέλος της εργοστασιακής ομάδας της ŠΚΟΔΑ Motorsport στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα είναι ακόμα ένας οδηγός που θα κάνει το ντεμπούτο του στο ERC σε μια προσπάθεια απόκτησης εμπειριών.