Αποκαλυπτήρια της νέας εποχής στο WRC

Η νέα γενιά αγωνιστικών κατηγορίας Rally1 αποκαλύφθηκε ψες στο Salzburg στο υπόστεγο 7 της Red Bull, με τους τρείς κατασκευαστές να παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα τους λίγες μόνο μέρες πριν την εκκίνηση του πρώτου αγώνα στο Μόντε Κάρλο.

Στην παρουσία του νέου προέδρου της FIA Mohammed Ben Soulayem, η περσινή πρωταθλήτρια Toyota Gazzo Racing, η Hyundai Motorsport και η M-Sport παρουσίασαν τα νέα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία θα αγωνιστούν στους 13 αγώνες του φετινού πρωταθλήματος.

Μεταξύ αυτών που ήταν παρόν, ήταν ο οδηγός της Toyota και δεύτερος πέρυσι στο πρωτάθλημα Elfyn Evans και ο ομόσταυλός του Kalle Rovanpera, ο οποίος έγινε ο νεαρότερος οδηγός που κέρδισε αγώνα στην ιστορία του θεσμού.

Επίσης παρόν ήταν και οι οδηγοί της Hyundai, Thierry Neuville και Ott Tanak ενώ από πλευράς M-Sport Ford ήταν η νέα μεταγραφή της ομάδας Craig Breen και ο Adrien Fourmaux.

Στην 50η σεζόν, το WRC θα υποστεί περιβαλλοντικές αλλαγές καθώς οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί της FIA οδηγούν τη σειρά προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο κύψελων ασφαλείας,  100% χωρίς ορυκτά καύσιμα και βιώσιμα αποθέματα ενάργειας, είναι το κλειδί για τη δέσμευση του αθλήματος για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Τα νέα υβριδικά αγωνιστικά συνδυάζουν έναν ηλεκτροκινητήρα 10kw με έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων που έχει δοκιμαστεί στον ανταγωνισμό, αφού έτρεχαν τα κορυφαία αυτοκίνητα του σπορ από το 2011.

Το πακέτο ανεβάζει τα μέγιστα επίπεδα απόδοσης σε περισσότερους από 500 ίππους, ενώ παράλληλα μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές.

Ο Πρόεδρος Ben Soulyem, πρώην αγωνιζόμενος στο WRC είπε: «Η σημερινή έναρξη της νέας εποχής Rally1 είναι μια πολύ περήφανη και σημαντική στιγμή για την FIA και ολόκληρη την οικογένεια των ράλλυ και θα ήθελα να συγχαρώ τον υποστηρικτή του WRC για την εξαιρετική εμφάνιση στην 50η επετειακή σεζόν του πρωταθλήματος.

Ο ενθουσιασμός για τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της FIAήταν πολύ εμφανής τους τελευταίους μήνες και το γεγονός υπογράμμισε περαιτέρω τη δυναμική που προέρχεται από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, με το Rallye MonteCarlo να απέχει μόλις λίγες μέρες.

Εκτός από την υβριδική τεχνολογία που προσθέτει ένα δυναμικό επίπεδο απόδοσης σε συνδυασμό με βελτιώσεις ασφάλειας, τα αυτοκίνητα Rally1 θα χρησιμοποιούν 100% βιώσιμα καύσιμα και οι εργασίες συνεχίζονται επίσης για την επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας στην οργάνωση κάθε γύρου της σειράς. Ανυπομονώ για μια συναρπαστική σεζόν».