Ανασκόπηση Παγκυπρίου πρωταθλήματος Πλαγιολίσθησης 2018: Η χρονιά του Γιώργου Χριστοφόρου “Έλα Κόκο”- Διαπιστευτήρια από την Εθνική Κύπρου

Μια από τις πιο εντυπωσιακές χρονιές στην ιστορία του Kυπριακού Drift ολοκληρώθηκε φέτος, με τον Γιώργο Χριστοφόρου “Έλα Κόκο” να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου σαν ο φετινός πρωταθλητής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κανένα φετινό αγώνα δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά έχοντας κατά γενική ομολογία την πιο σταθερή απόδοση σε όλους επιβραβεύτηκε στο τέλος με τον τίτλο του πρωταθλητή.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο αναγεννημένος Νικόλας Νικόλα Πατάκ, ο οποίος είχε εξαιρετική παρουσία σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες. Κατάφερε να πλασαριστεί και φέτος στην δεύτερη θέση και αναμένουμε να δούμε ακόμη περισσότερα στην νέα χρονιά με το νέο αναβαθμισμένο του αγωνιστικό με το οποίο αγωνίστηκε στον τελευταίο αγώνα.

Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε τη χρονιά ο Χρήστος Ελευθερίου (Μαύρος), ο οδηγός ο οποίος μας εξέπληξε με την όλη του παρουσία φέτος δείχνοντας να τα βρίσκει με τον νέο χώρο διεξαγωγής των αγώνων (Λιμάνι Λεμεσού), αφού την χειρότερη του φετινή βαθμολογία την πήρε στον μοναδικό αγώνα εκτός Λιμανιού.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Σέργιο Γρηγορίου, ο οποίος δεν είχε σταθερή απόδοση καθ’ όλη την  διάρκεια της χρονιάς, η νίκη όμως που κατέκτησε στον τελευταίο αγώνα αφήνει υποσχέσεις για την νέα όπου αναμένουμε να τον δούμε ακόμη πιο δυνατό.

Στην πέμπτη θέση γενικής ολοκλήρωσε ο Χαράλαμπος “Fast Family” Τσουρή, έχοντας μια εντυπωσιακή φετινή χρονιά, αφού κατάφερε να γευτεί την χαρά της νίκης δύο φορές. Η αστάθεια όμως στην απόδοση του στους υπόλοιπους αγώνες δεν του άφησε περιθώριο να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.

Από την κατηγορία Pro ξεχώρισαν με την απόδοση τους κατά γενική ομολογία, οι Δαυίδ Δαύιδ και Κυριάκου Μάριος οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν την πρώτη τους νίκη σε αγώνα του “Power Drift Club” την φετινή χρονιά αλλά και ο νεαρός Σταύρος Γρύλλης ο οποίος έτρεξε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς και ελπίζουμε να τον έχουμε μαζί μας το 2019.

Στην κατηγορία Semi Pro είχαμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην ιστορία του “Power Drift Club” αφού μέχρι και τον τελευταίο αγώνα τα πάντα ήταν ρευστά με αρκετούς οδηγούς να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Τελικά νικητής της κατηγορία αναδείχτηκε ο Πόλυς Κωνσταντίνου, στην δεύτερη θέση ένα μόλις βαθμό πιο πίσω βρίσκουμε τον Νεόφυτο Φικάρδου και το πόντιουμ συμπλήρωσε ο Σάββας Σημιανός, τρία νεαρά και φιλόδοξα ταλέντα τα οποία έδειξαν ότι με λίγη βοήθεια θα μπορέσουν να κάνουν το έξτρα βήμα.

Το Power Drift Club, δεν έμεινε όμως στα στενά κυπριακά πλαίσια, αφού με την δημιουργία της πρώτης εθνικής Κύπρου μετέβησαν σε αγώνες του εξωτερικού, πρώτα στους τελικούς του King Of Nations και μετά σε δύο Ευρωπαϊκούς αγώνες σε Μαραθώνα και Κρήτη. Κατάφεραν με τα εκπληκτικά τους αποτελέσματα να ανεβάσουν ψηλά την Κυπριακή Σημαία, βάζοντας για ακόμη μια φορά το Κυπριακό Drft στον Παγκόσμιο Χάρτη.

Ξεκινώντας το Ευρωπαϊκό οδοιπορικό της η εθνική Κύπρου από τις Σέρρες, εξέπληξε όλους ευχάριστα κυριότερα με τον πρόεδρο του “Power Drift Club” Άντρο Αντωνίου ο οποίος κατάφερε ένα απίστευτο αποτέλεσμα αφού κατέκτησε την τρίτη θέση γενικής. Από τα πρώτα του περάσματα στην πίστα την Παρασκευή έδειχνε πλήρως εξοικειωμένος με τη διαδρομή, πραγματοποιώντας πολύ καλές και πανομοιότυπες διελεύσεις. Το Σάββατο ο ρυθμός του στα μονά περάσματα ήταν ο ίδιος, με συνεπακόλουθο να ολοκληρώσει στην 9η θέση σκοράροντας 77.22 βαθμούς. Στα διπλά περάσματα, ξεπέρασε εαυτόν φτάνοντας μέχρι και τον ημιτελικό όπου εκεί έχασε από τον Marco Zacouril, όμως στον μικρό τελικό δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και κερδίζοντας τον Gerson Junginger κατάφερε να ολοκληρώσει τρίτος τον αγώνα, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη διάκριση μέχρι στιγμής στην καριέρα του. 

Όσον αφορά τους υπόλοιπους αθλητές, ο Σταύρος Γρύλλης αποκλείστηκε στους 32 από τον Genya Kobayashi, ο Κυριάκος Μάριου αποκλείστηκε επίσης στη φάση των 32 από τον Χαράλαμπο Τσουρή, όπως επίσης και ο Σέργιος Γρηγορίου, ο οποίος έχασε από τον Francois Axel. Ο πρωταθλητής μας, Γιώργος Χριστοφόρου, έμεινε εκτός στους 16 μετά που έχασε από τον Daigo Saito. Οι δυο τους είχαν επαφή, με το αυτοκίνητο του Χριστοφόρου να παθαίνει ζημιά η οποία δεν του επιτράπηκε να επιδιορθώσει, αφού το αυτοκίνητο έμεινε ακινητοποιημένο και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό μετά από ζημιά πρέπει να αποχωρίσει από την πίστα χωρίς βοήθεια. Τέλος ο Χαράλαμπος Τσουρή έχασε στην οκτάδα από τον Marco Zacouril, όπως επίσης και ο Χρίστος Ελευθερίου, ο οποίος αποκλείστηκε επίσης στην οκτάδα από τον Άντρο Αντωνίου. Ο μοναδικός οδηγός που αγωνίστηκε στην κατηγορία PRO 2 ήταν ο Σάββας Σημιανός ο οποίος στα μονά περάσματα ήταν έκτος με βαθμολογία 73.39 η οποία του έδωσε το εισιτήριο για τα διπλά. Εκεί έχασε απο την πρώτη μάχη καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα στο αγωνιστικό.

Επόμενος σταθμός για την Εθνική Κύπρου και το Power Drift Club ήταν ο αγώνας του Μαραθώνα.  Απο τα μονά βαθμολογημένα περάσματα είδαμε ο Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο” πήρε την δεύτερη θέση και την τριάδα να συμπλήρωσε ένας άλλος δικός μας αθλητής ο νεαρός Σταύρος Γρύλλης. Όσο για τους υπόλοιπους οδηγούς μας, ο Σέργιος Γρηγορίου πήρε την 5ηθέση, την 8η ο Κυριάκου Μάριος “Τσόδας”, 13η θέση για τον Πάμπο Νικολάου, 18η θέση για τον Πάμπο “Fast Family” Τσουρή, 19η για τον Άντρο Αντωνίου και 28ηγια τον Χρίστο Ελευθερίου “Μαύρο”. Στη κατηγορία Street Legal ο μοναδικός οδηγός της αποστολής μας που συμμετείχε ήταν Σάββας Σημιανός ο οποίος ολοκλήρωσε στην τρίτη θέση στα μονά βαθμολογημένα. Μεγάλος άτυχος ο Δαυίδ Δαυίδ, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε με μηχανικά προβλήματα ολόκληρο το σαββατοκύριακο. 

Στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα στην κατηγορία Street Legal ο μοναδικός συμμετέχοντας απο την εθνική Κύπρου όπως προαναφέραμε ήταν ο Σάββας Σημιανός ο οποίος κατάφερε να πάρει την τελευταία θέση στο βάθρο.

Στην κατηγορία pro, έγιναν σκληρές μάχες καθώς 6 οδηγοί φλέρταραν με την πρώτη θέση. Dmitry Illuyk, Alex Golovnya, Σταυρος Γρύλης, Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο”, Γιάννης Λιμπέρης και Κυριάκου Μάριος “Τσοδας”. Αυτοί που έφτασαν μέχρι τον τελικό ήταν οι  Dmitry Illuyk και ο δικός μας Σταυρος Γρύλλης με τελικό νικητή τον Ρώσσο οδηγό. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ακόμη ένας Κύπριος οδηγό, ο Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο” ο οποίος επικράτησε στον μικρό τελικό του Alex Golovnya. Το Power Drift Club και η Εθνική Κύπρου κατάφεραν για ακόμη ένα αγώνα να μας κάνουν περήφανους με τα αποτελέσματα τους αντιπροσωπεύοντας επάξια την Κυπριακή Σημαία. 

Τελευταίος σταθμός για το Power Drift Club και την εθνική Κύπρου ήταν ο αγώνας της Κρήτης με την Κυπριακή σημαία να ανεβαίνει και πάλι στο βάθρο. Ο νεαρός Σταύρος Γρύλλης οδήγησε με απίστευτη ωριμότητα αποκλείοντας όποιο βρήκε στο διάβα του, χάνοντας στα σημεία στον τελικό από τον Ρώσο Alex Golovnya. Από τους υπόλοιπους οδηγούς μας, εντυπωσιακή παρουσία είχε ο Δαυίδ Δαυίδ ο οποίος ατύχησε στους δύο πρώτους αγώνες. Κατάφερε να φτάσει μέχρι τους 8 όπου έχασε από τον νικητή του αγώνα.

Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της εθνικής Κύπρου οι δέκα αθλητές που την αποτελούσαν στην επιστροφή τους πίσω στο νησί μας βραβεύτηκαν από το Power Drift Club για την απόδοση τους.  Αποκορύφωμα μπορεί να θεωρηθεί και όχι άδικα η βράβευση τους από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα που πέτυχαν στους ευρωπαϊκούς αγώνες αντιπροσωπεύοντας την εθνική Κύπρου.

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά πετυχημένη από όλες τις απόψεις (διοργανώσεις τοπικών αγώνων, δημιουργία Εθνικής Κύπρου και αποτελέσματα στους ευρωπαϊκούς αγώνες). 

Κείμενο: Μιχάλης Κοντογιώργης