Ανασκόπηση αγώνων ράλι 2018: Γαλαταριώτης/Ιωάννου έκαναν το Double

Οι αγώνες ράλι του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου είχαν τα πάνω και τα κάτω τους. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αναβαθμισμένο στόλο αυτοκινήτων και πολλές φιλοδοξίες για καλύτερους και ποιοτικότερους αγώνες, τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά.

Αν και οι αγώνες δεν εξελίχθηκαν όπως πολλοί θα περίμεναν, αφού υπήρξε και το γνωστό πρόβλημα με τις ασφάλειες το οποίο άφησε ημιτελές το πρωτάθλημα, εντούτοις το πλήρωμα της Petrolina Racing Team Γαλαταριώτης-Ιωάννου πραγματοποίησαν την καλύτερη τους σεζόν κατακτώντας το πρωτάθλημα ενω συνάμα κέρδισαν το Cyprus Rally για πρώτη φορά στην καριέρα τους, αφήνοντας πίσω τους μεγάλα ονόματα του Ευρωπαϊκού και Μεσανατολικού πρωταθλήματος.

Η χρονιά ξεκίνησε με το East Safari Rally. Σε αυτό τον αγώνα όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τη μάχη μεταξύ του Σίμου Γαλαταριώτη και του Αλέξανδρου Τσουλόφτα, καθώς οι δυο οδηγοί έχοντας ο πρώτος το Skoda Fabia R5 στα χέρια του και ο δεύτερος το Citroen DS3 R5 ήταν τα δυο φαβορί για νίκη.

Την πρώτη μέρα ο Τσουλόφτας την ολοκλήρωσε στην πρώτη θέση, με τον Γαλαταριώτη να είναι δεύτερος. Την Κυριακή ο ρυθμός των Γαλαταριώτη-Ιωάννου ήταν καταιγιστικός και καταφέρνοντας να κερδίσουν όλες τις ειδικές ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση κερδίζοντας παράλληλα το αγώνα.

Οι Petrolina Racing Team Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου έμειναν τελικά δεύτεροι με τους Κώστα Ζήνωνος-Φάνο Χριστοφή να ολοκληρώνουν στην τρίτη θέση.

Ράλι Αφροδίτη

Ο δεύτερος αγώνας ήταν το Ράλι Αφροδίτη το οποίο διεξήχθη στο δάσος Πάφου. Η φύση των ειδικών ήταν εντελώς διαφορετική από αυτές της πρεμιέρας όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στους Γαλαταριώτη-Ιωάννου να σημειώσουν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς για τον Petrolina Racing Team Χρίστο Δημοσθένους ήταν στην Πάφο. Με συνοδηγό τον Αντώνη Χρυσοστόμου ήταν οι ταχύτεροι μεταξύ των αυτοκινήτων κατηγορίας Ν καταφέρνοντας με σχετική ευκολία να τερματίσουν δεύτεροι γενικής. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Πανίκος Πολυκάρπου-Κωνσταντίνος Σιάλος οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με σκασμένα ελαστικά.

Tiger Rally

Στην Λεμεσό διεξήχθη ο τρίτος αγώνας του ημερολογίου με μεγάλη καινοτομία την υπερειδική διαδρομή η οποία έγινε στο λιμάνι Λεμεσού. Το Tiger Rally μας προϊδέαζε για μεγάλες μάχες καθώς στον αγώνα θα έτρεχαν και οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν καθώς οι μάχες μεταξύ των δυο πληρωμάτων ήταν στο δευτερόλεπτο. Δυστυχώς διήρκησαν πολύ λίγο αφού οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας. Από κει και πέρα η νίκη ήρθε φυσιολογικά για τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου και το 3 στα 3 ήταν γεγονός.

Ο Χρίστος Δημοσθένους με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό τερμάτισε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα στη δεύτερη θέση με τους Πανίκο Πολυκάρπου-Κωνσταντίνο Σιάλο να ολοκληρώνουν ξανά μετά την Πάφο στην τρίτη θέση.

Acropolis Rally

Μετά τον αγώνα της Λεμεσού ήταν προγραμματισμένο το Cyprus Rally, όμως ενδιάμεσα των δυο αγώνων ήταν το Ράλι Ακρόπολις. Σε αυτό τον αγώνα έτρεξαν οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου, Παντελή-Χριστοδούλου και Γαλαταριώτης-Ιωάννου. Οι τελευταίοι έτρεχαν μαζί για πρώτη φορά σε αγώνα του εξωτερικού σαν πλήρωμα και βασικός στόχος ήταν η απόκτηση εμπειριών σε ένα από τους πιο δύσκολους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενώ παράλληλα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρουν τα όρια του Skoda Fabia αλλά και τα δικά τους.

Για πρώτη φορά σε αγώνα εξωτερικού έτρεχαν σαν πλήρωμα και οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου έχοντας σαν στόχο μια θέση ψηλά στη γενική κατάταξη με το Citroen DS3 R5 ενώ για τους Παντελή-Χριστοδούλου αυτό ήταν το δεύτερο Ακρόπολις σαν πλήρωμα και αγωνίστηκαν στην κατηγορία ERC 2.

Οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου μετά από σταθερή εμφάνιση και αφού δυσκολεύτηκαν πολύ τη δεύτερη μέρα ξεκινώντας πρώτοι στις ειδικές κατάφεραν στο τέλος να τερματίσουν πέμπτοι στη γενική κατάταξη, αποτέλεσμα το οποίο τους άφησε πέρα για πέρα ικανοποιημένους.

Οι Παντελή-Χριστοδούλου ταλαιπωρήθηκαν από προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα και στο τέλος ανέβασαν το Lancer EVO10 στη 16η θέση γενικής. Από προβλήματα ταλαιπωρήθηκαν και οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Πριν αποχωρήσουν είχαν καταφέρει να κερδίσουν και δυο ειδικές διαδρομές.

Cyprus Rally

Το φετινό Cyprus Rally προσμετρούσε ξανά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής και παράλληλα στο Κυπριακό πρωτάθλημα, με τις δυο μέρες να μετρούν σαν δυο ξεχωριστοί αγώνες. Οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες όλων ήταν μεγάλες αφού δυο εκ των κορυφαίων Κύπριων οδηγών (Σίμος Γαλαταριώτης-Αλέξανδρος Τσουλόφτας) με ισοδύναμα αυτοκίνητα όπως των πρωταγωνιστών του Ευρωπαϊκού και Μεσανατολικού πρωταθλήματος και αγωνιζόμενοι εντός έδρας είχαν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν. Επίσης και στις υπόλοιπες κατηγορίες είχαμε δυνατές τοπικές συμμετοχές και αυτό επαληθεύτηκε στον αγώνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους Lukyanuk και Al-Attiyah να μάχονται για την πρώτη θέση. Ο πρώτος επανέλαβε ένα από τα γνωστά του λάθη εγκαταλείποντας μετά από έξοδο την πρώτη μέρα και ο δεύτερος έχοντας τρία σκασμένα ελαστικά κατά τη διάρκεια του σκέλους έχασε χρόνο και θέσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό πρωτάθλημα οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου και Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου ήταν τα δυο πληρώματα που έδιναν τη μάχη για την πρωτιά. Η αποχώρηση του Τσουλόφτα άφησε τον Γαλαταριώτη σαν πρώτο Κύπριο ενώ παράλληλα ήταν δεύτερος γενικής. Δεύτεροι Κύπριοι ήταν οι Δημσθένους-Λαός και τρίτοι οι Ζήνωνος-Χριστοφή.

Η Κυριακή εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ. Οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου ανέβηκαν πρώτοι στη γενική κατάταξη μετά και τη αποχώρηση του Nordgren, όμως ο Al-Attiyah από πίσω πίεζε στο όριο και έδειχνε ότι μπορούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Το κατάφερε στην προτελευταία ειδική ανεβαίνοντας πρώτος όμως τίποτα δεν είχε κριθεί. Στην τελευταία ειδική ο Αl-Attiyah είχε σκασμένο ελαστικό όπως επίσης και οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου.

Οι τελευταίοι διάνυσαν τα τελευταία μέτρα έχοντας μεγάλη αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα και πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη μετά την ολοκλήρωση της ειδικής αφού έμαθαν τα ευχάριστα νέα. Οι τελευταίοι Κύπριοι που είχαν κερδίσει το Cyprus Rally ήταν οι Νίκος Θωμά-Σπύρος Γεωργίου και αυτό έγινε πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Τους 25 βαθμούς για το Κυπριακό πρωτάθλημα πήραν οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου οι οποίοι ήταν το ταχύτερο πλήρωμα. Επίσης επιβραβεύτηκαν και με 4000 ευρώ καθώς στο άθροισμα των δυο Golden stages είχαν τον καλύτερο χρόνο. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου και τρίτοι οι Δημοσθένους-Λαός.

Οι Παντελή-Χριστοδούλου μετά από μεγάλη εμφάνιση κέρδισαν την κατηγορία ERC2, ενώ δεύτεροι τερμάτισαν οι Ποσείδιας-Δαμιανού.

Στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής οι Δημσθένους-Λαός κατέλαβαν την τρίτη θέση γενικής πίσω από τους Al-Attiyah και Staif.

Η κατηγορία MERC 2 είχε επίσης Κυπριακό χρώμα αφού στις τρεις πρώτες θέσεις τερμάτισαν οι Σάββα-Παπαντρέου, Ζήνωνος-Χριστοφή και Γιώργος και Πάυλος Εγγέζου.

Οι Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία MERC 3. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Τελεβάντος-Σταύρου, τρίτοι οι Kahy-Djiyerian και τέταρτοι οι Μανώλη-Ευριπίδου.

Το τέλος του Cyprus Rally σήμανε και τη λήξη του Πακγύπριου Πρωταθλήματος Ράλι αφού όπως προαναφέραμε οι αγώνες δεν καλύπτονταν πλέον από ασφάλεια. Αυτή η εξέλιξη άφησε το Σύνδεσμο Αυτοκινήτου Λάρνακας και τον Όμιλο Φίλων Αυτοκινήτου χωρίς διοργάνωση αγώνα ράλι το 2018.

Μετά τη μεγαλειώδη νίκη τους στο Cyprus Rally οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου αποφάσισαν να τρέξουν και στο Rally Di Roma Capitale. Ο Ιταλικός αγώνας αποτελείτο από αμιγώς ασφάλτινες ειδικές διαδρομές και το πλήρωμα σε αυτές τις συνθήκες δεν είχε καθόλου εμπειρία, κάτι που φάνηκε την πρώτη μέρα όπου είχαν αρκετά σπναρίσματα. Την τελευταία μέρα κινήθηκαν καλύτερα ολοκληρώνοντας τον αγώνα στη 14η θέση γενικής, αποκτώντας παράλληλα εμπειρίες που θα τους χρειαστούν στο μέλλον.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, αρχικά με τη νεοσύστατη R5, οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου είναι οι πρωταθλητές. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσαν οι Παναγιώτης Γιάγκου-Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου.

Στην κατηγορία RC 2 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Χρίστος Δημοσθένους έχοντας τέσσερις νίκες στη σεζόν, ενώ στους συνοδηγούς αυτός που κατέκτησε το πρωτάθλημα είναι ο Κύπρος Χριστοδούλου.

Στην κατηγορία RC 4 οι πολύπειροι Κωνσταντίνος Τελεβάντος-Τάκης Σταύρου αναδείχθηκαν πρωταθλητές έχοντας κερδίσει το East Safari Rally, το TigerRallyκαι τις δυο μέρες του Cyprus Rally. Δεύτεροι ολοκλήρωσαν οι Dimi-MariaMorozovaκαι τρίτοι οι Leo-Zoli. Τα ίδια πληρώματα κατέλαβαν τις ίδιες θέσεις και στην κατηγορία 2WD.

Η νέα σεζόν είναι προ των πυλών και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το θέμα με την ασφαλιστική κάλυψη των αγώνων έχει επιλυθεί και τα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου θα ξεκινήσουν κανονικά μετά και την έγκριση του νέου αγωνιστικού ημερολογίου.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες:Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου/Canben Ozpasa