Ανασκόπηση αγώνων ράλι 2017: Γαλαταριώτης-Ιωάννου οι νέοι πρωταθλητές ράλι

Εκπληκτική ήταν η φετινή χρονιά στους αγώνες ράλι του παγκυπρίου πρωταθλήματος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, με κοντράστ συναισθημάτων, αλλαγές στην πρώτη θέση του βαθμολογικού και στέψη του φετινού πρωταθλητή στον τελευταίο αγώνα.

Γαλαταριώτης-Ιωάννου, Αλέξανδρος Τσουλόφτας και Δημοσθένους-Λαός ήταν τα τρία πληρώματα που διεκδίκησαν τον τίτλο, με τους πρώτους τελικά να τα καταφέρνουν και να πανηγυρίζουν το πολυπόθητο πρωτάθλημα μετά από μεγάλη προσπάθεια.

East Safari Rally

Η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε απο την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τον αγώνα East Safari Rally. Από την πρώτη ειδική ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας με συνοδηγό τον Στέλιο Ηλία έδειξε τις προθέσεις του κερδίζοντας τα σαφώς πιο έμπειρα πληρώματα, όμως η συνέχεια ήταν απογοητευτική για αυτόν καθώς αποχώρησε νωρίς.

 

Τα ηνία του αγώνα ανέλαβαν οι περσινοί πρωταθλητές Δημοσθένους-Λαός, οι οποίοι μετά απο πολύ ωραίες μάχες με τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου κατάφεραν να επικρατήσουν και να ξεκινήσουν με το δεξί τη χρονιά. Δεύτεροι έμειναν οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο κατέλαβαν οι Ποσείδιας-Αλεξάνδρου μετά από την ίσως καλύτερη τους εμφάνιση σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος.

Tour of Cyprus

Στη συνέχεια το σκηνικό μεταφέρθηκε στην ορεινή περιοχή Λευκωσίας και τον αγώνα Tour of Cyprus. Και σε αυτό τον αγώνα είδαμε εκπληκτικές μάχες με τους Τσουλόφτα-Ηλία να καταφέρνουν να προηγούνται την πρώτη μέρα και να είναι στη μάχη της πρωτιάς μαζί με τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου. Οι Δημοσθένους-Λαός έτρεχαν στην τρίτη θέση όμως μηχανικά προβλήματα που είχαν δεν τους επέτρεπαν να μπουν στη διεκδίκηση της νίκης.

 

Η δεύτερη μέρα επιφύλασσε εκπλήξεις καθώς οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου κατάφεραν να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα και να κερδίσουν τον αγώνα, ενώ οι Τσουλόφτας-Ηλία έχοντας σκασμένο ελαστικό περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση. Το δράμα όμως είχε και συνέχεια καθώς οι τρίτοι Δημοσθένους-Λαός είχαν έξοδο μερικά μέτρα πριν το τέλος της τελευταίας ειδικής με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν και η τελευταία θέση στο βάθρο να πάει στους Αντωνίου-Πιερή.

Μετά και από αυτά τα αποτελέσματα, η κορυφή της βαθμολογίας άλλαξε κάτοχο με τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου να περνούν επικεφαλής.

40o Venus Rally

Ο τρίτος αγώνας του πρωταθλήματος ήταν το 40o Venus Rally, το οποίο έλαβε χώρα στο δάσος Πάφου. Αυτή τη φορά οι Τσουλόφτας-Ηλία τα έκαναν όλα σωστά και μετουσίωσαν την ταχύτητα τους σε νίκη η οποία τους κρατούσε σε τροχιά πρωταθλήματος. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου οι οποίοι παρέμειναν πρώτοι στη βαθμολογία, ενώ οι Δημοσθένους-Λαός ήταν το πλήρωμα που τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Acropolis Rally

Μετά και τον αγώνα της Πάφου τα δεδομένα στο Κυπριακό πρωτάθλημα ράλι επρόκειτο να αλλάξουν ριζικά. Ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας έγινε ο πρώτος Κύπριος οδηγός ο οποίος θα ήταν κάτοχος αυτοκινήτου προδιαγραφών R5 (Citroen DS3) και αυτό του έδινε πλεονέκτημα έναντι των αντίπαλων του στο τοπικό πρωτάθλημα. Σε αυτό το διάστημα ο Τσουλόφτας αγωνίστηκε στο Acropolis Rally και μετά από πολύ καλή απόδοση τερμάτισε τέταρτος γενικής και παράλληλα ήταν πρώτος στο Ελληνικό πρωτάθλημα, μαζεύοντας 25 πολύτιμους βαθμούς οι οποίοι τον έφερναν πρώτο στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Στο Acropolis Rally έτρεξαν επίσης και οι Παντελή-Χριστοδούλου, Κυριάκου-Καλαμαράς και Γιάνγκου-Χριστοδουλάκης. Πολύ καλά ξεκίνησαν οι Παντελή-Χριστοδούλου, οι οποίοι κατάφεραν να ανεβούν μέχρι και τη δεύτερη θέση στην κατηγορία τους. Η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική καθώς αποχώρησαν από μηχανικό πρόβλημα.

Την ίδια τύχη είχαν και οι Κυριάκου-Καλαμαράς οι οποίοι κατάφεραν να ανέβουν μέχρι και την 16η θέση γενικής όμως αποχώρησαν λίγο πριν από το τέλος της τελευταίας ειδικής μετά από έξοδο.

Οι Γιάνγκου-Χριστοδουλάκης μετά από σταθερό αγώνα κατάφεραν να τερματίσουν στη 14η θέση γενικής, μένοντας ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που έκαναν στο δύσκολο αγώνα, ο οποίος ανάγκασε σε εγκατάλειψη αρκετά πληρώματα.

Cyprus Rally

Μετά το Acropolis Rally ακολουθούσε ο δικός μας διήμερος εθνικός αγώνας (Cyprus Rally), ο οποίος προσμετρούσε και στο τοπικό πρωτάθλημα σαν δυο ξεχωριστοί αγώνες. Την πρώτη μέρα αυτοί που ξεχώρισαν ήταν οι Τσουλόφτας Ηλία, οι οποίοι με το Citroen DS3 επικράτησαν εύκολα έναντι των υπολοίπων Κυπριακών πληρωμάτων. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Πολυκάρπου-Winter και τρίτοι οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου. Η δεύτερη μέρα επεφύλασσε ανατροπές στον αγώνα για τους πρωταγωνιστές του παγκυπρίου πρωταθλήματος.

Οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου με το καλημέρα πέρασαν τους Πολυκάρπου-Winter και ανέβηκαν τρίτοι γενικής, ενώ παράλληλα ήταν τρίτο Κυπριακό πλήρωμα πίσω από τους Τσουλόφτα-Ηλία και Τιμοθέου-Χρυσοστόμου. Οι Τσουλόφτα-Ηλία στην επόμενη ειδική είχαν δυο σκασμένα ελαστικά με αποτέλεσα να τεθούν νοκ αουτ από τη διεκδίκηση της νίκης. Ακολούθησαν σκληρές μάχες μεταξύ των Γαλαταριώτη-Ιωάννου και Πολυκάρπου-Winter με τους πρώτους να καταφέρνουν να επικρατούν και να σημειώνουν το καλύτερο τους αποτέλεσμα στο Cyprus Rally, καθώς ήταν δεύτεροι γενικής και παράλληλα πρώτο Κυπριακό πλήρωμα.

Τους 25 βαθμούς της μέρας πήραν οι Τιμοθέου-Χρυσοστόμου με Skoda Fabia R5, με τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου να παίρνουν τους 18 της δεύτερης θέσης μεταξύ των κυπριακών πληρωμάτων και τους 15 της τρίτης θέσης να παίρνουν οι Πολυκάρπου-Winter.

Palm trees Rally

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου και Τσουλόφτας-Ηλία ισοβαθμούσαν πλέον στην πρώτη θέση με 94 βαθμούς και ο επόμενος αγώνας ήταν καθοριστικής σημασίας για το πρωτάθλημα. Στο μέσο του καλοκαιριού ο Σίμος Γαλαταριώτης έγινε ο δεύτερος Κύπριος που αποκτούσε ιδιόκτητο αγωνιστικό προδιαγραφών R5 ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθούσε και ο Αντώνης Χειλιμήντρης με ίδιας μάρκας αυτοκίνητο. Και οι δυο οδηγοί από Mitsubishi Lancer EVO πήραν Skoda Fabia και ο προτελευταίος αγώνας στη Λάρνακα, το Palm trees Rally, με τρία αυτοκίνητα κατηγορίας R5 θύμιζε περισσότερο διεθνή παρά τοπικό.

Παράλληλα άλλαζαν και τα δεδομένα όσον αφορά το κυνήγι του τίτλου, καθώς οι διαφορές των αυτοκινήτων έθεταν εκτός διεκδίκησης τους περσινούς πρωταθλητές Δημοσθένους-Λαό. Αυτό επαληθεύτηκε στον αγώνα όπου οι Γλαταριώτης-Ιωάννου και Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου διεκδικούσαν τη νίκη επι ίσοις όροις χωρίς να μπορεί να μπεί τρίτος ανάμεσα τους. Στις ταχύτατες ειδικές της επαρχίας Λάρνακας και Λευκωσίας αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν και να φύγουν νικητές ήταν οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου, οι οποίοι έμειναν μόνοι πρώτοι στη βαθμολογία.

Οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου όχι μόνο δεν κατάφεραν να κερδίσουν, αλλά έφυγαν και χωρίς βαθμολογικό όφελος από τον αγώνα καθώς αποχώρησαν μετά από μηχανικό πρόβλημα. Έτσι η δεύτερη θέση πήγε στους Δημοσθένους-Λαό ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο κατέλαβαν μετά από πολύ καλό αγώνα οι Πολυκάρπου-Winter.

Tiger Rally

 

Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς, το Tiger Rally έγινε στην ορεινή περιοχή Λεμεσού και έκρινε το φετινό πρωταθλητή. Οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου είχαν το πλεονέκτημα στη βαθμολογία και ήθελαν τερματισμό στην πρώτη θέση ή σε αντίθετη περίπτωση τερματισμό σε οποιαδήποτε θέση μπροστά από τον Τσουλόφτα ο οποίος με τη σειρά του έπρεπε να τερματίσει μπροστά από τους Γλαταριώτη-Ιωάννου για να καταφέρει να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα.

 

Οι μάχες που έγιναν στο πρώτο μισό του μονοήμερου αγώνα, ο οποίος αποτελείτο από έξι ειδικές, ήταν σκληρές, με τα δυο πληρώματα να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης. Η πέμπτη ειδική ήταν καθοριστική ως προς την έκβαση του αγώνα. Οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου είχαν σκασμένο ελαστικό με αποτέλεσμα οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου να αποκτήσουν σαφές προβάδισμα.

Όλα τέλειωσαν στην έκτη και τελευταία ειδική όπου οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου αποχώρησαν μετά από πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου να κινηθούν χωρίς περεταίρω πίεση και να ανέβουν πρώτοι στη ράμπα του τερματισμού. Αυτό το αποτέλεσμα τους έδωσε και τον πολυπόθητο τίτλο τον οποίο ο Γαλαταριώτης πλησίασε το 2010, μένοντας όμως στη δεύτερη θέση τότε πίσω από τον Κώστα Γεωργίου Chips.

Στη δεύτερη θέση γενικής του αγώνα τερμάτισαν οι Δημοσθένους-Λαός και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Αντωνίου-Πιερή.

Αναμφίβολα φέτος ήταν η χρονιά των Γαλαταριώτη-Ιωάννου. Πέτυχαν τρεις νίκες, τρείς δεύτερες και μια τρίτη θέση και προσμετρώντας τα πέντε καλύτερα αποτελέσματα κατέκτησαν το φετινό τίτλο μαζεύοντας 111 βαθμούς έναντι 94 του δεύτερου Αλέξανδρου Τσουλόφτα. Επίσης ήταν πρώτο Κυπριακό πλήρωμα στο Cyprus rally, σημειώνοντας το καλύτερο τους αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στο διεθνή αγώνα.

Κατηγορία 2WD: Άξιοι πρωταθλητές οι Παναγιώτης και Αντρέας Ξενοφώντος

Όσον αφορά τη δικήνητη κατηγορία είχε και αυτή το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρων όπου έλαμψε το άστρο του νεαρού Παναγιώτη Ξενοφώντος.

 

Η χρονιά άρχισε με τους Μαννούρη-Χρυσοστόμου να ξεκινούν το πρωτάθλημα με το πανίσχυρο Honda Civic αρχικά και στη συνέχεια να εξοπλίζονται με Citroen DS3, με αποτέλεσμα να κερδίζουν του δυο πρώτους αγώνες οι οποίοι ήταν το East Safari Rally και Tour of Cyprus. Οι έτεροι διεκδικητές Παναγιώτης και Αντρέας Ξενοφώντος κατάφεραν να τερματίσουν δεύτεροι στο Tour of Cyprus και να μην βαθμολογηθούν στο East Safari Rally.

Η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Παναγιώτη και Αντρέα Ξενοφώντος. Στον τρίτο αγώνα η ασθένεια που ταλαιπωρούσε τον Χρίστο Μαννούρη τον ανάγκασε σε αποχώρηση και σε συνδυασμό με την επικράτηση των Παναγιώτη και Αντρέα Ξενοφώντος το πρωτάθλημα πήρε φωτιά.

Ακολούθησε το Cyprus Rally στο οποίο οι Παναγιώτης και Αντρέας Ξενοφώντος κέρδισαν και τις δυο μέρες και σε συνδυασμό με την αποχώρηση των Μαννούρη-Χρυσοστόμου πήραν κεφάλι στη βαθμολογία. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στον αγώνα της Λάρνακας, το Palm trees Rally, όπου οι Παναγιώτης και Αντρέας Ξενοφώντος τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από τους Παντελή-Νικολαΐδη, αποτέλεσμα που τους χάρισε τον φετινό τίτλο στην κατηγορία. Ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος, το Tiger Rally, ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και τη νίκη πήραν οι Σκεύος και Μαίρη Γερολέμου. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Leonid Lavrentiev-ZOLI.

Με αυτά τα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ακόμα μια συναρπαστική χρονιά για τους αγώνες ράλι όπου ο τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε στο φινάλε. Ήδη οι διεργασίες για τη νέα χρονιά ξεκίνησαν και σύντομα αναμένετε να ανακοινωθεί το αγωνιστικό ημερολόγιο για το 2018. Ελπίζουμε η νέα χρονιά να έχει τις ίδιες η ακόμα και καλύτερες μάχες στην προσπάθεια των πληρωμάτων που θα κάνουν για διάκριση.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου