Βασίλης Χριστοφόρου: Ένα μελλοντικό αστέρι του Κυπριακού Drift

Στην σημερινή μας συνέντευξη φιλοξενούμε τον πρωταθλητή 2019 στην κατηγορία Semi Pro, Βασίλη Χριστοφόρου. Ο νεαρός και ταλαντούχος Βασίλης έχει βλέψεις για ψηλά και η αλματώδης ανέλιξη του στους αγώνες Drift αφήνει υποσχέσεις για ένα λαμπρό μελλοντικό αστέρι του Κυπριακού Drift.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου στην κατηγορία Semi Pro το 2019, ο Βασίλης Χριστοφόρου είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του που είναι η κατηγορία Pro, με τους στόχους του να εκτείνονται και πέρα από τα όρια της Κύπρου.

Αγαπητέ Βασίλη, αρχίζοντας θα ήθελα να σε συγχαρώ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία Semi Pro το 2019.

Καταρχήν θα ήθελα  να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να αναφερθώ στο άθλημα το οποίο αγωνίζομαι.

Ξεκινώντας θα ήθελα να μου πείς ποιά είναι τα συναισθήματα μου με την κατάκτηση του πρώτου σου πρωταθλήματος.

Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί οι προσπάθειες μου στις προπονήσεις  απόδωσαν καρπούς.

Πως είδες την χρονιά που μας πέρασε από πλευράς ανταγωνιστικότητας;

Η χρονιά ήταν δύσκολη έως πολύ δύσκολη γιατί είχα κατά κύριο λόγο αξιόλογους ανταγωνιστές. Το πρωτάθλημα κρινόταν σε κάθε αγώνα χωρίς να διαφαίνεται ο επόμενος πρωταθλητής ούτε ακόμα και να προβλέπεται η σειρά κατάταξης. Οι λόγοι ήταν πάρα πολλοί, όπως απρόσμενα τεχνικά προβλήματα πολλών αυτοκινήτων, προβλήματα τα οποία επηρέαζαν και την ψυχολογία όλων των ομάδων. Επιπρόσθετα  επηρέαζαν οι καιρικές συνθήκες που τις περισσότερες φορές ήταν απρόβλεπτες με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι συμπεριφορές των οδηγών και των αυτοκινήτων.

Που πιστεύεις ότι κρίθηκε το πρωτάθλημα;

Κρίθηκε στην λεπτομέρεια και στα μικρά λάθη των οδηγών στον εκάστοτε αγώνα μέχρι και τον τελικό.

Ποιος αγώνας σου άρεσε περισσότερο;

Ο μοναδικός νυχτερινός γιατί πρώτη φορά διεξήχθη τέτοιου είδους αγώνας και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτόν. Είχε ψηλή αδρεναλίνη λόγω της μεγάλης του δυσκολίας, ενώ ήταν ωραία η παρουσίαση και το σκηνικό του. Τόσο για τον σχεδιασμό της πίστας όσο και για το φωτισμό της, προσφέραμε αρκετό θέαμα και η ικανοποίηση που πήραμε σαν ομάδα ήταν μεγάλη αφού είχα και την πρώτη θέση του αγώνα.

Πότε πίστεψες οτι κατακτάς το πρωτάθλημα;

Ήταν αδύνατον να προβλέψω αν θα ήμουν ο πρωταθλητής όπως έχω αναφερθεί πιο πάνω γι αυτό και το έμαθα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο όταν ανακοινώθηκε επίσημα ο πρωταθλητής στο τέλος του τελευταίου αγώνα μετά και τα αποτελέσματα των κριτών.

Την περσινή χρονιά είδαμε να υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί σχεδιασμοί στην πίστα της Άχνας, ποιος σου άρεσε περισσότερο και γιατί;

Ο 3ος αγώνας γιατί υπήρχε μεγάλη ευθεία και μας έδινε την δυνατότητα για μεγάλη επιτάχυνση με αποτέλεσμα ένα όμορφο θέαμα.

Πέραν από την Achna Speedway, θα ήθελες να διεξαχθεί και κάπου αλλού αγώνας;

Τουλάχιστον ένας εκ των αγώνων του πρωταθλήματος να διεξαγόταν σε αστική περιοχή οποιασδήποτε πόλης.

Τώρα, θα ήθελα να μου πεις πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Drift.

Σε ηλικία των 12 χρονών είχα την πρώτη μου επαφή με το Drift . Άρχισα τις προπονήσεις μέχρι να νιώσω έτοιμος να συμμετάσχω σε αγώνες.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις το συγκεκριμένο άθλημα;

Ο κυριότερος λόγος είναι η αδρεναλίνη, η τεχνική που χρειάζεται, η λεπτομέρεια στην κρίση των αγώνων, η μεγάλη προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα και το θέαμα που προσφέρει.

Σαν ένας νέος οδηγός, υπάρχει κάποιος οδηγός τον οποίο θεωρείς μέντορα σου;

Ναι!!! Ο Σέργιος Γρηγορίου στον οποίο οφείλω ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας μου. Είναι ένας αξιόλογος και πολυβραβευμένος οδηγός αλλά παράλληλα με την επιτυχία του ασχολείται έντονα με την καθοδήγηση μου, προωθώντας την εξέλιξή μου σαν ένας νέος οδηγός drift χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να του εκφράσω και δημόσια το μεγάλο μου ευχαριστώ.

Στα Battles, που προτιμάς να βρίσκεσαι, μπροστά ή πίσω και γιατί;

Προτιμώ πίσω, καθώς λόγω της επικινδυνότητας της θέσης χρειάζεται περισσότερη τεχνική με αποτέλεσμα να βελτιώνεσαι στην οδήγηση. 

Θα υπάρξει βελτίωση στο αγωνιστικό ενόψει της νέας χρονιάς; Τι να περιμένουμε;

Γενική αναβάθμιση όλων των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου αλλά και βελτίωση της μηχανής με αρκετά ψηλές αποδόσεις.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Επίκειται η μετάβαση μου στην κατηγορία PRO  λόγω και της αναβάθμισης του αυτοκινήτου μου, με σταδιακή εξέλιξη μου ως οδηγός-αθλητής με προοπτική ανέλιξης σε διεθνές αγώνες .

Η φετινή χρονία 2020 είναι σημαδιακή για το κυπριακό Drift καθώς θα διεξαχθεί ο τελευταίος αγώνας Drift King στην Κύπρο. Πως βλέπεις αυτή την εξέλιξη;

Η καλύτερη εξέλιξη του αθλήματος αφού άρχισε να διακρίνεται και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης προωθείτε η χώρα μας σε ακόμα ένα άθλημα και γνωστοποιείται σε πολλά οφέλη, με κυριότερο από όλα τον τουρισμό.

Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε σαν διαγωνιζόμενο;

Θα ήθελα πολύ, εκτός οποιουδήποτε προσωπικού κολήματος ή πιθανών τεχνικών προβλημάτων του οχήματος. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία να αποκτήσω την εμπειρία του να διαγωνιστώ με έμπειρους οδηγούς και αξιόλογα αυτοκίνητα σε διεθνές επίπεδο.

Σε κάθε σου αγώνα υπάρχουν οι αφανείς ήρωες που είναι επιφορτισμένοι με την προετοιμασία του αγωνιστικού. Μίλησε μας για αυτούς

Πραγματικά είναι αφανής ήρωες, εννοώντας την ομάδα κτισίματος και συντήρησης του αγωνιστικού η οποία υποστηρίζεται από την εταιρία Γιώργος Χριστοφόρου Γκαράζ Λτδ, ιδιοκτησίας του πατέρα μου Γιώργου Χριστοφόρου. Σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχίας μου οφείλετε στην ανυπολόγιστη προσφορά όλης της ομάδας, πρώτα του πατέρα μου και ύστερα των παιδιών που τον βοηθούν στην διεκπεραίωση των εργασιών συντήρησης, τόσο κατά τις προετοιμασίες όσο και κατά την διεξαγωγή του εκάστοτε αγώνα. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των αγώνων γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ετοιμότητα και τη διατήρηση του αυτοκινήτου, ούτως ώστε να λειτουργεί άψογα από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι και οι χορηγοί και υποστηρικτές.  Μίλησε μας για αυτούς.

Πολύ σημαντική η προσφορά τους γιατί όπως γνωρίζεται το άθλημα αυτό απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος,  γι αυτό θα ήθελα να πω για ακόμα μια φορά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις εταιρίες Psaltis Autoparts, Forch, Michaelas Group και Γκαράζ Γιώργος Χριστοφόρου Λτδ .        

Κλείνοντας να σε συγχαρούμε για ακόμη μια φορά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να σου ευχηθούμε ότι καλύτερο στην νέα χρονιά.

Μιχάλης Κοντογριώργης