Έφυγε απο την ζωή ο θρύλος των αγώνων Sir Stirling Moss

Ο Sir Stirling Moss, ο οποίος έφυγε απο την ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Απριλίου, σε ηλικία 90 ετών, ήταν κάτι περισσότερο από τον μεγαλύτερο οδηγό αγώνων που δεν κατάφερε να κέρδισε ποτέ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1.

Ο ‘Mr Motor Racing’, όπως ήταν γνωστός, έλαβε μέρος σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους αγώνων κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Μάλιστα, σε σύνολο 529 συμμετοχών, ο Βρετανός  κέρδισε τους 212.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1929, ο Moss αναγνωρίστηκε ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς που ποτέ δεν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο της Formula One, παρόλο που ήταν τέσσερις φορές δευτεραθλητής. Είχε μια εξαιρετική ικανότητά πίσω από το τιμόνι σε πολλούς και διαφορετικού είδους αγώνες, έχοντας μια εκπληκτικά επιτυχημένη καριέρα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα ταυτόχρονα με την F1. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά από ένα μεγάλο ατύχημα στο Goodwood το 1962, αλλά συνέχισε να τρέχει σε ιστορικούς αγώνες και ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Moss οδήγησε για πρώτη φορά επαγγελματικά σε αγώνα το 1948 σε ηλικία 18 χρόνων με ένα Cooper 500 και κατά τη διάρκεια της 14χρονής καριέρας κατάφερε να κερδίσει 16 από τους 66 αγώνες στη Formula1 στους οποίους αγωνίστηκε έχοντας 375 τερματισμούς και 212 νίκες. Το 1955 υπόγραψε με την Mercedes Benz για να αγωνιστεί στην F1 στην ίδια ομάδα με τον μεγάλο Juan Manuel Fangio, ο οποίος και επικράτησε τελικά στην μάχη του τίτλου. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε με ένα απο τα πιο εξαιρετικά αυτοκίνητα της γενιάς του κατά τη διάρκεια του Mille Miglia, ένα αγώνα στους δρόμους της Ιταλίας. Οδήγησε το Mercedes-Benz 300SLR γράφοντας ένα νέο εντυπωσιακό ρεκόρ επικρατώντας του Fangio κατά 32 λεπτά.

Μεταξύ του 1955 και του 1961 ο Moss ολοκλήρωσε στην δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της F1. Ήταν ικανός να αγωνιστεί τόσο σε μικρές πίστες όσο και σε απαιτητικούς του αγώνες αντοχής, πετυχαίνοντας δύο δεύτερες θέσεις στις 24 ώρες Le Mans με ένα Jaguar και ένα Aston Martin, συμπεριλαμβανομένης μιας νίκης της κατηγορίας του το 1956 αλλά και τη νίκη που πέτυχε στις 12 ώρες Sebring και στις 12 ώρες Reims.

Ο Moss ήταν γνωστός ότι απολάμβανε στο έπακρο την ζωή του, ένας άνθρωπος που αγκάλιασε κάθε πτυχή και τον τρόπου ζωής ενός οδηγού. Είχε αποφασιστικότητα να πάρει τη νίκη σε κάθε ευκαιρία που αναγνώριζε ότι ήταν πιο σημαντική από τους τίτλους. “Όσο για μένα, κάθε οδηγός που σέβεται τον εαυτό του προσπαθεί να κερδίσει σε κάθε αγώνα”, είπε. “Τελικά, το παγκόσμιο πρωτάθλημα έπαψε να είναι πολύ σημαντικό για μένα.”

Συνέχισε να εργάζεται στον τομέα των ακινήτων μαζί με την οικογένειά του, καθώς και να αγωνίζεται σε ιστορικές συναντήσεις πριν αποσυρθεί ολοκληρωτικά από τους αγώνες το 2011, σε ηλικία 81 ετών. Ο Moss εργάστηκε επίσης σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του το 2015 και πρόσφατα εμφανίστηκε στην ταινία Η Πράσινη Κόλαση, ανάμνηση της νίκη του στο Nürburgring το 1961. Το 2000 πήρε το χρίσμα του ιππότη, το 2005 έλαβε πήρε το Segrave Trophy και το 2006 το χρυσό μετάλλιο της FIA για την εξαιρετική συμβολή του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

«Πέθανε όπως έζησε, ήταν φανταστικός. Απλά κουράστηκε στο τέλος και έκλεισε τα όμορφα μάτια του κι αυτό ήταν.» ήταν η δήλωση της συζύγου του, Lady Moss, στην Daily Mail σήμερα το πρωί.