Το Volvo EX30 ανακηρύχθηκε Φιναλίστ για το αμερικανικό βραβείο Utility Vehicle of the Year

Καθώς η Volvo Cars προχωρά προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το Volvo EX30 αναδείχθηκε ένας από τους τρεις φιναλίστ για το βραβείο 2024 North American Utility Vehicle of the Year (NACTOY). Οι φιναλίστ αποκαλύφθηκαν στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Τα βραβεία NACTOY καθορίζονται από μια ομάδα 50 κριτών από όλη τη Βόρεια Αμερική, όπου τα επιλέξιμα οχήματα θα αναμετρηθούν σε τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Το νέο Volvo EX30 είναι το νέο μέλος στη γκάμα της Σουηδικής εταιρείας και αποτελεί το μικρότερο SUV στην ιστορία της μάρκας. Αποτελεί ένα βασικό στρατηγικό πυλώνα στην πορεία της μάρκα προς την ηλεκτρική εποχή. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Volvo στοχεύει, μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας, οι μισές από τις πωλήσεις της παγκόσμια να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ μέχρι το 2030 σχεδιάζει να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

Με το Volvo EX30, η εταιρεία περνά σε μία νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία με πελάτες που αναζητούν αμιγώς ηλεκτρικά, μικρά premium SUV. Το πρακτικό του μέγεθος, η έξυπνη τεχνολογία που διαθέτει και τα υψηλά επίπεδα εξατομίκευσης, το Volvo EX30 είναι σχεδιασμένο για να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο εύρος πελατών εκ των οποίων ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, ανάγκες και τρόπο ζωής. Το μακρύ μεταξόνιο, οι μεγάλοι τροχοί και οι πρόβολοι προσδίδουν κομψότητα και ισορροπία στην εξωτερική εμφάνιση. Το EX30 προσφέρεται με τρεις επιλογές στα συστήματα κίνησης και δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών. Εάν ο υποψήφιος αγοραστής διανύει αποστάσεις κυρίως μέσα στην πόλη προσφέρεται η επιλογή με έναν ηλεκτροκινητήρα με μπαταρία LFP. Η μπαταρία LFP χρησιμοποιεί τεχνολογία φωσφορικού σιδήρου λιθίου, είναι περισσότερο αποδοτική από πλευράς κόστους και απαιτεί λιγότερους πόρους για την παραγωγή της, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή εφόσον δεν χρειάζεστε τη μέγιστη αυτονομία.

Για μεγαλύτερη αυτονομία υπάρχει η έκδοση Single Motor Extended Range του EX30, με μπαταρία NMC για εκτεταμένη αυτονομία που φτάνει έως και 480 km ανάμεσα σε δύο φορτίσεις. Τέλος, εάν κάποιος χρειάζεται επιδόσεις από το EX30 τότε προσφέρεται η έκδοση Twin Motor Performance, στην οποία συνδυάζεται η μπαταρία NMC με έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η AWD εκδοχή του EX30 αποδίδει 428 ίππους και προσφέρει επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα.

Σύντομα το Volvo EX30 θα είναι διαθέσιμο για παραγγελίες ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να φθάσουν στους εκθεσιακούς χώρους της CTC Automotive πριν το τέλος του χρόνου.