Ταμίας της AIPS Europe εξελέγη ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ)
Ηρόδοτος Μιλτιάδους, εξελέγη την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022, στη θέση του ταμία της ευρωπαϊκής ένωσης των αθλητικογράφων (AIPS Europe). Οι εκλογές της AIPS Europe, όπως και των υπόλοιπων ηπειρωτικών ενώσεων αθλητικογράφων, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 84ου Παγκόσμιου Κογκρέσου της AIPS, που διεξάγεται στη Ρώμη.

Την ΕΑΚ εκπροσωπούν στην Ιταλία ο πρόεδρος Ηρόδοτος Μιλτιάδους και ο γενικός γραμματέας Μικαέλο Παπαδάκης. Παρών είναι και ο τέως γενικός γραμματέας της ΕΑΚ, Μιχάλης Γαβριηλίδης.

Ο κ. Μιλτιάδους έγινε μόλις ο δεύτερος Κύπριος που εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της AIPS Europe από το 1977 που ιδρύθηκε η ευρωπαϊκή ένωση αθλητικού Τύπου. Ο τέως γενικός γραμματέας της ΕΑΚ Μιχάλης Γαβριηλίδης υπηρέτησε δύο θητείες ως μέλος του Δ.Σ. της AIPS Europe και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2002-2006 και 2017-2022.

Πολύ σημαντικό για την Κύπρο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα μας θα εκπροσωπείται στην τετραμελή γραμματεία της AIPS Europe, η οποία την τετραετία 2022-2026 θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο Charles Camenzuli (Μάλτα), τον γενικό γραμματέα Murat Agca (Τουρκία), τον ταμία Ηρόδοτο Μιλτιάδους (Κύπρος) και τον αντιπρόεδρο που θα επιλεγεί από τα μέλη του Δ.Σ., στην πρώτη συνεδρία.

Στις εκλογές που έγιναν το πρωί της Τρίτης (04/10) στη Ρώμη, ο Charles Camenzuli επανεξελέγη πρόεδρος, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Marc Ventouillac (Γαλλία) με 26 έναντι 13 ψήφους. Ο Murat Agca (ταμίας μεταξύ 2013-2022) και ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους εξελέγησαν άνευ ανθυποψηφίου γενικός γραμματέας και ταμίας, αντίστοιχα.

Τα άλλα εννιά μέλη που εξελέγησαν στο Δ.Σ. της AIPS Europe για την περίοδο 2022-2026 είναι οι εξής: Ασπασία Βελονάκη (Ελλάδα), Gasper Bolhar (Σλοβενία), Gianfranco Coppola (Ιταλία), Oleksand Glyvynskyy (Ουκρανία), Nargiz Mahmudzada (Αζερμπαϊτζάν), Michael Schuen (Αυστρία), Gyorgy Szollosi (Ουγγαρία), Zurab Talakvadze (Γεωργία), Nayden Todorov (Βουλγαρία).

Ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι, εκλέγοντάς με ως ταμία της AIPS Europe. Υπό τον πρόεδρο Καμενζούλι και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. έχουμε πολύ δουλειά ενώπιόν μας. Στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών εξάσκησης του επαγγέλματος της αθλητικής δημοσιογραφίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, η εκλογή αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, αφού αποτελεί ένδειξη του ισχυρού ρόλου που έχει ανέκαθεν η χώρα μας στον διεθνή χώρο της αθλητικογραφίας, παρά το μικρό της μέγεθος, κάτι που οφείλεται στη δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια, από τον Μιχάλη Γαβριηλίδη και όλους όσοι εκπροσωπούσαν διεθνώς την ΕΑΚ».

H AIPS Europe ή, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, European Sports Press Union (UEPS), ιδρύθηκε το 1977 στο Μιλάνο Μαρίτιμα της Ιταλίας, με την ΕΑΚ να αποτελεί ένα από τα 27 ιδρυτικά μέλη της.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τον Μιχάλη Γαβριηλίδη, που εξελέγησαν μέλη του Δ.Σ. της AIPS Europe, ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΑΚ Νεόφυτος Γεωργίου διορίστηκε για μια θητεία το 1998 στην εξελεγκτική επιτροπή της UEPS, η οποία λειτουργεί υπό την προεδρία του ταμία της ευρωπαϊκής οργάνωσης.