Κάμερες αντί καθρέφτες από τη Mercedes Benz

Κάμερες στην οροφή και οθόνες στις κολώνες Α: το νέος Actros αναγνωρίζεται εύκολα με την πρώτη ματιά λόγω του πως δεν φέρει καθόλου εξωτερικούς καθρέπτες. Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι προφανή – χαμηλότερη κατανάλωση λόγω της βελτιωμένης αεροδυναμικής και της αυξημένης οδικής ασφάλειας χάρη στην καλύτερη ορατότητα. Αλλά πώς λειτουργεί, τι πρέπει να λάβει ο οδηγός υπόψη και πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να συνηθίσει αυτή την αλλαγή;

Χάρη στο MirrorCam, ο οδηγός έχει τώρα καθαρό οπτικό πεδίο εκεί που κάλυπταν οι καθρέπτες προηγουμένως. Ένα πλεονέκτημα πάνω από όλα στις διασταυρώσεις και στις στενές στροφές, με τον οδηγό να μην χρειάζεται να κουνάει το κεφάλι του πλέον για να κοιτάξει τους καθρέπτες. Ταυτόχρονα, οι κάμερες του MirrorCam γυρίζουν για να κρατούν πάντα κεντραρισμένη την εικόνα για τον οδηγό, έτσι να έχει πάντα σε θέα ολόκληρο το φορτίο που ρυμουλκεί. Ταυτόχρονα, η έλλειψη καθρεπτών μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 1.5%, λόγω της λιγότερης αντίστασης στον αέρα.

Αντίθετα με τους καθρέπτες, οι κάμερες είναι τοποθετημένες πίσω από προστατευτικό γυαλί το οποίο φέρει ειδική επικάλυψη κατά της σκόνης και των ακαθαρσιών, ενώ η υγρασία δεν τις επηρεάζει οπόταν ο οδηγός έχει πάντα καθαρή θέα από την εικόνα που μεταδίδουν στην καμπίνα. Ταυτόχρονα η κάμερα έχει εσωτερικές θερμάνσεις που τις κρατάνε ζεστές κάτω από τους 15 βαθμού  κελσίου.

Το MirrorCam εκτός από καθαρή εικόνα, μεταδίδει στον οδηγό και ακριβή απόσταση από άλλα αυτοκίνητα, μιας και γνωρίζει ακριβώς το μήκος του φορτηγού αλλά και του φορτίου, καθιστώντας τις αλλαγές λωρίδες, και όχι μόνο, ασφαλέστερες. Σε κατάσταση χαμηλού φωτός, όπως νύκτα και σούρουπο, η ποιότητα της εικόνας παραμένει η ίδια μιας και η κάμερα εκπέμπει φως που είναι ισχυρότερο από αυτό της μέρας εντός του φακού, οπόταν όπου φωτίζει το φορτηγό, ο οδηγός έχει καθαρό οπτικό πεδίο (όπως και με τους καθρέπτες, αλλά με όλα τα άλλα πλεονεκτήματα)..

The new Actros is a compelling proposition – first of all in daily operation with more and more European transport companies, and then also as the winner of numerous awards across the whole of Europe. Such awards underline the fact that the flagship of Mercedes-Benz Trucks continues to set standards for safety, efficiency and connectivity. The new Actros is the truck for the 2020s.

Οι οθόνες των καθρεπτών μέσα στην καμπίνα έχουν μέγεθος 38.6 εκατοστά, οπόταν δεν χρειάζεται υψηλή ευκρίνεια για να μπορεί ο οδηγός να διακρίνει λεπτομέρειες μέσα στην εικόνα, ενώ μπορεί πάντα να τροποποιήσει την φωτεινότητα της οθόνης ανά πάσα στιγμή.

Με το MirrorCam ο οδηγός δεν μπορεί να κάνει λάθος με την ρύθμιση των καμερών, όπως θα μπορούσε κάποιος με τους καθρέπτες, λόγω του ότι η εικόνα είναι η ίδια ασχέτως με την θέση του οδηγού. Ταυτόχρονα το βάθος της εικόνας μπορεί να το διαλέξει ο οδηγός με ιδιαίτερη ευκολία, έτσι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν λάθη στις ρυθμίσεις από τον ίδιο. Ακόμη και οδηγοί που φοράνε γυαλιά δεν έχουν πρόβλημα με τις οθόνες του MirrorCam. Φυσικά συστήνει η Mercedes Benz από όλους τους οδηγούς φορτηγών που φοράνε γυαλιά να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρο τους καθώς η όραση μας αλλάζει απρόβλεπτα και απρόσμενα, και πολλές φορές τόσο ομαλά που δεν το αντιλαμβανόμαστε αμέσως.