WSX 2023 – British GP: Roczen και McElrath ξεκίνησαν με νίκες

Με το συναρπαστικό Βρετανικό GP ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross 2023, με τους δυο περσινούς πρωταθλητές να αρχίζουν ιδανικά την υπεράσπιση του τίτλου.
Με την πρώτη θέση στην κατηγορία WSX έφυγε από τον αγώνα ο Ken Roczen καθώς το αποτέλεσμα του στα τρία σκέλη ήταν 1-2-1, ίδιο αποτέλεσμα το οποίο πέτυχε και ο Shane McElrath στην κατηγορία SX2.

Μαζί με τον Roczen στο βάθρο ανέβηκαν επίσης οι Joey Savatgy και Vince Friese, με τους Max Anstie και Enzo Lopez να συμπληρώνουν το βάθρο στην SX2.
Η βραδιά ξεκίνησε τέλεια για τον Roczen στη σέλα της PMG Suzuki. Ήταν ταχύτερος στην προθέρμανση, στις κατατακτήριες πριν προκριθεί με άνετη διαφορά στο Superpole.

Οι Dean Wilson, Matt Moss, Savatgy και Friese είχαν ορίσει τους χρόνους του γύρου τους, όμως ήταν ο Justin Hill αυτός που ήταν ταχύτερος σχεδόν ένα δευτερόλεπτο. Ο Roczen ακολούθησε αλλά δεν μπόρεσε να πάει πιο γρήγορα και ο Hill πήρε ένα επιπλέον βαθμό στο πρωτάθλημα.
Ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο εναρκτήριο σκέλος είδε τον Frise να παίρνει από νωρίς προβάδισμα με την MotoConcepts Honda έχοντας πίσω του τον ιπτάμενο Thomas Ramette. Οι Hill και Roczen που ήταν τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα πέρασαν τον Ramette πριν ο Roczenπεράσει τον Hill και αρχίσει το κυνήγι του πρωτοπόρου Friese.

Μπορεί οι οπαδοί να περίμεναν νίκη από τον Friese όμως ο τελευταίος έχασε το προβάδισμα και τη νίκη μετά από πτώση, όμως κατάφερε να τερματίσει δεύτερος πίσω από τον Roczen, με τον Hillτρίτο.
Ο Roczen έβαλε δύσκολα στον εαυτό του στο δεύτερο σκέλος, με τον Friese να προηγείται και γρήγορο να απομακρύνετε. Ο περσινός πρωταθλητής τον έφτασε όμως δεν κατάφερε να βρει τρόπο να τον περάσει και έτσι ο Friese είδε πρώτος την καρό σημαία.
Ωστόσο, οι δυο τιμωρήθηκαν επειδή δεν ελάττωσαν σε ιατρική σημαία και υποβιβάστηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Αυτή η εξέλιξη έφερε τον Hill πρώτο μπροστά από τον Joey Savatgy.
Το τρίτο σκέλος άρχισε με την τριπλή μονομαχία μεταξύ του Rpczen, Friese και Savatgy. Δυστυχώς ο Friese είχε πτώση, με τον Roczen να απομακρύνετε από τον ανταγωνισμό και να κερδίζει το σκέλος. Ο Savatgy ήταν δεύτερος και ο Βρετανός Wilsonσυμπλήρωσε την πρώτη τριάδα. Ο Friese ολοκλήρωσε τελικά στην 10η θέση.

Μετά τη νίκη του στην πρεμιέρα ο Roczen είπε: «Η πίστα δεν ήταν εξαιρετικά τεχνική, αλλά ήταν δύσκολο απόψε. Το ξεκίνημα μου δεν ήταν αυτό που έπρεπε, έτσι έπρεπε να κάνω μερικά προσπεράσματα. Με τους αγώνες να είναι τόσο κοντά έπρεπε να σχεδιάζω εν κινήσει για να καταφέρνω να προσπερνώ. Ήμουν δυνατός και προσπάθησα να μείνω χαμηλά στα άλματα.
Έπρεπε να πιέσω σκληρά απόψε και έχουμε μερικούς τομείς στους οποίους θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι».

Στην κατηγορία SX2 ο Max Anstie ήθελε να αποδώσει καλά μπροστά στους δικούς του οπαδούς όμως ο Shane McΕlrath είχε διαφορετική γνώμη.
Όντας πιο ανταγωνιστικός αλλά και ταχύτερος, ο Αμερικανός κέρδισε το πρώτο και το τρίτο σκέλος, ενώ στο δεύτερο τερμάτισε δεύτερος, φεύγοντας νικητής από τον αγώνα.
Ο Anstie κέρδισε το δεύτερο σκέλος και έμεινε δεύτερος σε πρώτο και τρίτο ολοκληρώνοντας στην δεύτερη θέση, με τον Enzo Lopezνα συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με τερματισμούς 5-3-4.

2254_WSX – GP Classification – Classification – 2023-07-01 21.26.45

2248_SX2 – GP Classification – Classification – 2023-07-01 20.07.19