WRC Rally Chile Bio Bio – Μέρα 1η: Όλα ανοικτά!!

Ο Ott Tänak άρχισε θετικά την προσπάθεια του για έναν πιθανό τρίτο συνεχόμενο θρίαμβο στο Rally Chile Bio Bío, ολοκληρώνοντας το πρώτο σκέλος της Παρασκευής με ένα πολύ μικρό πλεονέκτημα 0,4 δευτερολέπτων.

Ήταν μια μέρα με σκαμπανεβάσματα επίδοσης για τον Εσθονό, ο οποίος κέρδισε κάθε γύρο του WRC που είχε γίνει στο παρελθόν στη Χιλή. Ο Tänak δυσκολεύτηκε το πρωί, όντας πέμπτος γενικής το μεσημέρι, αφού δεν είχε την αυτοπεποίθηση στο Hyundai i20 Rally1 HYBRID κατά τη διάρκεια του πρώτου περάσματος από τις ειδικές διαδρομές νότια της Concepción. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις στο σέρβις ανέβασαν την απόδοσή του και τον βοήθησαν να περάσει τον αντίπαλο της Toyota Elfyn Evans στην προτελευταία ειδική την Rere για να πάρει το με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας.

Παρά το δυνατό απόγευμα του Tänak, ο Sébastien Ogier εμφανίστηκε ο πιο δυνατός κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας. Ο Γάλλος κέρδισε τρείς ειδικές και θα προηγείτο στο ράλι σχεδόν για 30 δευτερόλεπτα αν δεν χτυπούσε το Yaris στην SS3, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει και να αλλάξει ένα σκασμένο ελαστικό.

Ο Tänak εκμεταλλεύτηκε την απογευματινή ανατροπή και είναι έτοιμος να κλείσει τη διαφορά βαθμών από τον πρωτοπόρο και ομοσταβλό του στο πρωτάθλημα, Thierry Neuville, ο οποίος τερμάτισε στην έκτη θέση.

Ο Evans, ο οποίος ήταν αργός στους προηγούμενους αγώνες, έκανε ένα πιο επιθετικό ξεκίνημα στη Χιλή, αλλά δυσκολεύτηκε με αυτοπεποίθηση στο απογευματινό loop, παραδεχόμενος:

«Είμαι λίγο χαμένος με την αίσθηση στο αυτοκίνητο, με κάθε ειλικρίνεια. Δεν νιώθω καλά αυτή τη στιγμή».

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Kalle Rovanperä ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα, 6,7 δευτερόλεπτα μακριά από τον Evans στο GR Yaris Rally1 HYBRID, αν και εξέφρασε επίσης απογοήτευση μετά την υπέρβαση και το χτύπημα σε μια πύλη στην SS4.

«Δεν αισθάνομαι άνετα σε αυτούς τους δρόμους», εξήγησε ο Rovanperä. «Όταν είναι στεγνό έτσι, δεν ταιριάζει με το συνηθισμένο μου στυλ οδήγησης. Πολεμώ πολύ με το αυτοκίνητο και την οδήγηση».

Πίσω στη διοργάνωση όπου έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία πέρυσι, ο Grégoire Munster έκανε την καλύτερη επίδοση της σεζόν, αλλά η ζημιά των ελαστικών στην τελευταία ειδική της ημέρας τον ανάγκασε να πέσει στην πέμπτη θέση πίσω από τον αρχάριο της Toyota Sami Pajari. Μόλις 1,4 δευτερόλεπτο χωρίζουν τους δυο στο τέλος της ημέρας, με τον Pajari να ακολουθεί τον Rovanperä με διαφορά μόνο 2,2 δευτερόλεπτα.

Για τους ομοσταβλούς του Munster με τα M-Sport Ford Puma Rally1, ήταν μια πιο απαιτητική μέρα. Ο Mārtiņš Sesks αποσύρθηκε με το μη υβριδικό αυτοκίνητό του το πρωί, αφού χτύπησε σε μια όχθη και προκάλεσε ζημιά σε δύο ελαστικά ενώ έφερε μόνο έναν εφεδρικό τροχό. Ο Adrien Fourmaux έπεσε από την τέταρτη θέση στην όγδοη, αφού επιβλήθηκε ποινή ενός λεπτού για καθυστερημένη άφιξη στην SS5. Η καθυστέρηση προήλθε από επισκευές στην άκρη του δρόμου, πρώτα στον εναλλάκτη του και στη συνέχεια σε σωλήνα νερού.

Ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Neuville τελείωσε την ημέρα έκτος, πάνω από μισό λεπτό μακριά από τον ανταγωνισμό. Ανοίγοντας το δρόμο, δυσκολεύτηκε πολύ, αλλά παρόλα αυτά προηγήθηκε του ομοσταβλού του Esapekka Lappi κατά 5,8 δευτερόλεπτα.

«Δεν μπορούσα να κάνω πολλά περισσότερα», παραδέχτηκε ο Neuville, ενώ ο Lappi περιέγραψε την απόδοσή του ως «μια καταστροφή της ημέρας».

Ο Fourmaux έφερε την Puma του στην όγδοη θέση, λίγο πιο μπροστά από τον Ogier, ενώ ο πρωτοπόρος στην WRC2, Nikolay Gryazin, ολοκλήρωσε την πρώτη 10άδα.

Το Σάββατο θα είναι μια πραγματική δοκιμασία αντοχής και διαχείρισης ελαστικών, με έξι ειδικές συνολικού μήκους σχεδόν 140 χιλιομέτρων να απαρτίζουν το πρόγραμμα.