WRC Rally Chile Bio Bio – Μέρα 2η: Η ομίχλη άλλαξε τα δεδομένα

Ο Kalle Rovanperä πήρε το προβάδισμα στο Rally Chile Bio Bío από τον ομοσταυλό του Elfyn Evans, καθώς η πυκνή ομίχλη στις απογευματινές ειδικές του Σαββάτου, ανέτρεψε τη μάχη για τη νίκη.

Ο 23χρονος Φινλανδός θα πάει στις τέσσερις ειδικές της Κυριακής με προβάδισμα 15,1 δευτερολέπτων έναντι του Ellyn Evans, αμφότεροι με Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID, επωφελούμενος εν μέρει από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αναμόρφωσαν τον πίνακα κατάταξης.

Ο Evans ήταν σε επιβλητικό ρυθμό νωρίτερα την ημέρα, κερδίζοντας τρείς από τις τέσσερις πρωινές ειδικές, για να πάρει προβάδισμα 13,6 δευτερολέπτων. Αλλά το πλεονέκτημά του εξαφανίστηκε στην προτελευταία ειδική, την Lota, όπου η πυκνή ομίχλη κατέβηκε στα βουνά, μειώνοντας την ορατότητα σχεδόν στο μηδέν.

Ως ο τελευταίος από τους κορυφαίους συνδυασμούς στο δρόμο, ο Evans υπέστη την περισσότερη ζημιά από την επιδείνωση των συνθηκών και επιβράδυνε το ρυθμό του σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Rovanperä, αντίθετα, πήρε το προβάδισμα όντας 20 δευτερόλεπτα γρηγορότερος πριν διευρύνει τη διαφορά σε παρόμοιες συνθήκες στην τελευταία ειδική της ημέρας, τη María Las Cruces.

Ο Ott Tänak ήταν τρίτος, υστερώντας από τον Evans κατά 18,5 δευτερόλεπτα μετά από μια ημέρα με δράμα που είδε επίσης τον Sébastien Ogier να αποχωρεί από τη μάχη. Η προσπάθεια του Γάλλου για έναν ένατο τίτλο σταμάτησε όταν χτύπησε έναν βράχο στην SS8 που έσπασε ένα μπουλόνι στο μπράτσο του τιμονιού του Toyota του.

«Ήταν πραγματικά δύσκολες συνθήκες», είπε ο Rovanperä. «Τεράστια ομίχλη και μερικές από τις πιο δύσκολες ειδικές της χρονιάς, νομίζω. Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο, είναι τρελό. Οδηγείς και απλά προσπαθείς να μείνεις στο δρόμο – είναι μεγάλη πρόκληση».

Ο Evans, που εξακολουθεί να κυνηγάει την πρώτη του νίκη στο WRC από την Ιαπωνία τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν κατανοητό απογοητευμένος που έχασε το προβάδισμα, αλλά αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να κάνει πολλά. «Δεν μπορούσα να δω πέρα ​​από το καπό», αποκάλυψε. «Ήταν τρελό».

Πίσω από τον Tänak, ο Thierry Neuville της Hyundai έκανε άλμα στην γενική κατάταξη και ανέβηκε από την έκτη την Παρασκευή στην τέταρτη για να ολοκληρώσει την ημέρα 43,7 δευτερόλεπτα μακριά από τον πρωτοπόρο Ενώ ο Βέλγος είναι πλέον απίθανο να εξασφαλίσει τον τίτλο οδηγών αυτή την εβδομάδα, παραμένει σε καλή θέση για να το κάνει στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης του επόμενου μήνα, αποκλείοντας οποιεσδήποτε σημαντικές αποτυχίες.

Ο Adrien Fourmaux σημείωσε επίσης καλή πρόοδο, ανεβαίνοντας από την όγδοη στην πέμπτη θέση με το M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID. Εμποδιζόμενος από ποινή ενός λεπτού την Παρασκευή, ο Γάλλος επιτέθηκε στον ομοσταυλό του Grégoire Munster και τον πρωτάρη της Toyota Sami Pajari, οι οποίοι τελείωσαν την ημέρα στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Ήταν άλλη μια δύσκολη μέρα για την Esapekka Lappi. Όντας εκτός ρυθμού, τα προβλήματα του Φινλανδού μεγάλωσαν όταν πήρε ποινή δύο λεπτών για προάφιξη νωρίς στην SS11. Τερμάτισε το Σάββατο όγδοος στη γενική θέση με το Hyundai, ενώ οι πρωτοπόροι του WRC2 Yohan Rossel και Nikolay Gryazin να ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο Rossel πήρε τον χαμένο χρόνο που είχε μετά που έφτασε τον Oliver Solberg στην ειδική, με τον Σουηδό να βλέπει τα όνειρα για τίτλο να εξανεμίζονται μετά που αναγκάστηκε να αλλάξει ελαστικό στην ειδική χάνοντας 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα, γεγονός που τον έριξε πέμπτο.

Το ράλι ολοκληρώνετε την Κυριακή το πρωί, όπου δύο δύσκολες επαναλαμβανόμενες ειδικές περιμένουν τα πληρώματα. Το κουαρτέτο των ειδικών θα αντιμετωπίσει 54,8 χιλιόμετρα ανταγωνιστικής δράσης.