WRC Rally Chile Bio Bio: Η TOYOTA GAZOO Racing έκανε το 1-2 στο ράλι της Χιλής

Η ομάδα της TOYOTA GAZOO Racing κατάφερε να κάνει το 1-2 στον αγώνα της Χιλής με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Kalle Rovanperä να κερδίζει τον αγώνα  μπροστά από τον ομόσταυλο του Elfyn Evans. Όμως, αυτή δεν ήταν και η μοναδική επιτυχία της ομάδας στη Χιλή. Κατάφερε να πάρει τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη της Power Stage αλλά και τις τρεις πρώτες θέσεις στη ξεχωριστή κατάταξη Super Sunday. Με αυτό τον τρόπο έγινε η πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα που εξασφάλισε τη μέγιστη δυνατή συγκομιδή 55  βαθμών στους κατασκευαστές, στο πλαίσιο του νέου συστήματος βαθμολογίας που εισήχθη φέτος στο θεσμό.

Ο Rovanperä πήρε μια σημαντική νίκη σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα αφού οι καιρικές συνθήκες είχαν το δικό τους ρόλο καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου. Μια νίκη που μείωσε τη διαφορά της ομάδας από την κορυφή σε μόλις 17 βαθμούς (από 35 πριν τον αγώνα), με μόλις δύο αγώνες να απομένουν. Παράλληλα, με τη 15η του νίκη στο τιμόνι ενός Toyota WRC, ο Kalle Rovanperä ισοφαρίζει τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Carlos Sainz σαν οι δύο οδηγοί που έχουν πετύχει τις περισσότερες νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA για την Toyota.

Ο Evans και ο συνοδηγός του Scott Martin επέστρεψαν δυναμικά στο βάθρο για πέμπτη φορά αυτή τη σεζόν, έχοντας πάρει το προβάδισμα στον αγώνα το πρωί της Παρασκευής. Κάτι που κράτησαν μέχρι να αντιμετωπίσουν την ομίχλη το απόγευμα του Σαββάτου.

Αντίθετα, άτυχοι ήταν οι Sébastien Ogier και Vincent Landais που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ύστερα από πρόβλημα. Όμως, έδειξαν τη μεγάλη τους κλάση κερδίζοντας όλες τις ειδικές διαδρομές της Κυριακής, παίρνοντας πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια. Τόσο ο Ogier όσο και ο Evans παραμένουν μαθηματικά στη διεκδίκηση για το πρωτάθλημα οδηγών στους δύο τελευταίους γύρους της σεζόν.

Οι Sami Pajari και Enni Mälkönen τερμάτισαν στην έκτη θέση στη δεύτερη τους προσπάθεια πίσω από το τιμόνι του GR YARIS Rally1 HYBRID. Το πλήρωμα θα τρέχει ακόμα ένα αγώνα στην κορυφαία κατηγορία στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο νικητής Kalle Rovanperä δήλωσε: «Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο και πάντα αισθάνεσαι ωραία όταν έπρεπε πραγματικά να παλέψεις για μια νίκη. Δεν ήταν εύκολο σε κανένα σημείο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά κάναμε καλή δουλειά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα. Το αυτοκίνητα μας ήταν πολύ δυνατό αυτό το Σαββατοκύριακο».

Επόμενος και προτελευταίος γύρος για φέτος θα είναι το Ράλι Κεντρικής Ευρώπης στις 17-20 Οκτωβρίου. Ένας αγώνας που θα διεξαχθεί στους απαιτητικούς δρόμους της Γερμανίας, Τσεχίας και Αυστρίας.

 

Τελική κατάταξη

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS   2h58m59.8s

2 Elfyn Evans/Scott Martin Toyota GR YARIS           +23.4s

3 Ott Tänak/Martin Järveoja Hyundai i20 N                  +43.9s

4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N     +1m01.1s

5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria Ford Puma          +2m02.7s

6 Sami Pajari/Enni Mälkönen Toyota GR YARIS              +2m39.7s

7 Grégoire Munster/Louis Louka Ford Puma         +2m47.7s

8 Yohan Rossel/Florian Barral (Citroën C3 Rally2)              +8m31.4s

9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov Citroën C3 +8m48.7s

10 Gus Greensmith/Jonas Andersson Škoda Fabia RS       +8m52.1s