WRC Dayinsure Wales Rally GB – Πρώτη μέρα- Ο Lappi στην Πρωτοπορία

Η πρώτη μέρα στο Dayinsure Wales Rally άρχισε με το κλασικό Shakedown, εκεί όπου ο Teemu Suninen ήταν ο ταχύτερος όλων. Ο Φινλανδός, με Ford Fiesta, ήταν ο πιο γρήγορος μέσα στην ολισθηρή ειδική μήκους 3,37 χλμ Clocenog κατά 0,2 δευτερόλεπτα από ένα τρίο οδηγών που έγραψαν τον δεύτερο καλύτερο χρόνο. Ο Sébastien Ogier, ο ομόσταλος του και νικητής αγώνα το 2017 Elfyn Evans και ο Jari-Matti Latvala σταμάτησαν όλοι τα ρολόγια στο ίδιο δέκατο. Το Shakedownσημαδεύτηκε απο το ατύχημα του νικητή των τρίων τελευταίων αγώνων Ott Tänak.

Ο Εσθονός κτύπησε το Toyota Yaris σε μια δεξιά στροφή, αφού όπως δήλωσε και ο ίδιος ένα ηλέκτρικό πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες. Όταν κατάφερε να τους μετακινήσει για να μπορεί να βλέπει αντιλήφθηκε ότι έφτασε στην στροφή με πολλή ταχύτητα, προσπάθησε να μπλοκάρει τα φρένα αλλά ήταν πολύ αργα. Ο Craig Breen ήταν πέμπτος με ένα Citroën C3, μόλις 0,1 δευτερόλεπτα πίσω, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Thierry Neuville, να είναι ο πρώτος απο την ομάδα της Hyundai Motorsport ευρισκόμενος στην έκτη θέση με 0,4 δευτερόλεπτα πίσω.

Μετά απο το shakedown, τα πληρώματα κατευθήνθηκαν στο Service Park για να προετοιμαστούν για την πανυγιρική εκκίνηση και την έναρξη του αγώνα με την υπέρειδική διαδρομή. Η κορύφωση της μέρας ήταν η πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα, η υπέρ ειδική διαδρομή μήκους 1. 7 χιλιομέτρων TIR PRINCE. Εκεί που οι διαφορές ήταν όπως αναμενόταν απειροελάχιστες λόγω του μικρού μεγέθους της διαδρομής.

Ο Esapekka Lappi έγραψε τον ταχύτερο χρόνο 1:21.6  κάνοντας το 1-2 για την ομάδα της Toyota Gazoo Racing με τον ομόσταυλο του Jari-MatiLatvalaνα γράφει τον ίδιο χρόνο με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Thierry Neuville στο άνοιγμα της αυλαίας του αγώνα της Ουαλίας.

Ο Ogier ολοκλήρωσε την υπερειδική διαδρομή 0,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βέλγο συνδιεκδικητή του με το Ford Fiesta, με τον Εσθονό Tänak να βρίσκεται επιπλέον 0,2 δευτερόλεπτο πιο πίσω με το δικό του Yaris. Ο Andreas Mikkelsen ολοκλήρωσε την πρώτη εξάδα με το i20.

Στην κατηγορία WRC2 την πρωτοπορία έχει ο νεαρός Φινλανδός Kale Rovanpera, μετά απο εξαιρετική παρουσία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έγραψε ταχύτερο χρόνο απο αυτοκίνητα κατηγορίας WRC. Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατηγορίας είναι ακόμη ένας εξαιρετικός οδηγός, ο Pontus Tidemand. Στην κατηγορία WRC3 στην πρωτοπορία βρίσκεται ο Tom Williams.

Η ουσιαστική δράση του αγώνα ξεκινάει στα βόρεια Ουαλίκά δάση την Παρασκευή. Τρεις ειδικές νωρίς το πρωί επαναλαμβάνονται το απόγευμα μετά την διακοπή για σέρβις στο Deeside, με δύο σύντομες ειδικές διαδρομές εύκολα προσβάσιμες προς τους θεατές στο Slate Mountain να ολοκληρώνουν τοπρώτο πέρασμα. Οι οκτώ ειδικές της μέρας καλύπτουν 110,76 χιλιόμετρα αγωνιστικά χιλιόμτετρα.