WRC 2022 – Rallye Monte-Carlo – Μέρα 1η: Η μάχη των Sebastien

Η πρώτη μέρα του Rallye Monte-Carlo ολοκληρώθηκε με δυο βράδυνες ειδικές διαδρομές όπου πρωταγωνιστές ήταν οι δυο Sebastien, ο Ogier και ο Loeb.

O Ogier, οκτώ φορές νικητής στις Γαλλικές Άλπεις, έκανε πολύ καλό ξεκίνημα στη νέα υβριδική εποχή του WRC κερδίζοντας και τις δυο ειδικές διαδρομές με το Toyota GR Yaris, αποκτώντας πλεονέκτημα 6,7 δευτερολέπτων.

Ο Loeb, νικητής εφτά φορές στο πριγκιπάτο έδειξε ότι είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση μετά και τη συμμετοχή του στο Dakar. Παρόλο που έτρεξε σε αγώνα WRC μετά από ένα χρόνο, εντούτοις κρατήθηκε κοντά στον Ogier τερματίζοντας δεύτερος με το Puma της M-Sport Ford.

Οι συνθήκες για τα πληρώματα ήταν δύσκολες στις δυο πρώτες ειδικές διαδρομές καθώς έπρεπε να ανταπεξέλθουν των προκλήσεων οδηγώντας σε απόλυτο σκοτάδι στους απαιτητικούς ελικοειδής δρόμους συμπεριλαμβανομένης και της εμβληματικής Col de Turini, με τον παγετό στο δρόμο να αυξάνει το βαθμό δυσκολίας. Όντας ακόμα σε στάδιο εκμάθησης, έπρεπε να μάθουν και το συνδυασμό ηλεκτρικής ισχύος και ισχύος κινητήρα εσωτερικής καύσης υπο ανταγωνισμό.

«Δεν ήταν τόσο ωραία στην πρώτη ειδική διαδρομή, υπήρχε πολλή υγρασία και παγετός κατά τόπους», εξήγησε ο Ogier. «Στην δεύτερη η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη. Απλώς δοκιμάζουμε μικρά πράγματα στο αυτοκίνητο και είμαστε χαρούμενοι που τα καταφέρνουμε».

Θετικό ξεκίνημα έκαναν τα Puma αφού ολοκλήρωσαν στην πρώτη πεντάδα, με τον Loeb να είναι πρώτος εκ των τριών αυτοκινήτων της M-Sport Ford φέρνοντας θύμισες από την τελευταία του νίκη στο Monte το 2013.

«Κάναμε καλή αρχή στην πρώτη ειδική αλλά φτάνοντας στην κορυφή του βουνού ήταν δύσκολο αφού υπήρχαν σημεία με πάγο», είπε ο Loeb προσθέτοντας «Δεν ήθελα να κάνω λάθος στον πάγο, οπότε ήμουν λίγο πολύ προσεκτικός. Η δεύτερη ήταν σκληρή για τα ελαστικά. Τα υπερθέρμανα πριν από τη μέση της ειδικής και πάλεψα να κρατήσω το αυτοκίνητο στη σωστή θέση».

Ο Elfyn Evans με το δεύτερο GR Yaris ολοκλήρωσε τρίτος. Ο Ουαλός που προσπαθεί να εγκλιματιστεί στην πρόσθετη υβριδική ισχύ ήταν τρίτος και στις δυο ειδικές διαδρομές, επιστρέφοντας στο Μονακό 11,2 δευτερόλεπτα μακριά από τον πρώτο.

Οι Adrien Fourmaux και Gus Greensmith με τα άλλα δυο Puma, ήταν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι στα 4,0 δευτερόλεπτα.

Νωθρό ξεκίνημα έκαναν τα Hyundai i20 N. Ο Thierry Neuville τερμάτισε έκτος και δυσκολεύτηκε στην επιλογή ελαστικών καθώς όπως φάνηκε στις ειδικές είχε πρόβλημα υπερθέρμανσης τόσο των ελαστικών όσο και των φρένων, μένοντας έτσι 28,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο Ogier.

Ο Craig Breen (Ford Puma) τερμάτισε την πρώτη μέρα στην έβδομη θέση μπροστά από τον Ott Tänak, του οποίου η “μακριά λίστα” με τα προβλήματα στο i20 N περιλάμβανε μεταξύ άλλων πρόβλημα κινητήρα και υδραυλικού συστήματος στο.

Ο Takamoto Katsuta (GR Yaris) τερμάτισε ένατος, με τον Oliver Solberg (i20 N) να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα παρά το τετακέ στην κορυφή της Turini.

Την Παρασκευή οι διαγωνιζόμενοι θα κατευθυνθούν βόρεια για να αγωνιστούν σε δυο loop τριών επαναλαμβανόμενων ειδικών στο Εθνικό πάρκο Mercantour, μήκους 97,86 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Ενδιάμεση ανασυγκρότηση δεν θα υπάρχει, παρα μόνο ενδιάμεση αλλαγή ελαστικών στο Puget-Théniers και έτσι η σωστή διαχείριση θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

1. Ogier Toyota 25min 48.4sec
2. Loeb Ford-logo +6.7sec
3. Evans Toyota +11.2sec
4. Fourmaux Ford-logo +17.9sec
5. Greensmith Ford-logo +21.9sec
6. Neuville Hyundai-Logo +28.5sec