WRC 2022 – Rally Sweden – Shakedown: Ο Rovanperä έδειξε τις προθέσεις του

Ο 21χρονος Φινλανδός ξεκίνησε ορεξάτα στην Σουηδία, καθώς ήταν ο ταχύτερος στο σημερινό shakedown που έγινε στην ειδική διαδρομή Klabböle, μήκους 7,59 km, η οποία βρίσκετε κοντά στη νέα βάση του αγώνα στην Umeå. Ο Rovanperä στο μπάκετ του GR Yaris Rally1 είχε μέση ωριαία ταχύτητα 135 km, δίνοντας έτσι μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει το επόμενο τριήμερο.

«Η αίσθηση ήταν θετική από την αρχή», είπε ο Rovanperä. «Ακόμα και αν ήμασταν πρώτο αυτοκίνητο στο δρόμο, νομίζω ότι η λίγη βροχή βοήθησε ούτως ώστε να παγώσει λίγο περισσότερο ο δρόμος και δεν ήταν τόσο άσχημα στο πρώτο πέρασμα. Συνολικά είχα μια αρκετά καλή αίσθησή με το αυτοκίνητο.»

Μετά από μια βδομάδα οι θερμοκρασίες στην περιοχή Västerbotten όπου διεξάγεται ο δεύτερο γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι έπεσαν στους -20οC, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται γύρω στους 0 οC με βροχή και χιονόνερο την ώρα του shakedown.

Ο Rovanperä θα ξεκινά πρώτος στη σειρά εκκίνησης του πρώτου σκέλους την Παρασκευή, μια θέση που συνήθως είναι μειονεκτική σε ένα χειμερινό ράλι και ο νεαρός σήμερα είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί με το setup του αυτοκινήτου.

«Αλλάξαμε μικρά πράγματα για να δούμε πως είναι. Φυσικά οι συνθήκες στο δεύτερο πέρασμα είια πάντα πιο δύσκολες στο χιόνι και θα έχουμε διαφορετικά δεδομένα στο αυριανό δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές, οπότε προσπαθήσαμε να βρούμε ορισμένες λύσεις σε αυτό.

Ορισμένες ειδικές αύριο ίσως είναι λίγο βρεγμένες, δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις συνθήκες. Αν όμως παγώσει μετά τη βροχή τότε μπορεί να είναι καλό για εμάς. Ας ελπίσουμε ότι θα μας βοηθήσει λίγο περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε κανονικά για το άνοιγμα του δρόμου.»

Ο Tänak ήταν ταχύτερος στο πρώτο πέρασμα με το Hyundai i20 N, πριν ο Takamoto Katsuta βελτιώσει το χρόνο του στο δεύτερο πέρασμα και περάσει πρώτος. Ο Rovanperä ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια, με τον Tänak να μένει δεύτερος.

Ο Thierry Neuville τερμάτισε τρίτος 0,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Rovanperä, με τον Katsuta να είναι άλλα 0,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βάλγο. Το δύδιμο της MSport Ford, Craig Breen και Gus Greensmith συμπλήρωσαν την εξάδα.

Τόσο ο Neuville όσο και ο Breen, επηρεάστηκαν από τις συνθήκες αφού κόλλησαν τα αυτοκίνητα τους στο χιόνι. Ο Breen έμεινε κολλημένος για δυο λεπτά στη δεύτερη διαδρομή, ενώ ο Neuville έμεινε παγιδευμένος για περισσότερο από πέντε λεπτά στο πρώτο πέρασμα.

«Μπήκα στο χιόνι μόλις πάτησα τα φρένα», εξήγησε ο Βέλγος. «Υπήρχε πολύ περισσότερο χιόνι από ότι στις αναγνωρίσεις και απλά έχασα το κράτημα και σφήνωσα στο χιόνι. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να μπορέσω να βγω.»

Ο Katsuta ήταν ακόμα ένας οδηγός που έπεσε θύμα του χειμωνιάτικου καιρού στην πρώτη διαδρομή. Χτύπησε σε snowbank γεμίζοντας το ψυγείο του GR Yaris με χιόνι. Όταν η θερμοκρασία του κινητήρα άρχισε να ανεβαίνει, οδήγησε αργά προς τον τερματισμό και το αυτοκίνητο επέστρεψε στο service park ρυμουλκούμενο.

Μετά τους απαραίτητους ελέγχους επέστρεψε στο shakedown για ακόμα δυο προσπάθειες.

Αποτελέσματα shakedown

1. Kalle ROVANPERÄ Toyota GR Yaris 3min 22.4sec
2. Ott TÄNAK Hyundai i20 N +0.3sec
3. Thierry NEUVILLE Hyundai i20 N +0.8sec
4. Takamoto KATSUTA Toyota GR Yaris +1.2sec
5. Craig BREEN Ford Puma +2.3sec
6 Gus GREENSMITH Ford Puma +2.7sec
7. Elfyn EVANS Toyota GR Yaris +3.0sec
8. Oliver SOLBERG Hyundai i20 N +3.0sec
9. Esapekka LAPPI Toyota GR Yaris +3.3sec
10. Adrien FOURMAUX Ford Puma +8.3sec