WRC 2022 Rally Sweden Μέρα 1η: Neuville εναντίον Toyota

Εκπληκτική εξέλιξη είχε η πρώτη μέρα του ράλι Σουηδίας όπου κύριο χαρακτηριστικό ήταν η εναλλαγή στην πρώτη θέση αλλά και σημαντικές εγκαταλείψεις.

Μεγάλες μάχες έγιναν για την πρώτη θέση, με τον Thierry Neuville (i20 n Rally1) να την ολοκληρώνει στην πρώτη θέση όντας σε μεγάλη μάχη με τα τρία GR Yaris των Rovanpera, Evans και Lappi.

Η μέρα για τον Neuville θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική καθώς στην δεύτερη ειδική διαδρομή είχε πρόβλημα με την μπαταρία, όμως η διακοπή της ειδικής μετά την έξοδο του ομόσταυλού του Craig Breen έπαιξε καταλυτικό ρόλο ούτως ώστε ο Βέλγος να αποφύγει τα χειρότερα.
Από κει και πέρα ο Neuville ξεκίνησε μια αντεπίθεση η οποία τον έφερε πρώτο μετά την έβδομη ειδική, έχοντας προβάδισμα 4,3 δευτερολέπτων για τη συνέχεια.

Ο Kalle Rovanpera (GR Yaris Rally1) ξεκινούσε πρώτος σήμερα και μετέτρεψε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και σε αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι συνθήκες στις ειδικές διαδρομές οι οποίες τον βοήθησαν να κρατηθεί πρώτος μέχρι και την τρίτη ειδική διαδρομή.

Στο επαναληπτικό πέρασμα όμως τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, αφού η χιονόπτωση έσβησε την αγωνιστική γραμμή και ο Φινλανδός έχανε συνεχώς χρόνο. Εντούτοις, κέρδισε την τελευταία ειδική της Παρασκευής και από την έκτη θέση που οπισθοχώρησε αναρριχήθηκε δεύτερος και σε απόσταση βολής.

Τρίτος είναι ο Elfyn Evans με το δεύτερο GR Yaris Rally1. Ο Βρετανός προηγήθηκε μετά και την τέταρτη ειδική, όμως στην τελευταία είχε πρόβλημα με το κράτημα καθώς φθάρηκαν τα ελαστικά και έτσι έπεσε τρίτος 7,4 δευτερόλεπτα από την κορυφή.

Πολύ ανταγωνιστικός ήταν ο Esapekka Lappi επίσης με GR Yaris Rally1. Ο Φινλανδός ήταν ο νικητής στην δεύτερη ειδική διαδρομή και μέχρι την έκτη ήταν τρίτος, όμως και αυτός είχε πρόβλημα με τα ελαστικά χάνοντας χρόνο και αυτός στην τελευταία ειδική της μέρας.

Ο Oliver Solberg είχε πολύ καλό ρυθμό με το i20 N Rally1 και έφτασε μέχρι και την δεύτερη θέση γενικής στην τέταρτη ειδική διαδρομή. Από κει και πέρα δεν μπόρεσε να κρατηθεί με τους προπορευόμενους, οπισθοχώρησε πέμπτος και με ένα λάθος στην έβδομη ειδική έχασε πολύτιμα δευτερόλεπτα.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο Takamoto Katsuta (GR Yaris Rally1), με τα Ford Puma των Fourmaux και Greensmith να συμπληρώνουν την πρώτη οκτάδα.

Εκτός αγώνα έμειναν οι Craig Breen μετά από έξοδο και ο Ott Tanak ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με την υβριδική μονάδα, αμφότεροι με Hyundai i20 N Rally1.

Έξι ειδικές διαδρομές περιμένουν τους πρωταγωνιστές αύριο. Με τους πρώτους τέσσερις οδηγούς να χωρίζονται από 8,8 δευτερόλεπτα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

1. Neuville Toyota 1hr 2min 31.2sec
2. Rovanperä Hyundai-Logo +4.3sec
3. Evans Toyota +7.4sec
4. Lappi Toyota +8.8sec
5. Solberg Hyundai-Logo +28.1sec
6. Katsuta Toyota +1min 18.1sec