WRC 2018: Έξω η Πολωνία μέσα η Τουρκία

Το Ράλι Πολωνίας θα αφαιρεθεί από το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2018, μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις στα θέματα ασφαλείας των θεατών, με την Τουρκία να παίρνει την θέση της.

Η αφαίρεση του αγώνα μετά από τέσσερις χρονιές (έξι στο σύνολο) στο WRC, έγινε καθώς υπήρξαν προβλήματα στην προσπάθεια για έλεγχο των θεατών στον φετινό αγώνα στο Mikolajki.

Το ίδιο έγινε και το 2015 με τους θεατές και η Πολωνία πήρε τότε προειδοποίηση, τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα». Αν και έγιναν κάποιες βελτιώσεις την περασμένη χρονιά, εντούτοις η FIA ήταν δυσαρεστημένη με την όλη φετινή κατάσταση.

Η έξοδος του αγώνα από το ημερολόγιο του WRC θα επιβεβαιωθεί κατά την συνάντηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αθλητισμού τον επόμενο μήνα.

Ο Oliver Ciesla Promoter του WRC δήλωσε σε Motorsport.com και Autosport.com: “Λυπούμαστε  που χάσαμε την Πολωνία, είναι μια σημαντική αγορά και μια μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στο WRC, αλλά για λόγους ασφαλείας η FIA αποφάσισε να μην ξαναπάει την επόμενη χρονιά.

“Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι για λόγους αποτυχίας ασφαλείας για την ευθύνη των διοργανωτών, είναι οι θεατές οι οποίοι δεν άκουγαν κανένα και στέκονταν σε επικίνδυνα σημεία..’’

“Πρέπει να αντιδράσουμε σε σχέση με την ασφάλεια αλλά και με την δικαιοσύνη για τους οδηγούς.”

Η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2010 την επόμενη χρονιά, όπως το πρόβλεψε το Autosport.

Ο αγώνας αντικατάστησε την Πολωνία στο ημερολόγιο του WRC, αν και με προσωρινή ημερομηνία Σεπτεμβρίου, αντί την τρέχουσας ημερομηνίας που βρίσκεται ο αγώνας της Πολωνίας. Οι πρώτοι έξι γύροι της σεζόν του 2018 θα παραμείνουν οι ίδιοι με τους φετινούς.

Ένας 14ος αγώνας τώρα φαίνεται αμφίβολος, καθώς η Κροατία δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει σε μια ημερομηνία και επίσης τα οικονομικά αποτελούν τροχοπέδη για την Νέα Ζηλανδία.

Η συμπερίληψη της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο γεμίζει ένα κενό στο ημερολόγιο καθώς ο επόμενος αγώνας του 2017, Rally Catalunya δεν είναι παρά τον Οκτώβριο. Αυτό δημιουργεί ένα άλλο μεγάλο κενό μετά τον αγώνα στα μέσα Ιουνίου και τον επόμενο της Φινλανδίας στα τέλη Ιουλίου.

“Στην Επιτροπή του WRC προτείναμε 13 αγώνες με τις πρώτες έξι ημερομηνίες να είναι επιβεβαιωμένες,” συνέχισε ο Ciesla.  “Έχουμε δύο ακόμη υποψήφιους αγώνες και είμαστε σε συζήτηση μαζί τους: Κροατία και Νέα Ζηλανδία. Η Κροατία φαίνεται εφικτή, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε ημερομηνία στην περίοδο των διακοπών.

“Δεν ήταν δυνατό να αναδιοργανώσουμε ολόκληρο το δεύτερο μισό της χρονιάς για να βάλουμε την Κροατία. Από την τελευταία διαβούλευση με τις ομάδες σε σχέση με την Νέα Ζηλανδία, το κόστος για να γίνει ο 14ος αγώνας δεν είναι αυτό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.’’

“Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Ζηλανδία δεν είναι πιθανό να βρίσκεται στο ημερολόγιο. Όταν βλέπουμε το πάθος με το οποίο οι διοργανωτές της Νέας Ζηλανδίας αγωνίζονται για αυτό, πραγματικά θα θέλαμε πολύ να πάμε εκεί αλλά όπως φαίνεται τα οικονομικά για ένα πολύ μεγάλο αγώνα απλά δεν το επιτρέπουν.”

Το θέμα για ομάδες με τέσσερα αυτοκίνητα επίσης συζητήθηκε.

Μαζί με τις αλλαγές στο ημερολόγιο που θα συζητηθούν τον επόμενο μήνα στο WMSC, μια ακόμη σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς θα είναι στην ημερήσια διάταξη, με την δυνατότητα στις ομάδες να έχουν τρείς οδηγούς οι οποίοι να παίρνουν βαθμούς για την ομάδα τους.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την αγορά σε οδηγούς, με τις ομάδες να θέλουν να τρέξουν με τέσσερις οδηγούς με τους τρείς πρώτους να μαζεύουν βαθμούς για την ομάδα, σε αντίθεση με την φετινή όπου η ομάδα επιλέγει τους οδηγούς και μόνοι οι δύο παίρνουν βαθμούς για την ομάδα.

Φωτογραφίες: Νίκος Κατίκης RALLYPIXELS