WRC: Οι οδηγοί ζητούν από την FIA να ξανασκεφτεί τους κανονισμούς του 2022

Οι οδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι είναι ενωμένοι για ένα σκοπό. Ανεξάρτητα από τη γενιά, ανεξάρτητα από την εποχή, τα αυτοκίνητα τους δεν είναι αρκετά γρήγορα.

Αν μπορούσαν να είχαν περισσότερη ροπή στην έξοδο ενός hairpin, ή περισσότερο θόρυβο και δύναμη στις ευθείες, δε θα ήταν εφικτό η μετάδοση να βελτιωθεί για αυτό το σφικτό μεσαίο σημείο στην ειδική; Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλειο αυτοκίνητο.

Είναι ασυνήθιστο να βρεις οδηγούς οι οποίοι σκέφτονται την εμπορική πτυχή του αθλήματος καθώς δεν είναι αυτοί που κάνουν την ανάλυση για τα κόστη. Όλα αυτά ανάγκασαν τους παγκόσμιους πρωταθλητές Sébastien Ogier και Ott Tänak να καλέσουν την FIA ούτως ώστε να επανεξετάσει το κόστος της επόμενης γενιάς αυτοκινήτων Rally1.

Ο Ogier με δική του επιλογή δε θα είναι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2022, όμως ο Γάλλος μιλά μέσα από την καρδιά του για το καλό του αθλήματος στο οποίο κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία. Και οι δυο, Ogier και Tänak, μίλησαν με την εξουσία για το κατά πόσο θα μπορούσαν να μειωθούν οι προϋπολογισμοί και τις επιπτώσεις της μετα COVID-19 εποχής. Και δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που είναι υπο εξέταση, είναι και η όλη μορφή του αθλήματος, είναι κάθε πτυχή του WRC.

Ερωτώμενος αν η FIA πρέπει να επανεξετάσει τους κανονισμούς του 2022, ο Ogier είπε, «Νομίζω ναι, οπωσδήποτε. Επειδή αυτή η κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για εδώ και αρκετά χρόνια. Σίγουρα πολλές παράμετροι αλλάζουν, έτσι θα ήταν έξυπνο αν ξανασυζητήσουν το θέμα και να ξανασκεφτούν όταν γνωρίζουμε περισσότερα για τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Νομίζω θα ήταν σοφό να το κάνουμε αυτό. Εγώ προσωπικά δεν μελέτησα και πολύ τους κανονισμούς του 2022 γιατί το ΄22 δεν υπολογίζω να είμαι εδώ.

Όμως, το να γίνουν πιο φθηνά τα αυτοκίνητα είναι ένα από τα επόμενα βήματα.Για μένα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό το γεγονός τα αυτοκίνητα να εξακολουθήσουν να είναι εντυπωσιακά. Αυτό θα είναι το καλύτερο. Νομίζω ότι αν ρωτήσετε όλους τους οδηγούς πάντα θα ζητούν να έχουν υψηλή απόδοση τα αυτοκίνητα, όμως η αλήθεια είναι στο τέλος της μέρας αν έχουμε αρκετούς συμμετέχοντες θα υπάρχει ανταγωνισμός και ένας ενδιαφέρων επόμενος αγώνας. Φυσικά προς το παρόν απολαμβάνουμε να οδηγούμε φανταστικά αυτοκίνητα τα οποία είναι πολύ γρήγορα και πολύ θεαματικά, όμως σε κάποιο σημείο μπορεί να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου ίσως η απόδοση να πρέπει να μειωθεί λίγο για να σωθεί το άθλημα».

Στο θέμα των αγώνων ο Ogier πρόσθεσε, «Μπορούμε επίσης να δούμε και τη μορφή των αγώνων. Ίσως να χρειάζεται να γίνουν πιο συμπαγής. Μιλούσαμε για αυτή την ιδέα, στο να προσπαθήσουμε να έχουμε δυο έντονες μέρες συναγωνισμού, ίσως αυτό να ήταν αρκετό. Αυτό θα μείωνε και το χρόνο της ομάδας στους αγώνες».

Από την πλευρά του ο Tänak μίλησε για αυτές τις σκέψεις σχετικά με τη μορφή των αγώνων. «Όπως ανέφερε και ο Séb, δεν είναι μόνο το αυτοκίνητο, οι κανονισμοί και το κόστος, είναι επίσης και πολλά άλλα πράγματα. Είναι η μετάβαση στους αγώνες, είναι ο τρόπος που διεξάγεται ένας αγώνας καθώς μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός. Όλα αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι που θέλουν κάτι που συμβαίνει τώρα, συμβαίνει για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν για πολύ καιρό.Τότε αρχίζει να είναι βαρετό. Υποθέτω ότι η μορφή του ράλι ήταν εδώ και πολύ καιρό η ίδια. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς όπου θα μπορούσαν οι αγώνες να είναι πιο αποτελεσματικοί».