World RX 2021: Ο Kristoffersson κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Nürburgring

Ο Johan Kristoffersson πάλεψε για το τέταρτο πρωτάθλημα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Rallycross στο τέλος ενός συγκλονιστικού Σαββατοκύριακου δράσης στο Nürburgringπαίρνοντας τον τίτλο από τα χέρια του συμπατριώτη Timmy Hansen καθώς το πρωτάθλημα του 2021 ολοκληρώθηκε με δραματικό τρόπο.

Φεύγοντας από τη Lohéac στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Kristoffersson έμοιαζε να είναι εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, καθώς βρισκόταν 28 βαθμούς μακριά από την κορυφή της βαθμολογίας μετά από τρεις αγώνες. Αποκλείστηκε από την Q1 στην αυλαία της χρονιάς στην Καταλονία λόγω αποσυνδεδεμένου καταγραφέα και έπεσε θύμα διπλού σκασμένου ελαστικού στην πατρίδα του στο Höljes και προβλημάτων μετάδοσης στη Γαλλία, παρόλο που κέρδισε στη συνέχεια σε Λετονία και στο Βέλγιο, ωστόσο ταξίδεψε στη Γερμανία με 17 βαθμούς  απόσταση από την κορυφή.

Μία τρίτη νίκη– συνοδευόμενη από τον αποκλεισμό του Hansen– μείωσε την διαφορά σε μόλις τέσσερις βαθμούς, κατευθυνόμενος στον πολύ σημαντικό αγώνα στο δεύτερο σκέλος του World RX της Γερμανίας, και το δίδυμο βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, ξανά στην Q1. Ο Hansen περιέγραψε την προσπάθειά του ως «όλα μέσα – μια κόλαση», με τον Kristoffersson να αστειεύεται ότι η δική του απόδοση ήταν «λίγο καλύτερη από την κολασμένη διαδρομή του (του Hansen)», καθώς κέρδισε τον συμπατριώτη του στον ταχύτερο χρόνο.

Ο Hansen έφερε τα πάνω κάτω σε ένα άνετο Q2, αλλά μια εκκίνηση για σεμινάριο στο 3ο προκριματικό οδήγησε τον Kristoffersson σε προβάδισμα που κερδίζοντας το Top Qualifier– που σήμαινε ότι μόνο τρεις βαθμοί χώριζαν τώρα το δίδυμο που κυνηγούσε το πρωτάθλημα μπαίνοντας στους ημιτελικούς.

Ο Kristoffersson κέρδισε τον πρώτο, αλλά ενώ ο Hansen έκανε το ίδιο στον δεύτερο ημιτελικό, αργότερα πήρε ποινή επτά δευτερόλεπτα για επαφή που οδήγησε τον Niclas Grönholm σε σπινάρισμα. Αυτό μείωσε το πλεονέκτημά του σε έναν μόνο βαθμό πριν από τον τελικό – και το πιο σημαντικό, σήμαινε ότι ενώ ο Kristoffersson θα ξεκινούσε τον τίτλο από την poleposition, ο Hansen θα ήταν στο πίσω μέρος του grid.

Στο σβήσιμο των φώτων, ο Kevin Hansen με το Hansen WorldRX Team Peugeot 208 ξεκίνησε καλύτερα για να πάρει την πρωτιά από την εξωτερική γραμμή, με τον Kristoffersson και τον μεγαλύτερο Hansen να παίρνουν την τζόκερ από κοινού στον πρώτο γύρο. Ο Kevin Hansen πήρε τον δικό του τζόκερ στον επόμενο γύρο, διατηρώντας τη θέση του μπροστά από την μονομαχία του τίτλου και τον Grönholm στο προβάδισμα.

Καθώς ο Φινλανδός ένιωθε άνετα, ο νεότερος Hansen έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να παίξει το ομαδικό παιχνίδι τον αδερφό του, αλλά ο ρυθμιστής του πρωταθλήματος δεν είχε απάντηση για τον αντίπαλο του με το KYB EKS JC. Ο kristoffersson κατέλαβε την τρίτη θέση με το Audi η οποία όπως φάνηκε στο τέλος ήταν αρκετή για να σφραγίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα ισόβαθμοι, ο Kristoffersson έχοντας περισσότερες νίκες, άλλαξε την ισορροπία υπέρ του, κατακτώντας τον τίτλο.

Ο Johan Kristoffersson, Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIARallycross 2021, είπε:

«Τι απολύτως απίστευτο Σαββατοκύριακο – απλά τρελό! Είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2021, και από το να έρθουμε εδώ με 17 βαθμούς πίσω, για να τερματίσουμε στη συνέχεια με ίσους βαθμούς, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να το χωνέψω όλο αυτό, για να είμαι ειλικρινής. Το να κερδίσεις το πρωτάθλημα αφού ξεκίνησες με μια νέα ομάδα και με ένα νέο αυτοκίνητο φέτος είναι απλά φανταστικό. Αυτό σημαίνει πολλά.

«Κυνηγούσαμε τους υπόλοιπους από την αρχή της σεζόν και ήταν μια πραγματική επιστροφή από τη Ρίγα. Όλοι σε αυτό το άθλημα δουλεύουν τόσο σκληρά και αυτό το γλυκό συναίσθημα της νίκης είναι το ζητούμενο. Όταν επέστρεψα στην ομάδα αφού δεν μπόρεσα να ξεκινήσω τον τελικό στη Γαλλία, όλοι δάκρυσαν. Σήμερα, ελπίζω να δακρύσουν όλοι ξανά –για έναν πολύ πιο χαρούμενο λόγο…»

Έχοντας κερδίσει το πρωτάθλημα του 2019 με ανατροπή, αυτή τη φορά ο Hansen το έχασε με τον ίδιο τρόπο, σε μια χρονιά όπου το τρόπαιο γλίστρησε από τα χέρια του στο τέλος ενός πρωταθλήματος που κυριάρχησε για τόσο καιρό. Δεν ήταν ντροπή, ωστόσο, να χάσουμε απο έναν τόσο ταλαντούχο οδηγό όπως ο Kristoffersson –ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία του World RX– και οι συνδυασμένες προσπάθειες των αδερφών Hansen ήταν αρκετές για να εξασφαλίσουν έναν τρίτο τίτλο ομάδων για την οικογενειακή Hansen World RX.

Ακριβώς όπως πριν από δύο χρόνια στη Νότια Αφρική, ο θρίαμβος του Grönholm επισκιάστηκε κάπως εν μέσω της μονομαχίας για το πρωτάθλημα, αλλά ο Φινλανδός έκανε μια βιρτουόζικη κίνηση στο τέλος ενός δύσκολου Σαββατοκύριακου, κατά τη διάρκεια του οποίου βρισκόταν συχνά σε σημείο επαφής.

Όχι μόνο αυτό, αλλά με την τρίτη του νίκη στη σεζόν, ο άσος του GRX-SET ανέβηκε στην τρίτη θέση στην κατάταξη των οδηγών – γράφοντας το δικό του μικρό κομμάτι της ιστορίας ως νικητής του τελευταίου αγώνα της εποχής του αθλήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πίσω από τους Grönholm, Kevin Hansen, Johan Kristofferssonκαι Timmy Hansen, ο Guerlain Chicherit γιόρτασε την επιστροφή του στο World RX στο Renault Mégane της Unkorrupted με την πέμπτη θέση μπροστά από τον Enzo Ide, ο οποίος έχασε χρόνο στην πρώτη στροφή στο μπάκετ του δεύτερου KYB EKS JC Audi.