World RX 2020 – Kouvola 4ος Αγώνας: Εκπληκτική εντός έδρας νίκη για τον Gronholm

Ο Φινλανδός Niclas Gronholm άντεξε στην τεράστια πίεση σε υγρές συνθήκες κερδίζοντας τον τέταρτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rallycross στο Kouvola, στην Φιωλανδία.

Ο Gronholm έγινε μόλις ο τρίτος οδηγός που έγραψε τον ταχύτερο προκριματικό χρόνο της σεζόν 2020, σταματώντας τα ρολόγια πρώτος στο Q2 το πρωί της Κυριακής, αλλά έπρεπε να υπομείνει τις χειρότερες από τις συνθήκες πίστας στο Q3 και δεν μπόρεσε να σταματήσει τον επικεφαλής της βαθμολογίας Johan Kristoffersson απο το να κερδίσει την προκριματική σειρά. Ο Gronholm τερμάτισε στην δεύτερη θέση στο Q3.

Οι Kristofferson και Gronholm κέρδισαν στη συνέχεια τους αντίστοιχους ημιτελικούς από την pole, για να κλειδώσουν την πρώτη σειρά του τελικού, καθώς η βροχή κατά τη διάρκεια των αγώνων νοκ-άουτ είχε κάνει ολόκληρη την πίστα λασπωμένη και ολισθηρή.

Ο δύο φορές πρωταθλητής του World RX, Kristoffersson, έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στον τελικό με στόχο να κερδίσει φυσικά τον αγώνα, όμως ένα λάθος στην πρώτη στροφή με το Volkswagen Polo, τον ανάγκασε να πάει πολύ ανοιχτά μετά το apex εξέλιξη την οποία ο Gronholm εκμεταλλεύτηκε μπαίνοντας πιο κλειστά στην ανηφορική δεξιά στροφή.

Με τον Kristoffersson να βρίσκεται ανάμεσα στον Gronholm και τον δεύτερο στην εκκινητή Mattias Ekstrom, τα τρία κορυφαία αυτοκίνητα ήταν κολλημένα ο ένας στον προφυλακτήρα του άλλου στην κατηφορική φουρκέτα σε κάθε γύρο. Ο Gronholm έκλεισε προς το εσωτερικό του και κλειστά στην μπαριέρα για να υπερασπιστεί τη γραμμή του, αντέχοντας τόσο τη φυσική πίεση στον πίσω προφυλακτήρα του Hyundai όσο και την ψυχολογική των δυο πρώην πρωταθλητών που τον πίεζαν στην στροφή.

Ο Kristoffersson βγήκε από τη μάχη στον τρίτο γύρο παίρνοντας την υποχρεωτική στροφή τζόκερ και έπεσε στην τρίτη θέση, μπροστά από τον ομόσταυλο του Gronholm, Timur Timerzyanov, ο οποίος είχε μπει για τζόκερ στο δεύτερο γύρο.

Ο Ekstrom ανέλαβε στη συνέχεια του αγώνα από τη δεύτερη θέση να ταλαιπωρήσει τον πολύ λιγότερο έμπειρο Gronholm, ενώ ο Kristoffersson στο μεταξύ έφτασε τους δυο πρώτους. Η αμυντική οδήγηση του Gronholm έφερε τα τέσσερα πρωτοπόρα αυτοκίνητα κολλημένα προφυλακτήρα με προφυλακτήρα στον τέταρτο γύρο.

Ο Gronholm, που ήταν ο μοναδικός οδηγός που το αγωνιστικό του δεν ήταν καλυμένο στην λάσπη, πήρε την στροφή τζόκερ στον τελευταίο γύρο, ακολουθούμενος από τον Ekstrom. Και ενώ σε στεγνές συνθήκες ο Kristoffersson θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί, ένας τέλεια εκτελεσμένος τζόκερ στο καθαρότερο κομμάτι της πίστας έβαλε τον Gronholm ακριβώς μπροστά από τον Kristoffersson για να διατηρήσει το προβάδισμα στην τελική στροφή και να πάρει τελικά τη νίκη.

Ο δύο φορές πρωταθλητής DTM και νικητής του 2016 World RX, Ekstrom, μπήκε από το εσωτερικό του Kristoffersson στην τελευταία στροφή με το Audi S1, καθώς το Polo του Kristoffersson ανοίχτηκε στην έξοδο, επιτρέποντας έτσι στον Timerzyanov να μπεί στο πλευρό του και να κερδίσει την μάχη στη γραμμή για να πάρει την τελευταία θέση στο βάθρο.

Ο Timmy Hansen τερμάτισε πέμπτος και ο Andreas Bakkerud ήταν ο έκτος. Ο τελευταίος έφτασε στον τελικό όταν το αστέρι του τρίτου γύρου το Σάββατο, Juha Rytkonen, τιμωρήθηκε για παραβίαση ορίου πίστας στους ημιτελικούς, αφήνοντας τον πίσω από τον Νορβηγό.