World RX – Βέλγιο: Δεύτερη νίκη για τον Johan Kristoffersson

Ο Johan Kristoffersson (Audi S1) κέρδισε τον έκτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIA Rallycross 2021 στο Circuit de Spa-Francorchamps του Βελγίου την Κυριακή (10 Οκτωβρίου) όπου αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του στο World RX την φετινή χρονιά επικρατώντας των Kevin Hansen (Peugeot 208) και Krisztián Szabó (Hyundai i20) στον τελικό.

Ο Ολλανδός Kevin Abbring (Renault Megan Mk4) ήταν ο κορυφαίος στους προκριματικούς του Βελγίου αφού είχε γράψει τους ταχύτερους χρόνους στο Q1 και Q4.  Ο JohanKristoffersson, ήταν ταχύτερος στο 2ο προκριματικό, προκρινόμενος έτσι μπροστά από τον Timmy Hansen (Peugeot208) και τον Niclas Grönholm (Hyundai i20). Ο τελευταίος έγραψε τον ταχύτερο χρόνο την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια του 3ου προκριματικού με τον Kevin Hansen να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα της ενδιάμεσης κατάταξης.

Στον πρώτο ημιτελικό με τους Kevin Abbring και Timmy Hansenστην πρώτη σειρά, ο πρώτος είχε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα και βγήκε από την πρώτη στροφή οδηγώντας μέχρι τη φουρκέτα. Δυστυχώς για τον Abbring, στη φουρκέτα η επαφή του με το Peugeot του Timmy Hansen άφησε το Renault Megane με σπασμένη πίσω αριστερή ανάρτηση. Στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Timmy Hansen προηγήθηκε μπροστά από τον TimoScheider (SEAT Ibiza Mk4) και τον Kevin Hansen. Ο τελευταίος τότε πέρασε τον Scheider για να ανέβει στη δεύτερη, ωστόσο αργότερα ο Scheider αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον ημιτελικό. Τελικά ο Timmy Hansen μπήκε πρώτος μπροστά από τον Kevin Hansen και τον Anton Marklund που πέρασαν επίσης στον τελικό. Για το περιστατικό με τον Abbring, ο TimmyHansen στη συνέχεια έλαβε ποινή πέντε δευτερολέπτων από τους αγωνοδίκες η οποία τον έριξε στην τρίτη θέση στο ημιτελικό, με αποτέλεσμα να πάρει την τελευταία σειρά στο gridτου τελικού.

Στον δεύτερο ημιτελικό στην πρώτη σειρά της εκκίνησης ήταν οι Kristoffersson και Grönholm. Απο την δεύτερη σειρά ξεκινούσαν οι Krisztián Szabó (Hyundai i20) και Enzo Ide (AudiS1). Όταν άναψε το πράσινο φως, ο Kristoffersson και ο Grönholm πήγαν δίπλα -δίπλα στην πρώτη στροφή με τον Kristoffersson να βγαίνει πρώτος από αυτήν, ενώ ο Grönholmβγήκε προς τα έξω και ξαφνικά έπεσε στην έκτη θέση. Ο Kristoffersson  προπορευόταν των Szabó και Ide  μέχρι που ο Βέλγος πέρασε από το τμήμα του τζόκερ. Ο Ide μπήκε ξανά στο κεντρικό κομμάτι ως τέταρτος πίσω από τον Grönholm. Ωστόσο, με τον Grönholm να περνάει από τον γύρο του τζόκερ, ο Ideανέβηκε και πάλι στην τρίτη θέση και προκρίθηκε στον τελικό στην πατρίδα του.

Αφού ελήφθησαν υπόψη οι αποφάσεις των αγωνοδικών, το grid για τον τελικό αποτελείτο απο τους Kristoffersson και Kevin Hansen στην πρώτη σειρά. Ο Szabó και ο Marklundτοποθετήθηκαν στη δεύτερη σειρά, ενώ την τρίτη σειρά κατέλαβαν οι Timmy Hansen και Ide. Ο Kristofferssonπροηγήθηκε όταν ξεκίνησε ο τελικός με τον Kevin Hansenδεύτερο και τον Szabo τρίτο. Από εκεί ο Kristofferssonπαρέμεινε στην πρωτοπορία, με τον Kevin Hansen σταθερά δεύτερο. Και οι δύο πέρασαν απο τον τζόκερ στον τελευταίο γύρο για να μπουν πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα.

Η πραγματική μάχη στον τελικό ήταν αυτή για την τρίτη θέση μεταξύ των Krisztián Szabó και Timmy Hansen με τον πρώτο να αντιστέκεται στην πίεση του Hansen. Κατάφερε να ολοκληρώσει τρίτος στον τελικό ανεβαίνοντας έτσι για πρώτη φορά φέτος στο βάθρο. Ο Timmy Hansen τερμάτισε τέταρτος μπροστά από τον Ide που ήταν στην πέμπτη θέση και τον Marklund στην έκτη.

«Είναι φανταστικό να κερδίζεις εδώ», είπε ο Kristofferssonμετά τη δεύτερη νίκη του τη φετινή σεζόν.

«Ήμουν άνετος από την αρχή, και αφού δεν είχα πάει στο Spa, νομίζω ότι με βοήθησε ότι η επιφάνεια της πίστας ήταν λίγο διαφορετική από το 2019 [πολλοί οδηγοί διαμαρτύρονταν για την έλλειψη κατάλληλου χωματόδρομου σε σύγκριση έως το 2019], καθώς σήμαινε ότι οι άλλοι δεν είχαν τόσο πολύ καλή αρχή.

Ο ρυθμός μας τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό ήταν πολύ καλός και κάθε φορά που βρίσκομαι στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου, απλώς θέλω να απολαύσω τη στιγμή γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είσαι ξανά εκεί.

Συνολικά, έχουμε κερδίσει αρκετούς βαθμούς για το πρωτάθλημα, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος».

Στην βαθμολογία ο Timmy Hansen παραμένει στην πρώτη θέση έχοντας 151 βαθμούς. Ο Kristoffersson είναι τώρα δεύτερος με 139  και τρεις ακόμη αγώνες να απομένουν. Τρίτος στη βαθμολογία είναι ο Kevin Hansen με 136 βαθμούς.

Ο επόμενος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIA Rallycross πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο (16-17 Οκτωβρίου) στο Circuito Internacional de Montalegre στο Montalegre της Πορτογαλίας.