Home Rally VODAFONE Rally de Portugal 2019: Τα κατάφερε ο Tanak

VODAFONE Rally de Portugal 2019: Τα κατάφερε ο Tanak

O Ott Tanak κατάφερε να πάρει την νίκη στο Rally Πορτογαλίας μετά από μία άκρως δραματική τελευταία ημέρα. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Thierry Neuville και Sebastien Ogier.

Για την τελευταία ημέρα του Rally Πορτογαλίας όλοι οι οδηγοί, εκτός του Thierry Neuville επέλεξαν 5 μεσαία ελαστικά της Michelin, ενώ ο Βέλγος 4 μεσαία και 1 σκληρό ελαστικό της Michelin.

Η μάχη για την πρώτη θέση είχε πάρει φωτιά από εχθές το απόγευμα, και έδειχνε να μεγαλώνει μετά την πρώτη ειδική της ημέρας, την οποία κέρδισε ο Kris Meeke. Στις δύο επόμενες ο Ott Tanak ήταν ταχύτερος από τον Βρετανό και κατάφερε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα. Στην προτελευταία ειδική ο Kris Meeke είχε τετακέ, στην στροφή που είχε και ο Lappi και έχασε αρκετά δευτερόλεπτα και την δεύτερη θέση. Ο Thierry Neuville δεν μπορούσε να κινηθεί στον ρυθμό των Toyota αλλά με το λάθος του Meeke κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη θέση. Στην τελευταία ειδική, στην εσωτερική μιας δεξιάς στροφής χτύπησε μία πέτρα, με αποτέλεσμα να σπάσει την ανάρτηση εμπρός δεξιά και να εγκαταλείψει. O Tanak έκοψε λίγο πριν το τέλος της powerstage, σημειώνοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, έτσι ώστε να μην βρίσκεται πρώτος στην βαθμολογία.

Ο Sebastien Ogier ήταν περίπου 12 δευτερόλεπτα μακριά από τον Neuville στο τέλος της χθεσινής ημέρας, έτσι ήξερε ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο να τον πιάσει σήμερα. Έτσι πήρε την απόφαση να μην κινηθεί στο όριο και να πιέσει μόνο στην PowerStage για τους επιπλέον βαθμούς. Ο Γάλλος ωστόσο είχε την τύχη με το μέρος του, αφού με την εγκατάλειψη του Meeke κατάφερε να βρεθεί για ακόμα έναν αγώνα στο βάθρο.

Μπορεί ο Esapekka Lappi να κατάφερε να ανοίξει την διαφορά του από τον Teemu Suninen χθες το απόγευμα, αλλά αυτή η διαφορά μηδενίστηκε στην πρώτη ειδική της σημερινής ημέρας, όταν ο Φινλανδός της Citroen είχε ένα τετακέ σε μία δεξιά φουρκέτα, που οδήγησε σε ντελαπάρισμα. Το C3 WRC έχασε το endplate της πίσω αεροτομής, με αποτέλεσμα ο Lappi να μην μπορεί να κινηθεί γρήγορα. Στην επόμενη ειδική το C3 WRC έφτασε στον τερματισμό με σπασμένη την πίσω αριστερά ανάρτηση. Στην απλή διαδρομή προσπάθησε να επιδιορθώση, όσου μπορούσε, την ζημιά αλλά δεν τα κατάφερε να εγκατέλειψε.

Η διαφορά του Elfyn Evans από τους μπροστά οδηγούς ήταν αρκετά μεγάλη, έτσι δεν είχε νόημα να πιέσει την σημερινή ημέρα, αφού παράλληλα δεν είχε πίεση από πίσω, από το Skoda Fabia R5 Evo, του Kalle Rovanpera, που νίκησε την κατηγορία WRC2 Pro. Στην 7η θέση τερμάτισε ο Jari-Matti Latvala, με τον Jan Kopecky στην 9η και τον Pierre-Louis Loubet στην 9η και τον περσινό πρωταθλητής της κατηγοριας Junior, Emil Bergkvist στην 10η θέση. Ο Jari-Matti Latvala είδε την κόκκινη σημαία μετά την έξοδο του Greensmith και δεν κατάφερε να σημειώσει χρόνο. Οι αγωνοδίκες του έδωσαν χρόνο 5.6 δευτερόλεπτα πιο αργό από αυτόν του Sebastien Ogier.

Ο Gus Greensmith συνέχισε σήμερα μετά την χθεσινή του έξοδο στην τελευταία ειδική, και πήρε σημαντική εμπειρία, αφού εκκινούσε πρώτος στον δρόμο. Στην τελευταία ειδική, στο τελευταίο άλμα, 200 μέτρα πριν το τέλος, έσπασε η κρεμαγιέρα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο ανάχωμα δεξιά και να εγκαταλείψει.

Η Hyundai συνέχισε τα παιχνίδια τακτικής και σήμερα, καθώς οι Sordo και Loeb δεν εκίνησαν μπροστά, αλλά ανάμεσα στους Ogier και Neuville, έτσι ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα ο teammates τους. Ο Γάλλος είχε έξοδο σε ένα ασφάλτινο κομμάτι της τελευταίας ειδικής, προκαλώντας ζημιά στην πίσω αριστερά ανάρτηση του i20 Coupe WRC. Παρά το πρόβλημα κατάφερε να τερματίσει.

Πηγή:totalracing.gr

Exit mobile version