Vodafone Rally de Portugal: Νίκη ρεκόρ για τον Ogier στην Πορτογαλία

Ο Sébastien Ogier έγινε ο πρώτος οδηγός που πέτυχε έξι νίκες στο Vodafone Rally de Portugal την Κυριακή, κερδίζοντας τον αγώνα με 7,9 δευτερόλεπτα διαφορά από τον αντίπαλό και οδηγό της Hyundai Motorsport Ott Tänak.

Ο Γάλλος είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην 56χρονη ιστορία της διοργάνωσης, της οποίας πρώτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της FIA ήταν το 1973. Ο Ogier μοιράστηκε στο παρελθόν το ρεκόρ με τον Φινλανδό θρύλο του WRC Markku Alén πριν από τον θρίαμβό της Κυριακής.

 

Πέντε διαφορετικοί οδηγοί βρέθηκαν στην πρωτοπορία του εξαντλητικού χωμάτινου αγώνα, με τις ειδικές να βρίσκονται κοντά στις βόρειες πορτογαλικές πόλεις Porto και Matosinhos και προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες θεατές.

 

Ο Ogier κατέλαβε την πρώτη θέση μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο Σάββατο, κατά το οποίο ο ομόσταυλος με το δεύτερο Toyota GR Yaris Kalle Rovanperä έχασε το προβάδισμα και ο Takamoto Katsuta αποσύρθηκε με σπασμένη πίσω ανάρτηση.

Προηγήθηκε του Tänak κατά 11,9 δευτερόλεπτα πηγαίνοντας στην τελευταία μέρα του αγώνα με τέσσερις ειδικές να απομένουν. Παρέμεινε ψύχραιμος και κατάφερε να κρατήσει τον Εσθονό πίσω του, όπου μετά το θρυλικό άλμα στην Fafe ολοκλήρωσε με στυλ τον πέμπτο γύρο της σεζόν.

«Δεν είχα τίποτα ενάντια στο να είμαι ισόβαθμος σε νίκες με τον Markku Alén», είπε χαμογελαστός ο Ogier. «Είναι ένας θρύλος, αλλά άκουγα πολλά χρόνια “πότε θα σπάσει αυτό το ρεκόρ; Ήταν ένα όχι σπουδαίο Σαββατοκύριακο για όλη την ομάδα, αλλά ήταν ένας καλός αγώνας για εμάς και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να μαζέψουμε κάποιους βαθμούς».

Η δεύτερη θέση σηματοδότησε το καλύτερο αποτέλεσμα του Tänak από τότε που επέστρεψε στην Hyundai στην αρχή της χρονιάς. Οι επιπλέον επτά βαθμοί που κέρδισε με τον ταχύτερο χρόνο στην Super Sunday τον βοήθησαν να περάσει τον Adrien Fourmaux στην τρίτη θέση γενικής στο Πρωτάθλημα Οδηγών.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα, ήταν επίσης ένα δυνατό Σαββατοκύριακο για τον Thierry Neuville, ο οποίος κατέκτησε την τελευταία θέση στο βάθρο 1 λεπτό και 1,9 δευτερόλεπτο πίσω από τον ομόσταυλο του. Ο Neuville επέκτεινε το προβάδισμα του στο Πρωτάθλημα οδηγών στους 24 βαθμούς από τον Elfyn Evans, αφού ο Ουαλός είχε ένα καταστροφικό Σαββατοκύριακο, τερματίζοντας στην έκτη θέση, έχοντας ξεπεράσει μια διαρροή ψυκτικού υγρού την τελευταία μέρα.

Ο Fourmaux ανέβηκε από την πέμπτη στην τέταρτη θέση, περνώντας το Hyundai του Dani Sordo στην 19η ειδική διαδρομή και αποσπάστηκε περισσότερο από ένα λεπτό από τον Ισπανό μέχρι το τέλος. Ο νεαρός της M-Sport Ford έχει ολοκληρώσει και τους πέντε αγώνες μέχρι στιγμής φέτος, κοσμώντας την πρώτη πεντάδα σε όλες εκτός από μία περίπτωση.

Η διαρροή ψυκτικού υγρού του Έβανς τον ανάγκασε να βγει από την 21η ειδική σε λειτουργία EV και επιδείνωσε τα προβλήματα για τον οδηγό του GR Yaris. Την Παρασκευή, ο συνοδηγός του Scott Martin, διάβαζε τις σημειώσεις από ένα κινητό τηλέφωνο, αφού έχασε το βιβλίο και τοπλήρωμα δεν κατάφερε να γράψει ούτε μια φορά χρόνο ανάμεσα στους τρείς πρώτους.

Ο Nikolay Gryazin με Citroën C3 Rally2 κατέλαβε την έβδομη θέση γενικής μπροστά από τον Jan Solans, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση στο WRC2 στην όγδοη θέση γενικής. Ο Solans ξεπέρασε τον Josh McErlean με μόλις 3,2 δευτερόλεπτα ενώ ο Lauri Joona συμπλήρωσε την δεκάδα.

Οι οδηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν πιο ζεστό καιρό και δύσκολες ειδικές καθώς το WRC μετακομίζει στο μεσογειακό νησί της Σαρδηνίας αργότερα αυτόν τον μήνα. Το Rally Italia Sardegna εδρεύει στο Alghero  από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.