TOYOTA GAZOO Racing: Ψάχνει ακόμα μια επιτυχία, αυτή τη φορά στο χιόνι

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team στοχεύει να συνεχίσει το ρεκόρ επιτυχιών που έχει στο χιόνι και πάγο του Ράλι Σουηδίας, δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι που θα διεξαχθεί από τις 9 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Η Σουηδία ήταν το σκηνικό της πρώτης νίκης της TGR-WRT το 2017, όταν ο Jari-Matti Latvala, τώρα αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, κέρδισε για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο του θεσμού.

Έκτοτε, η ομάδα έχει κερδίσει άλλες τρείς φορές τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης νίκης του GR YARIS Rally1 Hybrid πριν από ένα χρόνο, με οδηγό τον Kalle Rovanpera.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν η αρχή στην πορεία του Rovanpera στο πρώτο του πρωτάθλημα οδηγών και ο Φινλανδός πάει πάλι φέτος στην Σουηδία όπου θα επιδιώξει να περάσει πρώτος στην βαθμολογία. Τον περασμένο μήνα έκανε το 1-2 για την TGR-WRTστο Ράλι Μόντε Κάρλο, τερματίζοντας πίσω από τον Sebastien Ogier, o οποίος είναι πρωτοπόρος στην βαθμολογία αλλά δεν θα αγωνιστεί στην Σουηδία.

Ως εκ τούτου, ο Takamoto Katsuta είναι αυτός που θα οδηγήσει το τρίτο αυτοκίνητο για πρώτη φορά φέτος, πλαισιώνοντας τους Rovanpera και Elfyn Evans, ο οποίος κέρδισε στην Σουηδία το 2020.

Έχοντας κάνει αρκετούς αγώνες στο χιόνι και πάγο στη Φινλανδία ως μέρος της εκπαίδευσης του στο πρόγραμμα της TGR WRC, ο Ιάπωνας οδηγός έχει ένα πολύ καλό ρεκόρ στη Σουηδία, μετρώντας μια σημαντική νίκη στο WRC2 το 2018, τερματίζοντας επίσης τέταρτος πέρυσι.

Στην Σουηδία η TGR-WRT θα έχει τέσσερα αυτοκίνητα στην κορυφαία κατηγορία, καθώς ο Ιταλός Lorenzo Bertelli γίνεται ο πρώτος οδηγός πελάτης που θα αγωνιστεί με ένα GR YARIS Rally1 HYBRID.

Όντας στην εναρκτήρια σεζόν του WRC πριν από 50 χρόνια, το Ράλι Σουηδίας είναι ο μοναδικός χειμερινός γύρος στο ημερολόγιο. Πέρυσι ο αγώνας έγινε στην Umeå, τη μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Σουηδία, η οποία είναι κοντά στον αρκτικό κύκλο. Εκτός από μεγαλύτερη εγγύηση για ακραίες συνθήκες για τις οποίες είναι γνωστός ο αγώνας, αυτή η κίνηση έφερε και πιο γρήγορες ειδικές διαδρομές. Ειδικά ελαστικά με καρφιά παρέχουν εντυπωσιακή πρόσφυση, βοηθώντας έτσι ο αγώνας να είναι ένας από τους πιο γρήγορους στο ημερολόγιο.

Οι οδηγοί ακουμπούν στα snow banks στις πλευρές του δρόμου για να μεταφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα στις στροφές, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για πιθανή έξοδο. Ο αγώνας θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα με μια μικρή ειδική διαδρομή στην Umeå, η οποία θα διεξαχθεί ξανά την Παρασκευή μετά τα δυο περάσματα από τρεις ειδικές διαδρομές. Ακόμα τρείς ειδικές επαναλαμβανόμενες θα διεξαχθούν το Σάββατο όπου οι Norrby και Floda είναι καινούργιες, με την δεύτερη να είναι και η μεγαλύτερη του αγώνα μήκους 28,25 χιλιομέτρων.Μια έκδοση διπλάσιου μήκους στην Umeå ολοκληρώνει τη μέρα και η ίδια θα χρησιμοποιηθεί επίσης την Κυριακή σαν η power stage, μετά από δυο περάσματα από άλλη μια νέα ειδική, την Västervik.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Jari-Matti Latvala είπε: «Το αποτέλεσμα μας στο Rallye MonteCarlo ήταν φανταστικό ξεκίνημα στη σεζόν για εμάς και μας δίνει ώθηση πηγαίνοντας στο Ράλι Σουηδίας. Αυτός είναι ένας αγώνα όπου όλοι ανυπομονούμε και θα ήθελα να μπορούσα να οδηγήσω και εγώ. Έχω μερικές πολύ καλές αναμνήσεις από τη Σουηδία, το ίδιο και η ομάδα μας, όπου πήραμε την πρώτη μας νίκη στο 2017. Πέρυσι αγωνιστήκαμε για πρώτη φορά στην Umeå και ο αγώνας ήταν πολύ καλός αφού είχαν αρκετή κάλυψη με χιόνι οι ειδικές. Ο Kalle κατάφερε να κερδίσει παρά το γεγονός ότι ξεκινούσε πρώτος στο δρόμο, αλλά οι πιθανότητες να το επαναλάβει θα εξαρτηθούν και πάλι από τις συνθήκες και από το αν θα υπάρχει η όχι αρκετός πάγος στο δρόμο.Αν έχει πολύ χιόνι μπορεί να είναι δύσκολο για αυτόν. Ο Elfyn έχοντας καλύτερη θέση εκκίνησης θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη μοίρα ενώ και ο Taka που επίσης του αρέσει το χιόνι, θα επιδιώξει να διεκδικήσει βαθμούς για πρώτη φορά για την ομάδα».