TOYOTA GAZOO Racing: Στην Αφρική για να υπερασπιστεί την περσινή νίκη

Το Ράλι Σαφάρι έκανε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στο ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι το 2021, με τον Sebastien Ogier να τερματίζει πρώτος στο 1-2 της TOYOTA GAZOO Racing.

Ο περσινός πρωταθλητής θα κάνει την τρίτη του εμφάνιση φέτος στο WRC, καθώς η ομάδα στοχεύει στη 10η νίκη στη διοργάνωση για την ιαπωνική μάρκα.

Πρώτη προτεραιότητα της ομάδας είναι να επιστρέψει στο βάθρο μετά από έναν απαιτητικό γύρο στη Σαρδηνία, παρόλο που ο Kalle Rovanperä έφυγε από το Ιταλικό νησί αυξάνοντας το προβάδισμα στο πρωτάθλημα οδηγών στους 55 βαθμούς. Τόσο ο Rovanperä όσο και ο Elfyn Evans έχουν κίνητρο για το ταξίδι στην Κένυα αφού και οι δυο βίωσαν τις παγίδες στο ντεμπούτο τους εκεί πέρυσι.

Ο Takamoto Katsuta από την άλλη πλευρά, ταξιδεύει πίσω στον αγώνα όπου πέτυχε το παρθενικό του βάθρο (τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Ogier πέρυσι) θέλοντας να συνεχίσει το φετινό σερί για την TGR WRT Next Generation.Έχοντας προηγουμένως παρουσιάσει απίστευτα μεγάλες διαδρομές σε δρόμους που ήταν ακόμα ανοιχτοί στο κοινό, το σημερινό Ράλι Σαφάρι τρέχει σε μορφή παρόμοια με άλλους σύγχρονους γύρους του WRC.

Ωστόσο, οι οδηγοί και τα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν απίστευτα απαιτητικούς χωματόδρομους με μερικά πολύ τραχιά και βραχώδη τμήματα, ενώ ο καιρός μπορεί να αλλάξει δραματικά τις συνθήκες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το shakedown πραγματοποιείται την Τετάρτη, πριν από την έναρξη του αγώνα την Πέμπτη το μεσημέρι από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, με την υπερειδική στο Kasanari να ξεκινά την αγωνιστική δράση. Το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο επικεντρώνεται γύρω από το service park στις όχθες της λίμνης Naivasha, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Οι τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές της Παρασκευής γύρω από τη λίμνη περιλαμβάνουν μία ολοκαίνουργια ειδική, τη Geothermal, και τη μεγαλύτερη του ειδική του Σαββατοκύριακου, την Kadong, η οποία είναι μήκους 31,25 χιλιόμετρα. Το Σάββατο πραγματοποιείται κοντά στη λίμνη Elmenteita με δυο περάσματα από τρείς γνωστές ειδικές από το 2021, παρόλο που η Soysambu έχει επιμηκυνθεί και η Elmenteita θα τρέξει σε αντίθετη κατεύθυνση.

Τρείς ειδικές στα νότια της Naivasha θα πραγματοποιηθούν δυο φορές, αποτελώντας το πρόγραμμα της Κυριακής. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και η νέες ειδικές Narasha και Hell’s Fate, η οποία είναι και η Power Stage του αγώνα.Ο πρωτοπόρος στην βαθμολογία Kalle Rovanperä θα έχει και πάλι δύσκολο έργο καθώς την Παρασκευή θα ξεκινά πρώτος στις ειδικές. Ο νεαρός που είναι έτυμος να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση ανέφερε, «πιστεύω ότι το Ράλι Σαφάρι θα είναι άλλο ένα ενδιαφέρων Σαββατοκύριακο. Φυσικά, η Σαρδηνία ίσως δεν ήταν τόσο δυνατός αγώνας για εμάς όσο θα θέλαμε, αλλά ελπίζω ότι στην Κένυα ίσως δεν θα χάσουμε τόσο πολύ χρόνο ανοίγοντας το δρόμο και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο.Πέρυσι ήταν ένα καλό ράλι για εμάς σε γενικές γραμμές, φανήκαμε όμως άτυχοι όταν κολλήσαμε στο τέλος της Παρασκευής. Φέτος θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τέτοια πράγματα και να αντιμετωπίσουμε τον αγώνα με καλύτερο τρόπο γιατί βλέπουμε πολλές δύσκολες συνθήκες εκεί και πράγματα που συνήθως δεν βλέπουμε στα σύγχρονα ράλι. Οπότε σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε και λίγο διαφορετικά».