TOYOTA GAZOO Racing: Πάει για το νταμπλ στο Rally de España

Η TOYOTA GAZOO Racing πάει στο Rally de España, προτελευταίο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι που θα διεξαχθεί στις 21-23 Οκτωβρίου με στόχο να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών, ούτως ώστε να το προσθέσει στους τίτλους οδηγών που κέρδισαν οι Kalle Rovanperä και Jonne Halttunen νωρίτερα αυτό το μήνα στη Νέα Ζηλανδία.

Η ομάδα έχει προβάδισμα 81 βαθμών στην κατάταξη των κατασκευαστών με διαθέσιμους 52 βαθμούς για κάθε ένα από τους δυο τελευταίους γύρους. Αυτό σημαίνει ότι μια βαθμολογία 23 βαθμών στην Ισπανία, που ισοδυναμεί με ένα αυτοκίνητο στο βάθρο και ένα άλλο στην πρώτη εξάδα, θα ήταν αρκετοί για να κατακτήσει τον τίτλο πριν τον τελευταίο αγώνα στην Ιαπωνία.
Η σύνθεση της Toyota στην Ισπανία περιλαμβάνει τον πρωταθλητή πλέον Rovanperä, τον Elfyn Evans αλλά και τον Sebastien Ogier, νικητή στην Ισπανία τρεις φορές. Ο Takamoto Katsuta θα εκκινήσει για πέμπτη φορά στην Ισπανία και τρίτη στην κορυφαία κατηγορία, αγωνιζόμενος ως συνήθως με την TGR WRT Next Generation.

Η βάση του αγώνα είναι στο Salou στην Costa Daurada περίπου μια ώρα νότια της Βαρκελώνης. Μετά από 10 εκδόσεις μικτής επιφάνειας, το ράλι πέρυσι επέστρεψε σε αμιγώς ασφάλτινες ειδικές διαδρομές στους ομαλούς και ελικοειδής δρόμους της Καταλονίας.
Μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι παρόμοιο με πέρυσι, αλλά ο αγώνας ξεκινά με δυο νέες διαδρομές στα βόρεια του Salou.  Δυο ακόμα ειδικές διαδρομές συμπληρώνουν ένα κύκλο τεσσάρων διαδρομών που θα επαναληφθούν το απόγευμα.

Το Σάββατο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τα προηγούμενα χρόνια, με μια τριάδα ειδικών διαδρομών στα βορειοανατολικά που θα πραγματοποιηθούν δυο φορές, με τη μέρα να ολοκληρώνετε με μια ειδική στα παράλια του Salou. Οι ειδικές Pratdip και Riudecanyes διεξάγονται δυο φορές την Κυριακή, με το δεύτερο πέρασμα της τελευταίας να είναι η power stage όπου τελειώνει το ράλι.
Σχετικά με τον αγώνα ο επικεφαλής της ομάδας JariMatti Latvala είπε: «Μετά το απίστευτο επίτευγμα στη Νέα Ζηλανδία από τους Kalle και Jonne, όπου κέρδισαν τους τίτλους οδηγών και συνοδηγών, απομένει τώρα ένας στόχος για εμάς, το πρωτάθλημα κατασκευαστών.
Δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημαντικό επίτευγμα και το πιο σημαντικό πράγμα στην Ισπανία θα είναι να φέρουμε δυο αυτοκίνητα στον τερματισμό και να κερδίσουμε τους βαθμούς που χρειαζόμαστε.
Αυτός είναι ο κύριος στόχος, αλλά φυσικά ελπίζουμε επίσης να έχουμε την ταχύτητα για να κερδίσουμε τον αγώνα. Το GR Yaris Rally1 Hybrid ήταν ανταγωνιστικό σε όλα τα ράλι σε άσφαλτο μέχρι στιγμής αι είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία. Αυτός είναι ένας αγώνας όπου οι δρόμοι μοιάζουν με πίστα.
Είναι αγώνας όπου οι οδηγοί μπορούν πραγματικά να απολαύσουν, να επικεντρωθούν στις γραμμές τους και να φρενάρουν όσο το δυνατόν πιο αργά και νομίζω ότι όλοι οι οδηγοί μας θα έχουν κίνητρο για να πάρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Ο Rovanperä ανέφερε, «Ήταν ωραίο που είχαμε λίγες μέρες για να συνειδητοποιήσουμε τι πετύχαμε στη Νέα Ζηλανδία, αλλά έχουμε ακόμα δυο αγώνες και θέλουμε να αποδώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, οπότε η δουλειά δεν σταματά. Ήδη την περασμένη βδομάδα όταν επιστρέψαμε στην Ευρώπη, ήμασταν σχεδόν κατευθείαν πίσω στο αυτοκίνητο για τις δοκιμές πριν από τον αγώνα στην Ισπανία.
Ο μεγάλος στόχος τώρα είναι να εξασφαλίσουμε το πρωτάθλημα κατασκευαστών και θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να το εξασφαλίσουμε από την Ισπανία. Είναι ένα πολύ ωραίο Ράλι με γρήγορους δρόμους με ροή και οι ειδικές είναι ότι κοντινότερο σε πίστα αγώνων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακριβείς με την οδήγηση, αλλά είναι πραγματικά απολαυστικό όταν το κάνεις σωστά».