TOYOTA GAZOO Racing: Αποχωρεί ο Mäkinen στο τέλος της σεζόν

Ο χρόνος του Tommi Mäkinen σαν υπεύθυνος στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι φτάνει στο τέλος μετά την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν.

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής ανακοίνωσε σήμερα ότι το τμήμα του WRC θα αναλάβει η Toyota Gazoo Racing Europe GmbH, η οποία έχει τη βάση της στην Κολωνία και ελέγχει το πρόγραμμα αγώνων αντοχής της εταιρίας. Η ομάδα του WRC θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ξεχωριστά, με τη βάση όπου γίνετε η έρευνα και ανάπτυξη να παραμένει στη Jyväskylä, καθώς επίσης και η κατασκευή και η εκ νέου προετοιμασία αυτοκινήτων που βγαίνουν από το Tallinn.

O τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Tommi Mäkinen θα έχει πλέον ρόλο σύμβουλου μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Toyota Motor Corporation από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η δουλειά του με την ομάδα έχει ολοκληρωθεί. «Ο στόχος του project Toyota WRC ήταν να ξαναρχίσει αποτελεσματικά την παγκόσμια λειτουργία ράλι έχοντας ένα ευέλικτο οργανισμό που μόνο μια μικρή εταιρία μπορεί να πετύχει,» ανέφερε ο Φινλανδός.

«Είμαι χαρούμενος και μπορώ να πω ότι φτάσαμε σε αυτό το στόχο και για μένα έφτασε ο καιρός να προχωρήσω και να αντιμετωπίσω νέες προκλήσεις με την Toyota. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Akio Toyoda για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που μου έδειξε όσον αφορά το project, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους που θέσαμε μαζί. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί του, σχεδιάζοντας το μέλλον της Toyota στα μηχανοκίνητα αθλήματα.»

Οι επιτυχίες του Mäkinen με την Toyota ήταν πραγματικά εκπληκτικές. Υπο την καθοδήγηση του ο Jari-Matti Latvala οδήγησε το Yaris WRC στο ντεμπούτο του, στο βάθρο του Μόντε Κάρλο το 2017 ενώ ακολούθησε η νίκη στη Σουηδία μετά από ένα δεκαπενθήμερο στη δεύτερη μόλις συμμετοχή του αυτοκινήτου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο πρώτος τίτλος κατασκευαστών για την Toyota μετά το 1999 ήρθε το 2018 και την περσινή χρονιά η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα οδηγών με τον Ott Tänak. Φέτος, η ομάδα προηγείται στο πρωτάθλημα κατασκευαστών και οδηγών, με τους Elfyn Evans και Sébastien Ogier να είναι στις δυο πρώτες θέσεις.