TET Rally Latvia: Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για Rovanperä

Εκπληκτικός ο Kalle Rovanperä σφράγισε μια σπουδαία νίκη όντας κυρίαρχος από την αρχή μέχρι τον τερματισμό στο Tet Rally Λετονίας, παίρνοντας έτσι την δεύτερη του νίκη σε ισάριθμους αγώνες.

Έχοντας τρέξει το πρώτο του ράλι στους δρόμους της Λετονίας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, σε ηλικία 12 ετών, ο Φινλανδός οδηγός αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι FIA της χώρας της Βαλτικής.

Ο Rovanperä δεν πιέστηκε ποτέ κατά τη διάρκεια του τετραήμερου αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Ρίγα το απόγευμα της Πέμπτης πριν κατευθυνθεί νότια προς τη Liepāja. Πήρε άνετο προβάδισμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σκελών με το Toyota GR Yaris Rally1 και κατάφερε να κερδίσει τον όγδοο γύρο της σεζόν κατά 39,2 δευτερόλεπτα.

Ο Sébastien Ogier ολοκλήρωσε το 1-2 για την Ιαπωνική μάρκα, ενώ ο Ott Tänak έκλεψε την τελευταία θέση στο βάθρο από τον Mārtiņš Sesks αφού ο τοπικός οδγηγός αντιμετώπισε πρόβλημα στην μετάδοση του Puma στην Wolf Power Stage.

«Ήταν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο», είπε ο Rovanperä, η νίκη του οποίου ακολούθησε μια παρόμοια κυρίαρχη επίδοση στον προηγούμενο γύρο στην Πολωνία. «Είναι ωραίο να έχουμε την πρώτη νίκη εδώ, η Λετονία είναι ένα σημαντικό μέρος για μένα.Ευχαριστώ πολύ τον Jonne και όλη την ομάδα, ήμασταν πιο δυνατοί από όσο περιμέναμε. Θα το απολαύσουμε αυτό και μετά θα δουλέψουμε σκληρά για τον επόμενο γύρο στη Φινλανδία».

Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Sesks καθώς θα μπορούσε να κέρδιζε το παρθενικό του βάθρο στη δεύτερη συμμετοχή του στο κορυφαίο επίπεδο ράλι. Ο 24χρονος κέρδισε δύο ειδικές την Παρασκευή και μπήκε στην τελευταία σήμερα με 4,6 δευτερόλεπτα πλεονέκτημα από τον Tänak, παρά τα δυο λάθη που έκανε νωρίτερα το πρωί χάνοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα.

Το M-Sport Ford Puma Rally1 στην τελευταία ειδική είχε πρόβλημα με την μετάδοση μόλις στην πρώτη στροφή καταστρέφοντας του έτσι τον αγώνα. «Ήταν στην πρώτη στροφή», εξήγησε ο Sesks, ο οποίος έχασε σχεδόν δύο λεπτά και έπεσε στην έβδομη θέση. «Δεν ξέρουμε αν είναι πρόβλημα φθοράς ή κάτι τέτοιο, μετά καταλάβαμε ότι τελείωσε. Ωστόσο, νομίζω ότι δείξαμε το ρυθμό μας και κάναμε τους πάντες χαρούμενους».

Η μάχη για το πρωτάθλημα οδηγών εντείνετε καθώς ο Tänak απέσπασε τους μέγιστους πόντους από τη Super Sunday και ανέβηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος οδηγών. Είναι πίσω από τον ομόσταβλο του με Hyundai i20 N Rally1, Thierry Neuville, με μόλις οκτώ βαθμούς και πέντε γύρους να απομένουν, με τον Elfyn Evans, ο οποίος υποχώρησε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, μόλις πέντε βαθμούς πιο πίσω.

Οι Neuville και Evans τερμάτισαν όγδοος και πέμπτος αντίστοιχα και αμφότεροι δυσκολεύτηκαν να πολύ από την απώλεια χρόνου που αντιμετώπισαν ανοίγοντας τον δρόμο την Παρασκευή.

Ο οδηγός της M-Sport Ford, Adrien Fourmaux, τερμάτισε 27,0 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tänak στην τέταρτη θέση, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα στον κινητήρα στις δύο τελευταίες ειδικές, με τον οδηγό της Toyota, Evans, να τερματίζει άλλα 11,2 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Ο Takamoto Katsuta έφερε το GR Yaris του στην έκτη θέση μπροστά από τους Sesks και Neuville, ενώ οι Esapekka Lappi και Grégoire Munster αντιμετώπισαν τεχνικά ζητήματα στις τελευταίες ειδικές για να ολοκληρώσουν τον πίνακα κατάταξης.

Το WRC παραμένει στη βόρεια Ευρώπη για έναν ακόμη γρήγορο αγώνα, το Secto Rally Finland τον επόμενο μήνα. Ο 9ος γύρος της σεζόν έχει έδρα στο Jyväskylä και θα διεξαχθεί από την 1η έως την 4η Αυγούστου.