Secto Rally Filand – Μέρα 2η: Προβάδισμα νίκης ο Rovanperä

2024 FIA World Rally Championship / Round 09 / Rally Finland / 1st - 4th August, 2024 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Ο Kalle Rovanperä ετοιμάζετε να πάρει την πρώτη του νίκη στο Secto Rally Finland μετά που κέρδισε πέντε ειδικές διαδρομές το Σάββατο, γεγονός που τον άφησε με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ολοκλήρωσε το προτελευταίο σκέλος του τετραήμερου αγώνα με πλεονέκτημα 44,2 δευτερολέπτων έναντι του ομόσταυλού του, Sébastien Ogier. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Thierry Neuville, οδηγώντας ένα Hyundai i20 N Rally1, είναι 39,2 δευτερόλεπτα πιο πίσω στην τρίτη θέση.

Οι γρήγορες και θεαματικές ειδικές της Παρασκευής μετατράπηκαν σε ένα ταχύτατο Σάββατο, με τους Rovanperä, Elfyn Evans και Ogier να βρίσκονται στις τρείς πρώτες θέσεις με τα Toyota. Όλα όμως πήγαν στραβά για τον Evans όταν ο μπροστινός δεξιός άξονας μετάδοσης κίνησης του αυτοκινήτου του έσπασε στην εξαιρετικά γρήγορη Päijälä, αναγκάζοντάς τον να κινηθεί αργά στις επόμενες ειδικές μήκους 40 χιλιομέτρων, χάνοντας σχεδόν έξι λεπτά προτού γίνουν οι επισκευές στο σέρβις.

Το πλεονέκτημα του Rovanperä έναντι του πλέον δεύτερου Ogier είχε ξεπεράσει τα 20 δευτερόλεπτα στο μέσο της ημέρας και συνέχισε την άψογη πορεία του παρά τον άστατο καιρό το απόγευμα, κερδίζοντας όλες τις ειδικές εκτός από μία, συμπεριλαμβανομένων και των δύο περασμάτων της θρυλικής Ouninpohja. «Το πρωί έγινε ένας καλός αγώνας και συνεχίσαμε να πιέζουμε», είπε ο Rovanperä, ο οποίος είχε έξοδο στον αγώνα πέρυσι. «Κάναμε μερικά πολύ δυνατά περάσματα χωρίς να πάρουμε κανένα τεράστιο ρίσκο, οπότε αυτό είναι πολύ θετικό».

Ο Ogier δεν είχε διάθεση να πάρει περιττά ρίσκα και παραδέχτηκε ότι αφού δεν αγωνιζόταν εδώ από το 2021, δεν είχε την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να πιέσει τον Rovanperä. «Η αυτοπεποίθηση πρέπει να είναι στο 100 τοις εκατό», είπε ο οκτώ φορές πρωταθλητής, «και δύο χρόνια που λείπουν εδώ το κάνουν πιο δύσκολο. Στη Φινλανδία, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι που μπορούν να ακολουθήσουν το 100% του Kalle Rovanperä».

Αφού προσπάθησε να βρει ρυθμό την Παρασκευή, η σημερινή ημέρα έφερε θετικότητα για τον Neuville και τις φιλοδοξίες του για τον τίτλο. Ενώ ο Έβανς, επί του παρόντος τρίτος στη βαθμολογία των οδηγών, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρει βαθμούς, η κατάταξη του Neuville του κερδίζει προσωρινά 13 βαθμούς πρωταθλήματος.

Ο Ott Tänak, ο οποίος ερχόταν δεύτερος σε αυτόν τον γύρο, δεν ξεκίνησε ξανά μετά την έξοδο του το πρωί της Παρασκευής.Ο Adrien Fourmaux είχε παρόμοιο ρυθμό με τον Neuville στις ειδικές, αλλά έμεινε πίσω από τον Βέλγο 25,9 δευτερόλεπτα, προσπαθώντας να ανακτήσει τον χρόνο που έχασε την Παρασκευή.

Η μέρα του ομόσταυλού του με το δεύτερο M-Sport Ford Puma Rally1, Grégoire Munster, ολοκληρώθηκε νωρίς καθώς έφερε τούμπα το αυτοκίνητο στην εναρκτήρια ειδική της μέρας.. Ο Sami Pajari και η συνοδηγός Enni Mälkönen είναι σε πορεία για να καταγράψουν ένα αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα στο ντεμπούτο τους με το GR Yaris Rally1, με 29,5 δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν από τον Fourmaux.

Ο Oliver Solberg προηγείται στην WRC2 επίσης κατέχοντας την έκτη θέση γεινκής μπροστά από τον Jari-Matti Latvala.