Safari Rally Kenya – Μέρα 1η: Ανίκητος ο Rovanperä

Απόλυτος κυρίαρχος στο πρώτο σκέλος του Safari Rally Kenya ήταν ο Kalle Rovanperä, ο οποίος πήρε προβάδισμα 56,9 δευτερολέπτων σε μια εμφαντική Παρασκευή για την Toyota Gazoo Racing.

O δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν σήμερα ανίκητος και φυσιολογικά κέρδισε και τις έξι ειδικές διαδρομές που έλαβαν χώρα γύρω από την λίμνη Naivasha.

Οι ομοσταβλοί του, Ellyn Evans και Takamoto Katsuta συμπληρώνουν προς το παρόν το 1,2,3 για την Toyota, η οποία εκμεταλλεύτηκε την καταστροφική μέρα που είχε η Hyundai Motorsport αφού οι Esapekka Lappi και Ott Tänak αποχώρησαν.

Ο Lappi ήταν ο οδηγός που βρισκόταν πιο κοντά στον Rovanperä μέχρι το μέσο της μέρας, όμως ένα πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων του i20N μετά την ανασυγκρότηση τον έθεσε εκτός.Αυτή η εξέλιξη έφερε τον Tänak δεύτερο, όμως στην επόμενη ειδική ένα σπασμένο τιμόνι μετά από πρόσκρουση σε βράχο έθεσε και τον Εσθονό εκτός.

 

Οι Evans και Katsuta συμπλήρωναν τις τρείς πρώτες θέσεις , με τον Ιάπωνα να βρίσκεται 3,9 δευτερόλεπτα μπροστά. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Thierry Neuville είναι η μόνη ελπίδα της Hyundai για διάκριση στον αγώνα, παρόλο που ο Βέλγος είχε ζημιά στο αμάξωμα του Hyundai μετά από σκασμένο ελαστικό στην 3η ειδική διαδρομή, γεγονός που ανάγκασε αυτόν και τον συνοδηγό του να φορέσουν γυαλιά και μάσκες σκόνης για την τελευταία ειδική του πρωινού.

Ο Adrien Furmaux δυσκολεύτηκε σήμερα περνώντας από ορισμένα σκληρά σημεία, αλλά κατάφερε να κρατήσει την πέμπτη θέση μετά από μια απροβλημάτιστη μέρα. Ο Γαλλος είναι σχεδόν δυο λεπτά πίσω από τον πρωτοπόρο, με τον ομόσταβλο του Grégoire Munster να αγωνίζεται στο πρώτο του Safari με αυτοκίνητο κατηγορίας Rally1.

O Oliver Solberg είχε θέματα με τα ελαστικά και αυτό επέτρεψε στον Gus Greensmith να πάρει σημαντικό πρόβάδισμα και να είναι επίσης έβδομος γενικής.Οι Jourdan Serderidis, Kajetan Kajetanowicz και Solberg συμπληρώνουν το top 10.Το Σάββατο είναι η μεγαλύτερη μέρα του αγώνα και περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές μήκους 160,96km. Πρώτη είναι η Soysambu, η οποία αρχίζει στις 08:01 τοπική ώρα.

1  K. Rovanperä  J. Halttunen Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid 1:16.22.6
2  E. Evans  S. Martin Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +56.9
3  T. Katsuta  A. Johnston Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +1:00.8
4  T. Neuville  M. Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 Hybrid +1:07.3
5  A. Fourmaux  A. Coria Ford Puma Rally1 Hybrid +1:46.6
6  G. Munster  L. Louka Ford Puma Rally1 Hybrid +3:34.2
7  G. Greensmith  J. Andersson Škoda Fabia RS +6:51.3
8  J. Serderidis  F. Miclotte Ford Puma Rally1 Hybrid +9:11.7
9  K. Kajetanowicz  M. Szczepaniak Škoda Fabia RS +10:14.3
10  O. Solberg  E. Edmondson Škoda Fabia RS +10:28.8