Rallye Monte Carlo: Το τρίο του Toyota Yaris WRC ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο με μια κλασική πρόκληση

Η ολότελα νέα ομάδα οδηγών αποτελούμενη απο τους Sébastien Ogier, Elfyn Evans και Kalle Rovanperä θα προσπαθήσει να κάνει ένα θετικό ξεκίνημα με το Toyota Yaris WRC, όταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι Ράλι του 2020 θα ξεκινήσει με ένα από τους πιο εικονικούς και απαιτητικούς αγώνες, το Rallye Μόντε Κάρλο (23-26 Ιανουαρίου).

Ο Ogier θα ξεκινήσει την προσπάθεια του για τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο σε ένα άγωνα με βάση λίγο έξω από την πόλη του, το Gap, όπου κερδίζει τα τελευταία έξι χρόνια. Ο ομόσταυλος του Evans έχει επίσης σαν στόχο ένα δυνατό ξεκίνημα σε ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο της καριέρας του, ενώ το νεαρό ταλέντο Kalle Rovanperä θα κάνει το αναμενόμενο ντεμπούτο του στο υψηλότερο επίπεδο.

Το Rallye Monte-Carlo είναι μια πρόκληση για το τρίο που θα αντιμετωπίσει στο νέο τους ανταγωνιστικό περιβάλλον του WRC. Ο αρχαιότερος αγώνας στο ημερολόγιο του WRC, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1911, είναι πασίγνωστος για τις δύσκολες μεταβαλλόμενες συνθήκες του, οι οποίες κυμαίνονται από στεγνή άσφαλτο μέχρι χιόνι και πάγο – μερικές φορές μέσα σε μια ειδική διαδρομή. Αυτό κάνει την επιλογή των ελαστικών σημαντικό παράγοντα καθ ‘όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τους οδηγούς να βασίζονται στις παρατρηρήσεις της ομάδας πριν το πέρασμα απο τις ειδικές για να τους παράσχουν τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της ειδικής.

 

Το Shakedown θα διεξαχθεί κοντά στο “Parc Ferme” στο Gap το απόγευμα της Τετάρτης πριν από την έναρξη του αγώνα στο, διάσημο λιμάνι του Μονακό την Πέμπτη, ακολουθούμενη από δύο νυχτερινές ειδικές διαδρομές κατά την επιστροφή στο Gap. Η πρώτΗ από αυτές, η Malijai – Puimichel, χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1994. Ένα επαναλαμβανόμενο “loop” τριών ειδικών την Παρασκευή περιλαμβάνει την νέα ειδική Saint-Clément-Freissinières στα βορειοανατολικά του Gap. Το Σάββατο περιλαμβάνει δύο γνωστές ειδικές και επαναλαμαβανόμενες πριν από το μακρύ ταξίδι πίσω στο Μονακό για την τελευταία μέρα, το οποίο είναι δύο περάσματα απο την θρυλική Col de Turini καθώς και την La Cabanette – Col de Braus Power Stage.

Tommi Mäkinen: “Το Rallye Monte-Carlo είναι πάντα ένα συναρπαστικός αγώνας στην αρχή μιας νέας χρονιάς και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον φέτος με πολλούς οδηγούς σε διαφορετικά αυτοκίνητα και στην περίπτωση μας μια εντελώς νέα ομάδα. Είναι ένας αγώνας που δεν έχουμε κερδίσει ακόμα ως ομάδα, αλλά έχουμε παρουσία κάθε φορά στο βάθρο με την απόδοση μας να είναι πάντα ισχυρή. Το ρεκόρ του Sébastien σε αυτό τον αγώνα είναι εξαιρετικό έχοντας κερδίσει με πολλά και διαφορετικά αυτοκίνητα, γι ‘αυτό είμαι σίγουρος ότι θα είναι στην μάχη του αγώνα ακόμα κι αν δεν γνωρίζει ακόμα το αυτοκίνητό μας. Νομίζω ότι θα είναι κάτι παρόμοιο και για τον Elfyn, ο οποίος έχει δείξει να έχει την ταχύτητα στο Monte πριν. Για τον Kalle, από την άλλη πλευρά, δεν θα υπάρξει καμία πίεση, γιατί αυτό είναι ένας πραγματικά δύσκολος αγώνας για να κάνει το ντεμπούτο του, ένας που θα πρέπει να έχεις εμπειρία. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ως ομάδα μπορούμε να έχουμε ένα δυνατό αποτέλεσμα για να ξεκινήσουμε την χρονιά μας για το φετινό πρωτάθλημα. ”

Sébastien Ogier: “Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινώ τον πρώτο μου αγώνα με το Toyota Yaris WRC. Κάθε αυτοκίνητο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται λίγα χιλιόμετρα για να τα μάθεις, αλλά μέχρι στιγμής ήταν καλό στις δοκιμές. Θέλουμε να παλέψουμε για το έβδομο παγκόσμιο πρωτάθλημα την φετινή χρονιά και πιστεύω ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία με αυτό το αυτοκίνητο. Το Rallye Monte-Carlo είναι ένας αγώνας με ιδιαίτερες συγκινήσεις για μένα. Θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ερχόμενος σαν θεατής με τον Tommi να κερδίζει – ήταν το πρώτο μου είδωλο που είχα στον αγώνα. Εγώ και ο Julien έχουμε προφανώς εξαιρετικό ρεκόρ, και κάθε χρόνο υπάρχει όλο και περισσότερη πίεση να προσπαθήσουμε να το συνεχίσουμε. Είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση κάτι που σίγουρα απολαμβάνω.”

Elfyn Evans: “Αναμένω με ανυπομονησία το Rallye Monte-Carlo, πρώτο μου αγώνα με την ομάδα της Toyota. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου στο WRC που έχω αλλάξει ομάδα, αλλά όλοι ήταν πολύ φιλόξενοι και έχω ένα καλό αίσθημα στο αυτοκίνητο, γι ‘αυτό είμαι ενθουσιασμένος για την επόμενη χρονιά. Η πρώτη φορά που οδήγησα το Yaris WRC ήταν στα δοκιμαστικά μας για το Monte τον Δεκέμβριο, και πολύ γρήγορα ήμουν σε θέση να έχω ένα ωραίο αίσθημα και εμπιστοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόκληση είναι πάντα η εναλλαγή των συνθηκών που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Όταν ρυθμίζουμε το αυτοκίνητο, χρειάζεστε κάτι που να σου δίνει εμπιστοσύνη και νομίζω ότι έχουμε κάποιες καλές επιλογές με αυτό κατά νου”.

Kalle Rovanperä : “Το Rallye Monte-Carlo θα είναι ένα ιδιαίτερος αγώνας για μένα. Είναι ένα μεγάλο βήμα από ένα αυτοκίνητο R5, σε ένα με πολύ περισσότερη δύναμη και downforce , αλλά μέχρι στιγμής έχω βρει ότι το Yaris WRC είναι αρκετά εύκολο να οδηγηθεί στις ειδικές. Ακόμα, έχω πολλά να μάθω και νομίζω ότι θα χρειαστώ μερικούς αγώνες για να προσαρμοστώ πραγματικά στο αυτοκίνητο και τις λειτουργίες του. Θα πρέπει να σκεφτώ διαφορετικά απο την αρχή της σεζόν και ελπίζω ότι θα έχω την υπομονή γι ‘αυτό. Νομίζω ότι το Monte-Carlo δεν είναι το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσετε με ένα νέο αυτοκίνητο και μια νέα ομάδα. Ο καιρός αλλάζει συνεχώς και δεν μπορείτε πάντα να έχετε την κατάλληλη επιλογή ελαστικών για τις συνθήκες. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς, αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε.”

Τι συνέβητην περσινή χρονιά;

Ott Tänak βρέθηκε απο νωρις στην πρωτοπορεία με το Toyota, μετά απο ένα σκασμένο ελαστικό και μια τρομερή μάχη κατάφερε να ανεβεί και να ολοκληρώσει τον αγώνα στην τρίτη θέση γενικής. Ο Jari-Matti Latvala ήταν πέμπτος, ενώ ο Kris Meeke ήταν έκτος κερδίζοντας και την Power Stage στον πρώτο του αγώνα με την ομάδα: γράφοντας ένα από τους εννέα ταχύτερες χρόνους που έγραψε το Toyota Yaris WRC στις 16 συνολικά ειδικές διαδρομές του αγώνα.