Rallye Monte Carlo: Ο Βασιλιάς του Monte!!

Ο Sébastien Ogier είναι ο βασιλιάς του Rallye Monte-Carlo. Ο Γάλλος κέρδισε τον εναρκτήριο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2025, σημειώνοντας την 10η νίκη στον αγώνα.


Ο Ogier εξασφάλισε τη νίκη με διαφορά 18,5 δευτερολέπτων από τον ομόσταυλό του στην Toyota GAZOO Racing, Elfyn Evans, μετά από μια γεμάτη αγωνία τελευταία ημέρα στις γαλλικές Άλπεις.

Η καθοριστική τελευταία ημέρα της Κυριακής απείλησε να ανατρέψει τα δεδομένα καθώς οι Ogier και ο Evans επέλεξαν να φέρουν τέσσερα ελαστικά  με καρφιά και μόνο δύο με την πολύ μαλακή γόμα, επιλογή  που αποδείχθηκε σωστή στην Avançon – Notre-Dame du Laus, αλλά γύρισε μπούμερανγκ στην Digne-les-Bains/ Chaudon-Norante.

 

Εκεί, ο Adrien Fourmaux, έχοντας την πολύ μαλακή γόμα, ήταν ταχύτερος από τα δύο Toyota κατά 23,9 δευτερόλεπτα και 17,8 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, γεγονός που τον έφερε σε απόσταση αναπνοής από την δεύτερη θέση του Evans.

 

Ο Fourmaux ευελπιστούσε για στεγνές συνθήκες στην Wolf PowerStage, ώστε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της μαλακής γόμας. Ωστόσο, η Col de Turini είχε πάγο και ο Γάλλος επέλεξε μικτή επιλογή ελαστικών όπως οι Ogier και Evans.

Ο Ogier διατήρησε την πρώτη θέση με άλλη μία νίκη ειδικής, ενώ ο Evans κράτησε πίσω τον επιτιθέμενο Fourmaux με μόλις 7,5 δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν.

Ο Ogier, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε:
“Τι Σαββατοκύριακο. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Νομίζω ότι είχα το τυχερό μου αστέρι μαζί μου – τον θείο μου, που χάσαμε πριν από έναν χρόνο. Είμαι σίγουρος ότι μου έδινε όλη τη βοήθεια και αυτή η νίκη είναι για αυτόν. Δεν έχω ιδέα αν είναι το τελευταίο μου [Rallye MonteCarlo]. Θα ήταν ένα καλό μέρος για να σταματήσω.”

Η δράση επεκτάθηκε πολύ πέρα από τη μάχη για το βάθρο, καθώς οι δύσκολες συνθήκες της Κυριακής προκάλεσαν χάος σε όλο το πεδίο.
Οι οδηγοί της Toyota, Sami Pajari και Takamoto Katsuta, βρέθηκαν εκτός δρόμου στην SS17, ενώ το M-Sport Ford Puma Rally1 του Grégoire Munster είχε την ίδια μοίρα στην αμέσως επόμενη ειδική.

Πίσω από τον Evans, ο Ott Tänak της Hyundai έχασε την τέταρτη θέση από τον Kalle Rovanperä της Toyota την τελευταία ημέρα λόγω λανθασμένης επιλογής ελαστικών.
Οι δύο οδηγοί ολοκλήρωσαν τον αγώνα με διαφορά μόλις 4,7 δευτερολέπτων, δηλώνοντας έτοιμοι να επιστρέψουν δυναμικά στο Ράλλυ Σουηδίας τον επόμενο μήνα, όπου και οι δύο έχουν κατακτήσει νίκες στο παρελθόν στο χιόνι και τον πάγο.

Ο περσινός πρωταθλητής, Thierry Neuville, κατάφερε να διασώσει την έκτη θέση, αλλά το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο προκλήσεις.
Σπασμένη ανάρτηση από ένα ατύχημα, ένας ξεφουσκωμένος τροχός και ένα ανεξήγητο ηλεκτρικό πρόβλημα τού κόστισαν πάνω από πέντε λεπτά, καταστρέφοντας τις ελπίδες του να υπερασπιστεί τη νίκη του από την περσινή χρονιά.

Ο Josh McErlean της M-Sport Ford εντυπωσίασε με την έβδομη θέση στην πρώτη του συμμετοχή με αυτοκίνητο Rally1, ενώ οι οδηγοί της κατηγορίας Rally2, Yohan Rossel, Nikolay Gryazin και Gus Greensmith, συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. Η εξαιρετική εμφάνιση του Rosselτού χάρισε το προβάδισμα στο πρωτάθλημα WRC2.

Ο δεύτερος γύρος του WRC θα διεξαχθεί στο χιόνι και τον πάγο της Σουηδίας.
Ο μοναδικός καθαρά χειμερινός αγώνας της σειράς έχει έδρα την πόλη Umeå και θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου.