Rally di Roma Capitale: Ο Crugnola πήρε την Πρώτη του Νίκη στο ERC

Ο Andrea Crugnola είναι ο πέμπτος διαφορετικός νικητής στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι FIA ERC, όπου μετά απο ένα εξαιρετικό οδήγημα πήρε τη νίκη στο Rally di Roma Capitale την Κυριακή.

Ο Crugnola είχε φτάσει πολύ κοντά στο να κερδίσει αγώνα του ERC στην πατρίδα του σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις, μόνο που δεν τα κατάφερε χωρίς μάλιστα να φταίει.

Αλλά όλα πήγαν καλά για τον οδηγό του Citroën C3 Rally2, καθώς μετά από εξαιρετική απόδοση μαζί με συνοδηγό Pietro Elia Ometto, κέρδισαν αγώνα του ERC για πρώτη φορά, νίκη η οποία συνδυάστηκε με την κατάκτηση του τίτλου στην Ιταλία.

Ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης Giandomenico Basso κατέλαβε τη δεύτερη θέση με τον Hayden Paddon να ενισχύει τη θέση του στην διεκδίκηση του πρώτου του πρωταθλήματος με την τρίτη θέση που κατέκτησε μετά από μια δραματική προτελευταία ειδική διαδρομή κάτω από τον καυτό ιταλικό ήλιο.

Το δεύτερο πέρασμα από την ειδική διαδρομή Santopadre των 29,08 χιλιομέτρων θα κόστιζε σε αρκετούς οδηγούς, συμπεριλαμβανομένου του Yoann Bonato, ο οποίος είχε εμπλακεί σε μια αμφίρροπη μάχη με τον Basso για τη δεύτερη θέση, αλλά ένα ελαστικό ήταν ικανό να του στοιχίσει τα πάντα.

«Κάθε χρόνο είναι χαρά μου να παλεύω απέναντι σε οδηγούς του ERC, ειδικά φέτος, το επίπεδο είναι πραγματικά τρελά υψηλό, οπότε είναι πάντα μια πρόκληση», δήλωσε ο Crugnola, ο οποίος κέρδισε με διαφορά 23,1 δευτερολέπτων έχοντας γράψει τον καλύτερο χρόνο σε οκτώ ειδικές διαδρομές. «Είπα πριν από την εκκίνηση ότι η εστίασή μου ήταν να κερδίσω το ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά το να κερδίσω τον αγώνα είναι πολύ ξεχωριστό, είμαι τόσο χαρούμενος και ευχαριστώ την ομάδα μου, τη Citroën και την Pirelli».

Ο Crugnola, οδηγώντας για την F.P.F. Sport, ξεκίνησε το αποφασιστικό σκέλος της Κυριακής 20,2 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Basso. Μεγάλωσε την διαφορά όντας ταχύτερος από τον Basso στις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές της ημέρας, πριν κερδίσει την 29,08 χιλιόμετρων Santopadre 1 για να ανοίξει την διαφορά από τον Yoann Bonato στα 23,7 δευτερόλεπτα, αφού ο Γάλλος είχε αρπάξει τη δεύτερη θέση από τον Basso στην SS10.

Αλλά όταν ο Bouffier καθυστέρησε μέσω του εικονικού chicane στο Alatri 2, ο Basso πήρε ξανά τη δεύτερη θέση, μια θέση που θα κρατούσε μέχρι τον τερματισμό μετά την ατυχή στιγμή του Bonato στην SS12.

Η προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα είχε δραματικό αντίκτυπο στην τελική σειρά με τους Alberto Battistolli, Simone Campedelli, Andrea Mabellini, Filip Mareš και Simone Tempestini να σταματούν επίσης και να χάνουν δυνατούς τερματισμούς. Ο Mathieu Franceschi χρειάστηκε να βγάλει το ολοκαίνουργιο Skoda του από το stop control της SS12 με αναφερόμενο πρόβλημα στην αντλία καυσίμου.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα για τον οδηγό της BRC Racing Team με Hyundai, τον Hayden Paddon, ο οποίος κατάφερε να περάσει αλώβητος από τη γεμάτη δράμα SS12 και τερμάτισε τρίτος ολοκληρώνοντας το lockout στο βάθρο της Pirelli.

Ο Paddon ήταν έκτος κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού έχασε χρόνο καταστρέφοντας την πίσω αριστερή ανάρτηση του i20 N Rally2 μετ΄από βγήκε εκτός γραμμής στην SS6. Αλλά πάλεψε μέχρι την τέταρτη θέση κερδίζοντας τη δεύτερη ειδική της Κυριακής, αφού ο Bonato είχε πάει πιο γρήγορα στο ξεκίνημα.

Μετά από επισκευές στο ψυγείο του Skoda Fabia RS Rally2 μετά από χτύπημα που είχε σε βράχο στη μέση του δρόμου στην SS10, ο Efrén Llarena τερμάτισε τέταρτος έχοντας την όγδοη θέση στην ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, με τον Simon Wagner με Fabia να ανεβαίνει από τη 12η θέση στη πέμπτη.

Ο Grzegorz Grzyb πήρε την έβδομη θέση με τον Miklós Csomós στην όγδοη στην επιστροφή του, αφού 900 οπαδοί βοήθησαν στη χρηματοδότηση ενός καινούργιου Fabia αφού το αρχικό του υπέστη ζημιά που δεν μπορούσε να επισκευαστεί  μετά από ένα τεράστιο ατύχημα  στο Rally Islas Canarias τον Μάιο.

Ένα κατεστραμμένο μπροστινό δεξί ελαστικό στην SS9 στέρησε κάθε δικαίωμα για μια θέση στην πρώτη πεντάδα για τον Mareš πριν το σταμάτημά του στην SS12. Ωστόσο, ο Τσέχος πάλεψε για να τερματίσει ένατος, με τον Mabellini μετά τη ζημιά που είχε να φτάνει μέχρι τη 10η θέση, όμως ένας κατεστραμμένος τροχός στην SS12 τον ανάγκασε να χάσει περεταίρω χρόνο. Έχοντας κερδίσει την SS11, ο Campedelli έπεσε στην 11η θέση μετά την καθυστέρησή του, καθώς ο Albert von Thurn und Taxis, ο νικητής του FIA ERC3 Jon Armstrong, ο Lauri Joona και ο Tempestini συμπλήρωσαν τα κορυφαία 15 πληρώματα.

Ο Mikko Heikkilä ήταν 10ος στο πρώτο σκέλος στην πρώτη του παρουσία με το  Škoda, όμως είχε έξοδο 16 χιλιόμετρα στην SS10 και αποσύρθηκε με ζημιά στο πίσω μέρος.

Ένα κατεστραμμένο ελαστικό – το δεύτερο του αγώνα – στην SS10 προκάλεσε μεγαλύτερη απογοήτευση στον δις πρωταθλητή ERC Alexey Lukyanuk κατά την επιστροφή, τερματίζοντας 20ος τελικά.

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος Mārtiṇš Sesks δεν ξεκίνησε για την ομάδα MRF Tyres μετά το ατύχημα του με μεγάλη ταχύτητα στην SS4.

Επόμενος αγώνας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι FIA ERCείναι το Barum Czech Rally Zlín από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου.