Rally del Paraguay-Μερα 2η: O Ogier αρπάζει την πρωτοπορία στην Παραγουάη από τον άτυχο Rovanperä

2025 FIA World Rally Championship / Round 10 / Rally Paraguay / 28-31 August 2025 // Worldwide Copyright: TGR WRT / McKlein

Ο Sebastien Ogier πραγματοποίησε μια αριστουργηματική αντεπίθεση και κατέκτησε την κορυφή του ueno Rally del Paraguay, εκμεταλλευόμενος την ατυχία του ομόσταυλού του, Kalle Rovanpera, στην προτελευταία ειδική του Σαββάτου.

Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ξεκίνησε την ημέρα τέταρτος στη γενική και 17,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο Rovanpera, όμως με μαεστρική τακτική κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να βρεθεί με προβάδισμα 10,3’’ έναντι του Adrien Fourmaux, ενόψει των τεσσάρων τελευταίων ειδικών της Κυριακής.

 

Η αντεπίθεση του Ogier πήρε φόρα μέσα στη μέρα, καθώς το ρίσκο του να κουβαλήσει μόνο μία ρεζέρβα  αντί δυο – όπως οι περισσότεροι αντίπαλοί του – αποδείχτηκε χρυσή επιλογή. Το χαμηλότερο βάρος τον βοήθησε να κερδίσει τέσσερις από τις επτά ειδικές, περνώντας τον Fourmaux και τελικά παίρνοντας την πρωτοπορία όταν ο Rovanpera έπεσε θύμα απρόβλεπτης ατυχίας.

Ο Rovanpera είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα από το βράδυ της Παρασκευής και μάλιστα αύξησε τη διαφορά του στο πρώτο μισό του Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με την απόδοση του Toyota GR Yaris Rally1. Όμως, ένα σκασμένο ελαστικό μπροστά δεξιά στη μεγάλη ειδική Artigas κατέστρεψε το Σαββατοκύριακό του, ρίχνοντάς τον στην 6η θέση με διαφορά άνω των δύο λεπτών.

«Φυσικά είναι κρίμα να βλέπεις τον ομόσταυλό σου να παθαίνει κλατάρισμα – δεν είναι αυτός ο τρόπος που θες να πάρεις την πρωτοπορία. Αλλά φαίνεται ότι σχεδόν όλοι οι πρωτοπόροι είχαν προβλήματα, εκτός από τον Elfyn Evans », δήλωσε ο Ogier.

«Από το κλατάρισμα που πάθαμε χθες πιέζουμε συνεχώς και δίνουμε το 100%, οπότε νομίζω πως μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι ωραίο που επιστρέψαμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει».

Ο Fourmaux κράτησε τη δεύτερη θέση, παρότι αντιμετώπισε προβλήματα με τα αμορτισέρ στις δύο τελευταίες ειδικές που δεν του επέτρεψαν να κοντράρει τον ρυθμό του Ogier. Ο οδηγός της Hyundai διατήρησε την παρουσία του στο βάθρο, αν και παραδέχτηκε ότι του έλειπε «έλεγχος στο σασί και πρόσφυση».

Από την άλλη, ο Ott Tänak ξεκίνησε τη μέρα δεύτερος στη γενική αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο μετά από κλατάρισμα στο πίσω-αριστερό ελαστικό στη μεγαλύτερη ειδική του πρωινού. Ο Εσθονός όμως αντέδρασε δυναμικά το απόγευμα, σκαρφαλώνοντας ξανά στην 4η θέση, μόλις 2,5’’ πίσω από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Elfyn Evans.

Ο Thierry Neuville με το άλλο Hyundai i20 N Rally1 ολοκλήρωσε πέμπτος, μόλις 7,7’’ πίσω, με τις δύο Toyota των Rovanpera και Sami Pajari να ακολουθούν στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα.

Οι οδηγοί της M-Sport Ford, Josh McErlean και Grégoire Munster, εγκατέλειψαν μετά από ζημιές στα Puma Rally1, αφήνοντας τα πληρώματα της WRC2 να συμπληρώσουν τη δεκάδα. Ο Robert Virves εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα του Nikolay Gryazin και προηγείται στην κατηγορία, οντας όγδοος στη γενική, μπροστά από τους Yohan Rossel και Oliver Solberg.

Ο αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή με τέσσερις ειδικές συνολικού μήκους σχεδόν 80 χλμ., που θα κρίνουν τον νικητή.