Rally DAKAR 2020: KING Carlos

Με νικητή τον Carlos Sainz ολοκληρώθηκε το φετινό Rally Dakar. Ο Ισπανός οδηγός του MINI Buggy και με συνοδηγό τον Lucas Cruz κατάφεραν μετά από 5000km να τερματίσουν πρώτοι μετά από σκληρές μάχες που είχαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Toyota Hilux) και τους ομόσταυλους του Stephane Peterhansel/Paulo Fiuza.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Ισπανός κερδίζει τον αγώνα, καθώς προηγήθηκαν οι νίκες το 2010 και 2018. Και οι τρείς νίκες ήρθαν με διαφορετικό αυτοκίνητο (Volkswagen, Peugeot, Mini). Φέτος, οι Sainz-Cruz κέρδισαν τέσσερις διαδρομές και ολοκλήρωσαν τον αγώνα με διαφορά 6 λεπτών από τους δεύτερους Al-Attiyah-Baumel.

Κομβικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η 10η μέρα όπου η διαφορά των 24 δευτερολέπτων που είχε ο Ισπανός από τον Al-Attiyah εκτοξεύτηκε στα 18 λεπτά μετά που ο τελευταίος χάθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδρομής μαζί με τον Peterhansel.
Τα δεδομένα σήμερα απλοποιήθηκαν υπέρ του Sainz, καθώς οι διοργανωτές μείωσαν την τελευταία διαδρομή στα 167km καθώς διεξάγονταν εργασίες σε πετρελαιοπηγή η οποία βρισκόταν κοντά στη διαδρομή.

Ο Al-Attiyah τερμάτισε όπως προαναφέραμε στη δεύτερη θέση, με τον Peterhansel να συμβιβάζετε τελικά με την τρίτη θέση.

Στην κατηγορία μοτοσυκλετών ο Ricky Brabec έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει σε αγώνα Dakar. Με αυτό το αποτέλεσμα η HONDA και κατ΄ επέκταση η CRF 450 επανήλθε στην κορυφή του Dakar εκθρονίζοντας την ΚΤΜ.

Ο Pablo Quintanilla (Husqvarna FR 450 RALLY) το πάλεψε όσο μπορούσε, όμως η τεράστια διαφορά που είχε από τον Brabec ήταν δύσκολο να καλυφθεί. Έτσι τερμάτισε στη δεύτερη θέση, με τον Toby Price να ολοκληρώνει τρίτος με την εργοστασιακή ΚΤΜ 450. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι Αυστριακό εργοστάσιο έχασε τα σκήπτρα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια κυριαρχίας.

Καθολική ήταν η υπεροχή των KAMAZ-MASTER στον αγώνα. Κέρδισαν διαδρομές και στο τέλος και τον αγώνα με το πλήρωμα των Andrey Karginov/Andrey Mokeev/Igor Leonov αναδείχθηκε νικητής του αγώνα και μάλιστα με στυλ, καθώς κέρδισαν και την τελευταία διαδρομή.

Οι Anton Shibalov/Dmitri MNikitin/Ivan Tatarinov (KAMAZ-MASTER), τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με διαφορά 42 λεπτών από τους νικητές. Στην τρίτη θέση του βάθρου ολοκλήρωσαν οι Siarhei Viazovich/Pavel Haranin/Anton Zaparoshchanka (MAZ).

Στην κατηγορία Quad, η Yamaha ήταν η απόλυτη κυρίαρχος. Ο Ignacio Casale με την Yamaha Raptor 700 ήταν ο μεγάλος νικητής. Διαχειρίστηκε σωστά το προβάδισμα που είχε έναντι του Simon Vitse (Yamaha 700 Raptor) και η νίκη μπορούμε να πούμε ότι ήρθε φυσιολογικά. Αυτή ήταν η Τρίτη νίκη του Casale σε Dakar, καθώς προηγήθηκαν οι νίκες το 2014 και 2018.

Ο Simon Vitse ολοκλήρωσε τελικά το μαραθώνιο στη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Rafal Sonik επίσης με Yamaha Raptor 700.

Τέλος, στην κατηγορία SSV, έγινε η μεγάλη έκπληξη καθώς νικητής δεν ήταν ένας από τους συνήθης πρωταγωνιστές. Ο Αμερικανός Casey Curie με συνοδηγό τον Sean Berriman, οδηγώντας ένα CAN-AM Maverick κατάφεραν στη μόλις δεύτερη τους συμμετοχή σε Dakar να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Οι Sergei Kariakin/Anton Vlasiuk (CAN-AM MAVERICK X3) τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, ενώ το φαβορί της κατηγορίας Chaleco Lopez (CAN-AM MAVERICK), μετά τις ατυχίες που είχε συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση.