Race of Champions: Ο Guerra πήρε τη νίκη έκπληξη

Winner Benito Guerra (MEX) celebrates on the podium during the Race of Champions on Sunday 20 January 2019 at Foro Sol, Mexico City, Mexico

Ο Μεξικανός οδηγός ράλι Benito Guerra κέρδισε το Race Of Champions 2019 στην παρουσία χιλιάδων ομοεθνών του στο γήπεδο Foro Sol του Autodromo Hermanos Rodriguez, επικρατώντας του πρώην νικητή του 24 ώρες Le Mans Loic Duval.

Ο Guerra είχε την τεράστια υποστήριξη των συμπατριωτών του και κατάφερε να επικρατήσει του παγκόσμιου πρωταθλητή Endurance και ROC rookie Duval, με δύο νίκες στο τελικό, σφραγίζοντας την κατάκτηση του τίτλου με ένα Vuhl 05 track day car.
Προηγουμένως, ο Guerra είχε ξανατρέξει στο ROC το 2012, μετά που κέρδισε τον τίτλο PWRC. Τη φετινή χρονιά κατάφερε να νικήσει τους οδηγούς της Formula 1 Sebastian Vettel και Pierre Gasly στην πορεία του για τον τίτλο.

Στον δρόμο του για τον τελικό, αρχικά επικράτησε του οδηγού της Mercedes F1 Esteban Gutierrez κατά 0,1 δευτερόλεπτα στα ROC buggies στον ημιτελικό.
Ο Duval για να βρεθεί στον τελικό επικράτησε του πρωταθλητή 2018 των Indy Lights, Patricio O’Ward, με KTM X-Bows. Η παρουσία του O’Ward σήμαινε ότι τρεις Μεξικανοί έφτασαν μέχρι τους ημιτελικούς.

Ο περυσινός πρωταθλητής των πρωταθλητών David Coulthard τα βρήκε σκούρα καθώς τέθηκε νοκ άουτ στην φάση των ομίλων χωρίς να καταφέρει να πάρει ούτε μια νίκη. Η ήττα από τον O’Ward με ROC buggies έγινε ακόμη χειρότερη χάνοντας από τον Tom Kristensen – ο οποίος βοήθησε να κερδίσουν το Κ ROC buggies κύπελλο Εθνών για την ομάδα Nordic το Σάββατο – στα UTVs.
Μετά την αποτυχία του Vettel να προχωρήσει πέρα από την φάση των ομίλων, αυτό έδειχνε ότι θα έχουμε έναν νέο νικητή στο φετινό ROC. Ο Mick Schumacher έμοιαζε να είναι το φαβορί για την νίκη, μια νίκη που έχασε με τον Vettel στο πλευρό του στο Κύπελλο Εθνών.

Αλλά οι πιθανότητες του Schumacher εξανεμίστηκαν όταν απέναντι του βρήκε στους προημιτελικούς τον Gutierrez, με τον πρωταθλητή Ευρώπης στην Formula 3 να είναι ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πιο αργός στη μάχη με τα KTM.

Τα προβλήματα αξιοπιστίας των αυτοκινήτων κτύπησαν τον νικητή του Indianapolis 500 Ryan Hunter-Reay και τον οδηγό NASCAR Cup Suarez. Στον αγώνα του απέναντι στον Gasly, ο Hunter-Reay έχασε πάνω από 2,5 δευτερόλεπτα μετά από επιβράδυνση απο μια παραπλανητική κίτρινη σημαία. Αλλά στην ρεβάνς δεν κατάφερε να κάνει κάτι καλύτερο και απέτυχε να προχωρήσει πέραν από την φάση των ομίλων.

Λόγω των κανόνων του αγώνα όπου μηχανικά προβλήματα πρέπει να αναφέρονται πριν την έναρξη του αγώνα, ο Suarez δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει στην ρεβάνς τον Schumacher μετά από ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε με το πεντάλ της βενζίνης του Vuhl του κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, κάτι που του στέρησε κάθε πιθανότητα νίκης.