Home Rally O Tanak βρέθηκε πολύ κοντά στο να τα Παρατήσει το 2012

O Tanak βρέθηκε πολύ κοντά στο να τα Παρατήσει το 2012

Ο πρωταθλητής του WRC Ott Tänak βρέθηκε κοντά στο να εγκαταλείψει το WRC μετά την αποχώρησή του από τη M-Sport στο τέλος της σεζόν του 2012, όπως ο ίδιος αποκάλυψε.

Ο Εσθονός σταρ προσπάθησε να βρει την οποιαδήποτε συνέχεια στην πρώτη του χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο, όμως χάνοντας μια εύκολη πέμπτη θέση στο τέλος της σεζόν στο Rally Catalunya, φάνηκε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον επικεφαλής της ομάδας Malcolm Wilson.

Η θέση του Tänak στο Ford Fiesta RS WRC καταλήφθηκε από τους Mads Østberg και Evgeny Novikov (οι οδηγοί της M-Sport Ford το 2012 Petter Solberg και Jari-Matti Latvala είχαν επίσης φύγει), ενώ επέστρεψε στην πατρίδα του για να ετοιμάσει την δική του ομάδα και ένα Subaru για να αγωνιστούν στο Εσθονικό πρωτάθλημα.

«Για το 2012», δήλωσε ο Tänak, «όλα έγιναν γρήγορα, ήταν η πρώτη μου πλήρης αγωνιστική σεζόν. Υποθέτω ότι έκανα πολλά λάθη, είχα βάλει αρκετή πίεση στον εαυτό μου. Προφανώς δεν μπόρεσα να τα διαχειριστώ όλα.

Ήμουν ικανός να έχω κάποιους καλούς χρόνους σε ειδικές, αλλά ποτέ ένα καλό αγώνα. Συνολικά, πιστεύω ότι ήταν μια καλή στιγμή για να κάνω λίγο πίσω, να πάρω λίγο χρόνο. Φυσικά δεν είναι ποτέ καλό να κάνουμε ένα διάλειμμα από ολόκληρο το πρωτάθλημα, οπότε αυτό δεν ήταν σίγουρα καλή επιλογή, αλλά εντάξει έπρεπε να το κάνουμε.

Θα έλεγα ότι δεν επρόκειτο να φύγω απο το άθλημα εντελώς και αν δε θα ήμουν οδηγός θα είχα εμπλακεί με κάποιον άλλο τρόπο. Ενδιαφέρομαι ακόμη για το άθλημα αλλά ως οδηγός σχεδόν αποχώρησα εκείνη την χρονιά. Σχεδίαζα να μη συνεχίσω.»

Ευτυχώς, ο Wilson έδωσε στον Tänak μια δεύτερη ευκαιρία και τον έφερε πίσω στην ομάδα το 2015 σε ένα πρόγραμμα μεταξύ WRC και WRC2.

Ερωτηθείς ποια συμβουλή σταδιοδρομίας θα έδινε στον νεότερο εαυτό του, αν είχε την ευκαιρία, ο Tänak απάντησε: «Για να δώσω πραγματικά συμβουλές σε νέους οδηγούς, δεν είμαι σίγουρος ότι πραγματικά θα ακούσουνε. Κάποια πράγματα πρέπει να τα μάθεις απο μόνος σου.

Προφανώς δεν μάθαινα πολύ γρήγορα, αλλά το ράλι είναι περίπλοκο. Υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν, είναι μεγάλα γεγονότα, έχουμε πολλά να κάνουμε, πολλά να διαχειριστούμε, πολλά να καταλάβουμε. Επομένως, δεν ήταν ποτέ εύκολο, είναι πολλά για να αποκτήσεις εμπειρία και στη συνέχεια, ναι, φυσικά πρέπει να είστε ταλαντούχος, αλλά πρέπει επίσης να είστε σε θέση να μάθετε γρήγορα και να λάβετε πολλές πληροφορίες.»

Ο Tänak έμαθε πολλά όταν επέστρεψε με πλήρη εμπλοκή από το 2015: πήρε την παρθενική του νίκη στο WRC του 2017, πάλεψε για τον τίτλο το 2018, έγινε πρωταθλητής το 2019 με την Toyota και τώρα μαθαίνει ένα νέο setup με το Hyundai.

 

Exit mobile version