NESTE RALLY FINLAND 2018 – Μέρα 3η: Άπιαστος ο Tanak

Ο OttβTanakβκυριάρχησε το Σάββατο το πρωί, στις δύο πρώτες ταχύτατες πρώτες ειδικές διαδρομές της μέρας για να δημιουργήσει διαφορά μεταξύ αυτού και του δεύτερου στην γενική κατάταξη Mads Ostberg.

Κέρδισε και τις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές Päijälä και Pihlajakoski μεγαλώνοντας έτσι τη διαφορά των 5,8 δευτερολέπτων που έκλεισε την δεύτερη μέρα σε σχέση με το νορβηγικό πλήρωμα σε 19,0 δευτερόλεπτα. Ήταν ένα εκπληκτικό ξεκίνημα της ημέρας από τον Εσθονό, ο οποίος ένιωθε ήρεμα μέσα στο Toyota Yaris.

«Σίγουρα δεν πιέζω τόσο σκληρά όσο χθες. Χθες πήγαινα “Flat Out” θέλοντας να δω τον ρυθμό των υπολοίπων προτού πάρω περισσότερα ρίσκα. Ο ρυθμός μου ήταν καλύτερος στη δεύτερη ειδική, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πιέσω στο όριο και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να το πράξω», είπε.

Ο Østberg ήταν τρίτος και δεύτερος στις δύο πρώτες ειδικές με το Citroën C3 αφού ακολούθησε επίσης μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην οδήγηση του. “Προσπαθούμε να ανεβάσουμε ρυθμό βήμα προς βήμα και η αίσθηση είναι αρκετά καλή. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι ηλίθιο, καθώς κύριος στόχος είναι να καταφέρουμε πρώτιστα να παραμείνουμε στον δρόμο», εξήγησε.

Ο Jari-Matti Latvala ήταν δεύτερος στην Päijälä και τρίτος στην Pihlajakoski με το Yaris διατηρώντας την τρίτη θέση, ανοίγοντας παράλληλα τη διαφορά του από τον τέταρτο Hayden Paddon. Παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να φτάσει την ταχύτητα του ομόσταυλου του. “Ο Ott είναι τώρα σε μια δική του κατηγορία, δεν έχω καμία πιθανότητα για να φτάσω τους χρόνους του”, είπε.

Ο Paddon ανέφερε πρόβλημα με τα φρένα του Hyundai i20 στο τέλος της ειδικής διαδρομής του Pihlajakoski αλλά παρέμεινε άνετα μπροστά από το Ford Fiesta του Teemu Suninen.

Ο Esapekka Lappi ήταν ασταμάτητος. Ο νικητής του 2017 πέρασε  τους Elfyn Evans και Sébastien Ogier για να ανέβει στην έκτη θέση με Yaris, 5,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φινλανδό Suninen.

Ο Evans θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό όταν επιβίωσε από ένα περιστατικό στην αρχή της Pihlajakoski, ενώ ο ομόσταυλος του Ogier έχασε την εμπιστοσύνη του μετά τις μεγάλες αλλαγές στο set-up του Fiesta που στο χθεσινοβραδινό σέρβις.

Ο πρωτοπόρος της κατάταξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος Thierry Neuville παρέμεινε 10ος. Οι ελπίδες του οδηγού του i20 για καθαρότερο δρόμο εξανεμίστηκαν όταν ο τρίτος οδηγός της Citroenπου άνοιγε το δρόμο στις ειδικές Khalid Al Qassimi αναγκάστηκε να αποχωρίσει μετά από ατύχημα στην Päijälä, πράγμα που σήμαινε ότι μόνο ο ομόσταυλος του Andreas Mikkelsen θα ήταν μπροστά του στην σειρά εκκίνησης.

Στις επόμενες δύο ειδικές ο OttTanakκατάφερε να ξεφύγει περισσότερο από τον Mads Østberg κερδίζοντας τες. Ο Εσθονός έκανε το τέσσερα στα τέσσερα, κερδίζοντας τις Kakaristo και Tuohikotanen για να επιστρέψει για σέρβις στο Jyväskylä με μια διαφορά 23,7 δευτερόλεπτων. Ο Tanak δήλωσε ότι οδηγεί «στο δικό μου ρυθμό», δίνοντας τη σαφή εντύπωση ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από αυτόν και το Toyota Yaris του, αν χρειαστεί.

Ο Østberg ήταν δεύτερος στο Kakaristo και τρίτος στην Tuohikotanen. Ο οδηγός του Citroën C3 παραδέχτηκε ότι υπέπεσε σε μερικά μικρά λάθη. “Είμαστε λίγο επικεντρωμένοι στο Latvala πίσω μας. Φαίνεται να ελέγχουμε την διαφορά μας με αυτόν, αλλά Ott απο ότι φαίνεται, έχει και αυτός τον έλεγχο του αγώνα”, είπε.

Ο Latvala έγραψε τον τρίτο καλύτερο χρόνο και στις δύο ειδικές με το Yaris, παραμένοντας στην τρίτη θέση. Η διαφορά του από τον Østberg ήταν στα 20,9 δευτερόλεπτα και ενώ επαναλάμβανε ότι δεν μπορούσε να φτάσει τους χρόνους του Tänak, υποσχέθηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να περάσει τον Νορβηγό.

Ο Hayden Paddon διατήρησε την τέταρτη θέση με το Hyundai i20 παρά το μικρό πρόβλημα που τον ενοχλούσε πολύ, έχοντας παράλληλα την προσοχή του στραμμένη στον επιτιθέμενο Esapekka Lappi. Ο νικητής του 2017 πέρασε τον Teemu Suninen για την έκτη θέση και ο επόμενος στόχος του ήταν 13.6 δευτερόλεπτα μπροστά του.

Ο Sébastien Ogier ήταν πίσω από τον ομόσταυλο του στην M-Sport Elfyn Evans κατά 1,9 δευτερόλεπτα, και προσπαθούσε να προσαρμοστεί με το νέο αεροδυναμικό πακέτο στο πίσω μέρος του Fiesta.

Ο Craig Breen και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Thierry Neuville ολοκλήρωναν τη γενική κατάταξη με τον Βέλγο να φαίνεται ότι αποδέχτηκε την μοίρα του καθώς οι ολισθηρές συνθήκες των ειδικών δεν του άφηναν περιθώριο για να πιέσει.

“Γνωρίζαμε ότι σε κάποιο βαθμό, το να βρισκόμαστε πρώτοι στο δρόμο θα ήταν ένα μειονέκτημα, αλλά μπορούμε να ζήσουμε με αυτό. Θα είμαστε ευτυχείς όσο ο Ogier δεν παίρνει πάρα πολλούς βαθμούς “, είπε. Στις επόμενες δύο ειδικές διαδρομές το σερί του πρωτοπόρου Tänak σταμάτησε, καθώς ο ομόσταυλος με Toyota Yaris Lappi, επικράτησε του εσθονού κατά 2,0 δευτερόλεπτα.

“Όλα ήταν τέλεια. Εντάξει, δεν υπάρχει πολύς χώρος για λάθος, αλλά ήταν μια ωραία ειδική διαδρομή “, δήλωσε ο Lappi.

Από την πλευρά του ο Tänak είπε: “Οι συνθήκες είναι πολύ πιο σκληρές τώρα και έπρεπε να αποφύγω πολλές πέτρες. Έχω κάποια προβλήματα με το τιμόνι, αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι ανησυχητικό”, με το πλεονέκτημα του όμως έναντι του Mads Østberg να αυξάνετε στα 32,4 δευτερόλεπτα.

Ο Østberg δεν είχε εύκολο απόγευμα. Η απόφασή του να μεταφέρει δύο ρεζέρβες “medium compound” στο C3 του Citroën αντί να άλλαξε τον χαρακτήρα οδήγησης του τον επηρέασε αρνητικά, καθώς το επιπλέον βάρος άλλαξε τα χαρακτηριστικά χειρισμού του αυτοκινήτου.

Ήταν έκτος και στις δύο ειδικές και δήλωσε: “το αυτοκίνητο είναι αρκετά δύσκολο να οδηγηθεί. Παλεύω στις ειδικές διαδρομές, αντί να τις οδηγώ. Δεν ξέρω τι να κάνω ακριβώς”, δήλωσε ο Νορβηγός.

Το πλεονέκτημά του σε σχέση με το Latvala ήταν 11,8 δευτερόλεπτα. Ο Latvala ήταν ο δεύτερος στην Kakaristo και μερικές μικρές αλλαγές στο set του Yaris απέφεραν άμεσα, έχοντας μια κάπως προσεκτική προσέγγιση στα πιο σκληρά τμήματα της ειδικής.

Τα προβλήματα των φρένων που αντιμετώπισε ο Hayden Paddon λύθηκαν στο σέρβις, αλλά ο Νεοζηλανδός ανησυχούσε για τον Lappi, αφού η διαφορά μεταξύ τους ήταν μόλις στα 9,3 δευτερόλεπτα. Ο Teemu Suninen συμπλήρωνε την πρώτη εξάδα με Ford Fiesta, μπροστά απο τους ομόσταυλους του Sébastien Ogier και Elfyn Evans.

Με την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων δύο ειδικών διαδρομών, τελείωσε και η 3ημέρα. Ο OttTanakκυριάρχησε στο δεύτερο σκέλος του αγώνα στην πρωτοπορία και πλέον είναι πολύ κοντά στην δεύτερη του νίκη για την χρονιά.

Μια μέρα με πέντε διαδοχικές νίκες στις ταχύτατες ειδικές διαδρομές έφερε τον Εσθονό οδηγό του Toyota Yaris να είναι 39,0 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Mads Østberg, με τον οποίο αγωνίστηκε πολύ σκληρά για την πρώτη θέση στο ξεκίνημα του αγώνα την Παρασκευή. Ο ομόσταυλος του Jari-Matti Latvala συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Η πρωτοπορία άλλαξε χέρια σε τέσσερις περιπτώσεις μεταξύ του Tänak και του Østberg την Παρασκευή, αλλά σήμερα ήταν πολύ διαφορετικά. Κέρδισε τις τις τέσσερις πρώτες γρήγορες χωμάτινες ειδικές σήμερα το πρωί και στην πρώτη ειδική του απογεύματος.

Τα μόλις 5,8 δευτερόλεπτα που τους χώριζαν στο τέλος της χθεσινής μέρα να εκτοξεύτηκαν στα 39,0  με τέσσερις ακόμη ειδικές διαδρομές, να χωρίζουν τον Tänak από την παρθενική του νίκη στην Φινλανδία, η οποία θα ζωντανέψει τις λίγοστές ελπίδες τίτλου μετά από μια άγονη περίοδο στους προηγούμενους δύο αγώνες.

Ο Tänak αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα με το τιμόνι στις τρείς τελευταίες ειδικές διαδρομές και ανάφερε: «Καταφέραμε να το βελτιώσουμε, ώστε να ήταν πολύ εύκολο να το οδηγήσουμε. Αυτό το απόγευμα δεν ήταν εύκολο γιατί οι συνθήκες ήταν δύσκολες και υπό αυτές τις συνθήκες έπρεπε να προσέχουμε την κάθε πέτρα  στην ειδική.”

Ο Østberg βρισκόταν άνετα στη δεύτερη αυτό το πρωί, αλλά η απόφαση να μεταφέρει και δεύτερη ρεζέρβα για τις απογευματινές ειδικές διαδρομές αποδείχθηκε λάθος. Το πρόσθετο βάρος άλλαξε το χειρισμό του Citroën C3 και έδωσε σημαντικά δευτερόλεπτα στο Latvala.

Ο Latvala, τρεις φορές νικητής στη Φινλανδία, μείωσε τη διαφορά του με τον Østberg από τα 17,6 δευτερόλεπτα που είχαν πριν την ανασυγκρότηση στα 5,4 δευτερόλεπτα και την Κυριακή αναμένετε μια πολύ συναρπαστική μονομαχία

Ο Esapekka Lappi αναρριχήθηκε από την όγδοη θέση στην τέταρτη με το τρίτο Yaris, ολοκληρωνοντας μια εντυπωσιακή μέρα για την Toyota Gazoo Racing, στην έδρα της οποίας πραγματοποιείτε ο αγώνας.

Ο Hayden Paddon είναι πέμπτος, παρά τα προβλήματα στα φρένα και την υψηλή φθορά των ελαστικών, με τον Teemu Suninen να είναι έκτος και πρώτος μεταξύ των Ford Fiesta.

Ο Sébastien Ogier δεν είχε εμπιστοσύνη στο αγωνιστικό του, καθώς εν ένοιωθε άνετα με τις καινούργιες αναρτήσεις και το αναβαθμισμένο αεροδυναμικό πακέτο. ‘Άφησε τον ομόσταυλό του Elfyn Evans στην όγδοη θέση με τον Craig Breen να είναι ένατος με το C3.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Thierry Neuville απέτυχε να καλύψει τον χθεσινό χαμένο χρόνο και παρέμεινε 10ος. Ο Βέλγος δυσκολεύτηκε και πάλι από την έλλειψη κρατήματος λόγο της θέσης του στη σειρά εκκίνησης και η μόνη του παρηγοριά ήταν ότι ο Ogier, ο κύριος αντίπαλος του στο κυνήγι τίτλου, τα πήγε επίσης άσχημα.

Ο αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή με δύο επαναλαμβανόμενα περάσματα από τις ειδικές Laukaaκαι Ruuhimäki οι οποίες είναι μήκους 45,72 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η τελευταία ειδική Ruuhimäki είναι και η Power Stage, η οποία αποφέρει βαθμούς στους πέντε πιο γρήγορους οδηγούς.

  1. Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2:13:18.2
  2. Ostberg / Eriksen (Citroën C3 WRC) + 39.0
  3. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 44.4
  4. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) + 1:20.6
  5. Paddon / Marshall (Hyundai i20 WRC) + 1:29.6
  6. Suninen / Markkula (Ford Fiesta WRC) + 1:45.1
  7. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) + 2:07.6
  8. Evans / Barritt (Ford Fiesta WRC) + 2:17.9
  9. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 2:56.4
  10. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +3:34.5