MotoGP 8ος γύρος – ASSEN / ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ασταμάτητος ο Marc Marquez

Ο Ολλανδικός αγώνας του Assen χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένας από τους καλύτερους αγώνες MotoGP στην ιστορία του Πρωταθλήματος. Και αυτό διότι εννέα συνολικά αναβάτες διεκδίκησαν τη νίκη και μια θέση στο βάθρο για 26 συνολικά γύρους με περισσότερα από εκατό προσπεράσματα να πραγματοποιούνται.

Λίγους γύρους πριν το τέλος η πρώτη θέση άλλαζε συνεχώς χέρια με τους Lorenzo, Dovizioso, Vinales, Rins και Marquez να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και να έχουν το πρώτο λόγο για τη νίκη. Αυτός όμως που πήρε την καρό σημαία δεν ήταν άλλος από τον Marc Marquez που κατάφερε να πάρει την τέταρτη φετινή του νίκη σε σύνολο οκτώ αγώνων. Αυτή ήταν και η 65η νίκη της καριέρας του και η 39η στην κατηγορία MotoGP, αυξάνοντας στους 41 βαθμούς τη διαφορά του στη βαθμολογία από το Valentino Rossi.

Hτελική μάχη του βάθρου έγινε μεταξύ των Rinsκαι Vinales που τερμάτισαν με μόλις 39 χιλιοστά του δευτερολέπτου να τους χωρίζουν. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα στην καριέρα του αναβάτη της Suzuki στο MotoGP.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Doviziosoμε τον Rossiνα μένει μόλις πέμπτος, παρά το ότι οδήγησε και αυτός τον αγώνα σε κάποια στιγμή. Έκτος ήταν ο Carl Crutchlow με τη Honda ενώ έβδομος τερμάτισε ο JorgeLorenzoμε την Ducati. Χαρακτηριστικό του μεγάλου ανταγωνισμού ήταν ότι οι διαφορές των αναβατών μέχρι και τον έβδομο Lorenzo ήταν μικρότερες του δευτερολέπτου. Zarco, Bautista και Miller έκλεισαν τη δεκάδα.

O νικητής του αγώνα Marc Marquez δήλωσε, «Ήταν ένας τρελός αγώνας γεμάτος αδρεναλίνη – αυτό το συναίσθημα είναι από τους λόγους για τους οποίους ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο άθλημα! Χθες περίμενα κάτι τέτοιο, όμως με τίποτα αυτό που συνέβη! Ήμασταν μία άγρια ομάδα αναβατών, όλοι πολεμούσαν εναντίον όλων. Νομίζω ότι όλοι μας είχαμε μία επαφή με κάποιον σε κάποιο σημείο. Έπρεπε να περνάμε στην επίθεση και να αμυνόμαστε, επίθεση και άμυνα. Είχαμε τόσες ‘στιγμές’ και διακινδυνεύσαμε μία πτώση. Ήταν αδύνατο να καθορίσεις την καλύτερη στρατηγική, αδύνατο να κάνεις σχέδια, οπότε αποφάσισα τελικά να δίνω μόνο μάχες και μετά να δω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στο τέλος. Στους τελευταίους τρεις γύρους τα έδωσα όλα αδιαφορώντας για τα ελαστικά ή το πρωτάθλημα. Μόνο όταν είδα ότι είχα διαφορά πάνω από ενάμισι δευτερόλεπτο πριν τον τελευταίο γύρο σκέφτηκα, εντάξει, το έχουμε, ας ολοκληρώσουμε αυτόν το γύρο. Ήταν μία σημαντική νίκη και 25 πολύ σημαντικοί βαθμοί, όμως χρειάζεται να συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο».

Μετά και το Γκραν Πρι της Ολλανδίας ο Marquez έχει στη διάθεση του 140 βαθμούς με τον Rossiνα μένει τους 99 ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Vinalesμε 93 βαθμούς.

Ο ένατος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πίστα του Sachsenring στις 15 Ιουλίου.

 

Τελική κατάταξη

1 MarcMARQUEZ                Honda             41’13.863

2 Alex RINS                            Suzuki             2.269

3 Maverick VINALES             Yamaha           2.308

4 Andrea DOVIZIOSO           Ducati              2.422

5 Valentino ROSSI                 Yamaha           2.963

6 Cal CRUTCHLOW              Honda             3.876

7 Jorge LORENZO                 Ducati              4.462

8 Johann ZARCO                   Yamaha           7.001

9 Alvaro BAUTISTA                Ducati              7.541

10 Jack MILLER                     Ducati              13.056