MotoGP 2024 13ος γύρος – ΙΤΑΛΙΑ / Misano: Νίκη για τον Enea Bastianini, στην κορυφή ο Jorge Martin

Ο Enea Bastianini προσπέρασε τον Jorge Martin στον τελευταίο γύρο για να πάρει μια αμφιλεγόμενη νίκη στο Grand Prix της Emilia Romagna, τη στιγμή που ο Francesco Bagnaia έπεσε και εγκατέλειψε. Στη μάχη του τελευταίου γύρου ο Martin αναγκάστηκε να βγει εκτός πίστας, ενώ ο Bastianini συνέχισε για να πάρει τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν.

Η δεύτερη θέση, ωστόσο, ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον Martinστην προσπάθειά του για τον τίτλο, αφού ο κύριος αντίπαλός του, Bagnaia, έκανε ένα σοβαρό λάθος έξι γύρους πριν το τέλος και εγκατέλειψε τον αγώνα. Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, ο Martinπροηγείται του Bagnaia με διαφορά 24 βαθμών.

Στην αρχή του αγώνα, ο Martin μπήκε πρώτος αλλά πολύ ανοιχτά στην πρώτη στροφή  επιτρέποντας στον Bagnaia να επανέλθει αμέσως στην κορυφή. Όμως, στον τέταρτο γύρο κατάφερε να προσπεράσει τον δύο φορές πρωταθλητή, φρενάροντας καλύτερα στη στροφή. Μόλις βρέθηκε μπροστά, ο Martin βρήκε εύκολο να απομακρυνθεί από τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati, που έπεσε πίσω από τον ομόσταυλό του, EneaBastianini στον επόμενο γύρο.  Ωστόσο, παρά το ότι ο Bagnaia φαινόταν να δυσκολεύεται με το ρυθμό του, η νίκη του Martin δεν ήταν καθόλου εγγυημένη, καθώς ο Bastianini πλησίασε ακριβώς πίσω του.  Ο Martinξεκίνησε τον τελευταίο γύρο επικεφαλής, αλλά στη ζώνη φρεναρίσματος της Στροφής 4, ο Bastianini έκανε μια επιθετική προσπέραση, στέλνοντάς τον εκτός πίστας. Ο Martin τελικά πέρασε τη γραμμή τερματισμού πέντε δευτερόλεπτα πίσω από τον Bastianini, ο οποίος γιόρτασε την 100η νίκη της Ducati στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Bagnaia φαινόταν έτοιμος να τερματίσει τρίτος, αφού είχε αυξήσει τον ρυθμό του για να σημειώσει τον πρώτο γύρο κάτω από το 1:30 στον αγώνα, αλλά ο δύο φορές πρωταθλητής έχασε το μπροστινό της μοτοσυκλέτας του και εγκατέλειψε. Ο Marc Marquez της Gresini πήρε την τρίτη θέση στο βάθρο ενώ την τέταρτη κατέλαβε ο Marco Bezzecchi της VR46, ενώ ο Franco Morbidelli ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα για την Pramac.

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στην Ινδονησία το επόμενο Σαββατοκύριακο, 28-29 Σεπτεμβρίου στην Ινδονησία

Τελική κατάταξη
1 E. Bastianini             Ducati Team
2 J. Martin            Pramac Ducati     +5.002
3 M. Marquez              Gresini Ducati             +7.848
4 M. Bezzecchi    VR46 Ducati         +9.200
5 F. Morbidelli             Pramac Ducati     +13.601
6 M. Viñales         Aprilia Racing              +15.484
7 F. Quartararo    Yamaha Racing   +20.922
8 A. Espargaro     Aprilia Racing              +22.795
9 A. Marquez       Gresini Ducati             +27.704
10 M. Oliveira              Trackhouse Aprilia      +31.891