MotoGP 2024 10ος γύρος – Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ / Silverstone: Νίκη για τον Enea Bastianini και πρωτοπορία για τον Jorge Martin

Ο Enea Bastianini κατέκτησε μόλις τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα MotoGP ως αναβάτης της εργοστασιακής Ducati στο Βρετανικό Γκραν Πρι, την ίδια στιγμή που ο Jorge Martin τερμάτισε δεύτερος, αρπάζοντας την πρωτοπορία από τον Francesco Bagnaia. Ο Bastianini, που είχε ήδη δείξει δείγματα των προθέσεων του κερδίζοντας το sprint του Σαββάτου, εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Martin μόλις δύο γύρους πριν το τέλος. Μια νίκη που τον θέτει – έστω και με λίγες πιθανότητες – σε πορεία τίτλου.

Ο Martin, παρά το λάθος του, τερμάτισε τον αγώνα μπροστά από τον αντίπαλό του για τον τίτλο, Bagnaia, παίρνοντας και την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα. Πρωτοπορία που είχες χάσει στο Γερμανικό Γκραν Πρι λίγο πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Στην αρχή του αγώνα, ο αναβάτης της Aprilia Aleix Espargaro έκανε κακή εκκίνηση έχοντας επιλέξει σκληρό μπροστινό ελαστικό αντί του μεσαίου που χρησιμοποιούσε σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αναβάτες. Εξέλιξη που επέτρεψε στους οιBagnaia, Bastianini και Martin να ξεφύγουν μπροστά, κάνοντας το 1-2-3 της Ducati.  Στο δεύτερο γύρο, ο Bastianiniβγήκε εκτός πορείας στην Brooklands και επέτρεψε στον Martin να περάσει στη δεύτερη θέση, πριν ο Ιταλός βρεθεί και πίσω από τον Espargaro στον επόμενο γύρο.

Οι πρωτοπόροι πέρασαν τη επόμενη φάση του αγώνα προσέχοντας τα ελαστικά τους με τον Martin να αυξάνει το ρυθμό του στον 10ο γύρο και να διεκδικεί τη νίκη. Μετά από αρκετούς γύρους, ο αναβάτης της Pramac τελικά έκανε την κίνηση του καταφέρνοντας να πάρει την πρωτοπορία από τον αντίπαλό του για τον τίτλο.

Ο Bagnaia ακολούθησε τον Martin για τους επόμενους δύο γύρους, αλλά στη συνέχεια βγήκε εκτός πορείας στο Vale, με τον Bastianini να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να τον υποβιβάζει στην τρίτη θέση. Σε αυτό το σημείο, ο Bastianini ήταν πίσω με διαφορά έξι δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Martin στην κορυφή, αλλά κατάφερε να καλύψει γρήγορα τη διαφορά καθώς ο αγώνας πλησίαζε στο τέλος. Στον 19ο γύρο, ο Martin έκανε ένα λάθος με τον Bastianini να τον προσπερνά για την πρωτοπορία.

Ο 23χρονος κατάφερε στη συνέχεια να φτάσει στη γραμμή τερματισμού, κερδίζοντας την πρώτη του νίκη της σεζόν με 1.931 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Martin. Ο Bagnaia δεν είχε τον ρυθμό των συναθλητών του στη Ducati, αλλά κατάφερε να πάρει την τελευταία θέση του βάθρου περιορίζοντας την απώλεια από τον Martin, που τώρα ηγείται του πρωταθλήματος με τρεις βαθμούς διαφορά. Ο επόμενος αγώνας του MotoGP θα διεξαχθεί στις 17-18 Αυγούστου στο Red Bull Ring της Αυστρίας.

Τελική κατάταξη
1 E. Bastianini             Ducati Team
2 J. Martin                   Pramac Ducati            +1.931
3 F. Bagnaia               Ducati Team               +5.866
4 M. Marquez              Gresini Ducati             +6.906
5 F. Di Giannantonio  VR46 Ducati               +7.736
6 A. Espargaro            Aprilia Racing Team   +9.514
7 A. Marquez              Gresini Ducati             +9.741
8 M. Bezzecchi           VR46 Ducati               +14.016
9 P. Acosta                 Tech 3 KTM                +16.386
10 F. Morbidelli           Pramac Ducati            +23.609