MotoGP 2024 10ος γύρος – ΙΣΠΑΝΙΑ / Aragon: Νίκη ύστερα από 1043 μέρες για τον έξι φορές πρωταθλητή Marc Marquez

Ο έξι φορές πρωταθλητής MotoGP, Marc Marquez, πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στο Aragon Grand Prix την Κυριακή στην Ισπανία για να πάρει τη νίκη ύστερα από 1043 ημέρες!. Ο αναβάτης της GresiniDucati προηγήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος έχοντας πριν κατακτήσει την pole position αλλά και το sprint στο Motorland Aragon. Ο Καταλανός ήταν ασταμάτητος στην πορεία του προς την 60ή νίκη του στην κορυφαία κατηγορία και την πρώτη του από τότε που ανέβηκε στο βάθρο ως αναβάτης της Honda στο Grand Prix Emilia Romagna του 2021.

Ο Jorge Martin ήταν δεύτερος για δεύτερη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά με διαφορά από το νικητή. Ο Ισπανός ήταν σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα πίσω από τον συμπατριώτη του, αλλά ήταν σαφώς ο καλύτερος των υπολοίπων. Ο Martin έχει πλέον ένα προβάδισμα 23 βαθμών μετά την σύγκρουση του παγκόσμιου πρωταθλητή FrancescoBagnaia με την άλλη Gresini, τον Alex Marquez, ενώ προσπαθούσε να καταλάβει την τρίτη θέση, έξι γύρους πριν το τέλος.

Στην εκκίνηση, ο Bagnaia και πάλι δεν βρήκε πρόσφυση στη βρώμικη πλευρά της ασφάλτου του MotorLand. Η επιφάνεια είχε καθαριστεί το Σάββατο το βράδυ, αλλά η  βροχή δημιούργησε υγρές και ολισθηρές συνθήκες το πρωί της Κυριακής. Ευτυχώς, η λιακάδα και οι υψηλές θερμοκρασίες εξασφάλισαν ότι ο αγώνας ήταν στεγνός, αλλά η άσφαλτος ήταν ακόμα ολισθηρή εκτός γραμμής. Αφού έχασε θέσεις και έπεσε έβδομος, ανέβηκε στην τέταρτη και έκλεισε τη διαφορά δύο δευτερολέπτων πίσω από τον Alex Marquez. Ο αναβάτης της εργοστασιακής Ducati ήταν μπροστά καθώς έστριψαν στη στροφή 13, αλλά μια επαφή έστειλε και τους δύοαναβάτες στην αμμοπαγίδα.

Ο Bagnaia χρειάστηκε έλεγχο στο ιατρικό κέντρο αλλά αργότερα του δόθηκε εξιτήριο.

Ήταν το δεύτερο DNF της σεζόν για το διεκδικητή του τίτλου αφού πρώτα τερμάτισε ένα σερί οκτώ συνεχόμενων βάθρων. Ο Pedro Acosta, ξεκινώντας από τη δεύτερη θέση στο grid, κατέκτησε την τρίτη θέση και το πρώτο του τρόπαιο από το Grand Prix της Αμερικής τον Απρίλιο. Ο πρωτοεμφανιζόμενος της Tech3 ήταν ελάχιστα μπροστά από τον εργοστασιακό αναβάτη της KTM, Brad Binder, που τερμάτισε τέταρτος, ενώ ο Enea Bastianini κατέλαβε την πέμπτη θέση μπροστά από τρεις άλλους αναβάτες της Ducati: Franco Morbidelli (Pramac), Fabio DiGiannantonio και Marco Bezzecchi (και οι δύο VR46). Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Μισάνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τελική κατάταξη
1 M. Marquez              Gresini Ducati
2 J. Martin            Pramac Ducati     +4.789
3 P. Acosta          Tech 3 KTM         +14.904
4 B. Binder           Red Bull KTM              +16.459
5 E. Bastianini             Ducati Team        +18.776
6 F. Morbidelli             Pramac Ducati     +20.549
7 F. Di Giannantonio   VR46 Ducati         +21.159
8 M. Bezzecchi    VR46 Ducati         +24.759
9 A. Rins              Yamaha Racing   +39.420
10 J. Miller           Red Bull KTM              +39.966