MotoGP 2023 16ος γύρος – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Πρώτη νίκη στο θεσμό για τον Johan Zarco

Σε ένα Σαββατοκύριακο όπου οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν τον πρώτο λόγο, ο Johan Zarco κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη νίκη του στην κορυφαία κατηγορία του MotoGP. Ο αγώνας είχε απρόσμενη εξέλιξη αφού οι διοργανωτές του αναγκάστηκαν τρέξουν πρώτα τον αγώνα και μετά το sprint για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή του.

Ο Martin, που έγραψε γύρο-ρεκόρ στα προκριματικά για την pole position, έστριψε πρώτος αλλά ξεκίνησε σχετικά γρήγορα στον αγώνα να χάνει ρυθμό. Ο λόγος ήταν διότι ήταν ένας από τους αναβάτες που επέλεξαν να τρέξουν με το μαλακό ελαστικό. Από την άλλη, ο Zarco ήταν κολλημένος σε μια τετραπλή μάχη από τη δεύτερη μέχρι την πέμπτη θέση, πριν ανεβάσει ταχύτητα προς το τέλος. Στον γύρο 22 κατάφερε να προσπεράσει τον πρωτοπόρο του θεσμού, Bagnaia, και τρεις γύρους αργότερα με την ίδια κίνηση άρπαξε τον Fabio Di Giannantonio. Στον γύρο 26 ήρθε η σειρά του Binder, τον οποίον προσπέρασε ο Zarco για να περάσει δεύτερος. Στη στροφή Miller του τελευταίου γύρου ο Zarco έμελλε να δοκιμάσει την κίνηση για την νίκη ενάντια στον Martin. Μια κίνηση που του χάρισε την πρώτη νίκη στην καριέρα του στο MotoGP και μάλιστα στην εκατοστή συμμετοχή του στο θεσμό. Πίσω του τερμάτισε ο Bagnaia, με τον Martinνα χάνει απότομα ταχύτητα μιας και η φθορά των μαλακών του ελαστικών ήταν μεγάλη. Τελικά έπεσε πίσω και από τον Di Giannantonio ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στην καριέρα του. Ένας αναβάτης που ακόμα δεν εξασφάλισε θέση για την επόμενη χρονιά. Τον Martinπροσπέρασε και ο Binder με τον αναβάτη της Pramac Racing να τερματίζει τελικά πέμπτος.

Οι αναβάτες δεν έχουν πολλές μέρες ξεκούρασης καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί ο αγώνας της Ταϊλάνδης. Όσον αφορά τη βαθμολογία των αναβατών ο Bagnaia άνοιξε μια απόσταση 27 βαθμών από τον δεύτερο Martin.

Τελική κατάταξη
1 J. ZARCO                Pramac Racing
2 F. BAGNAIA                    Ducati Team        +0.201
3 F. DI GIANNANTONIO    Gresini Racing     +0.477
4 B. BINDER               Red Bull KTM              +0.816
5 J. MARTIN               Pramac Racing    +1.008
6 M. BEZZECCHI        Team VR46          +8.827
7 J. MILLER                Red Bull KTM              +9.283
8 A. ESPARGARO             Aprilia Racing              +9.387
9 A. MARQUEZ           Gresini Racing     +9.696
10 E. BASTIANINI              Ducati Team        +12.523